Δάχτυλο στο στόμα: Σε ποια ηλικία πρέπει να το σταματήσει το παιδί;

Δάχτυλο στο στόμα: Σε ποια ηλικία πρέπει να το σταματήσει το παιδί;

Δάχτυλο στο στόμα: Σε ποια ηλικία πρέπει να το σταματήσει το παιδί;

Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια πολύ συνηθισμένη συνήθεια που δημιουργείται όταν τα βρέφη μαθαίνουν να ανακουφίζουν τον εαυτό τους. Τα μωρά γεννιούνται με αντανακλαστικά πιπίλας και αναπόφευκτα βάζουν στο στόμα τους τα δάχτυλα και αντίχειρες (ακόμα και τα πόδια!). Ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε μια δύσκολη συνήθεια που δυσκολεύονται να διαχειριστούν οι γονείς καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά.

Εάν ένα παιδί δεν εγκαταλείψει τη συνήθεια αρκετά νωρίς από μόνο του, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο σχήμα της γνάθου ή ακόμη και να επηρεάσει την ομιλία του. Σύμφωνα με την Dr. Mia Finkelston, μια οικογενειακή γιατρό, το πιπίλισμα του δαχτύλου «παρεμβαίνει επίσης στην κανονική ανάπτυξη των δοντιών, γεγονός που καθιστά συχνά την ορθοδοντική θεραπεία απαραίτητη».

Πώς λοιπόν το πιπίλισμα του αντίχειρα πάει από το να είναι μια μεγάλη αυτο-καταπραϋντική συνήθεια σε έναν ανθυγιεινό εφιάλτη; Η Δρ. Finkelston ισχυρίστηκε ότι «το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι φυσιολογικό στην πρώιμη βρεφική ηλικία και στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται καθώς το παιδί γίνεται πιο αυτόνομο και κοινωνικό όταν φτάσει περίπου  2 χρονών». Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε μόνο όταν η συνήθεια «παρεμβαίνει στη λειτουργία του παιδιού, είτε σωματικά, είτε συναισθηματικά ή κοινωνικά».

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να σταματήσει να πιπιλάειτους αντίχειρες, είναι δύσκολο να βρείτε από πού να αρχίσετε για να το βοηθήσετε να σταματήσει. Η Δρ Finkelston προτείνει να μην δείχνετε οτι η συνήθειά του είναι ένα φοβερό πράγμα. «Αντί να δίνεις προσοχή ή να διορθώνεις το πιπίλισμα του αντίχειρα ή ακόμα και να το τιμωρείς, δώσε προσοχή στις πιο θετικές πτυχές της συμπεριφοράς του παιδιού», εξήγησε. «Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και θα δώσει την υγιή προσοχή και τη φροντίδα στο παιδί.  Ένα παιδί που προσπαθεί ενεργά να περιορίσει τη συνήθεια του να πιπιλίζει τον αντίχειρα θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερο επαίνους και ενθάρρυνση. Μη διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας για στρατηγικές που χρησιμοποιείτε και να ζητήσετε τη βοήθεια του».

Τελικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε βεβαιωθείτε ότι προσέχετε τις υποδείξεις του παιδιού σας όταν είναι έτοιμο να αποχωρήσει από τη συνήθεια. Και να θυμάστε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο τρομερή θα μπορούσε να φανεί η κατάσταση, κάθε παιδί τελικά θα ξεφύγει από αυτή τη συνήθεια! Πώς είμαστε τόσο σίγουροι; Μα… Έχετε δει ποτέ ενήλικα να πιπιλάει το δάχτυλο του; 

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

 

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας