Εμάς, τα τρίτα παιδιά να μας αγαπάτε λίγο παραπάνω…

Εμάς, τα τρίτα παιδιά να μας αγαπάτε λίγο παραπάνω…

Εμάς, τα τρίτα παιδιά να μας αγαπάτε λίγο παραπάνω…

Πρώτο παιδί, αγαπημένο. Δεύτερο παιδί, παραμελημένο και τρίτο παιδί το χαϊδεμένο. Έτσι έχει μάθει ο λαός να προσφωνεί τα παιδιά ανάλογα με τη σειρά που έχουν βγει.

Το πρωτότοκο, είναι το παιδί που μαθαίνει κανείς να είναι γονιός. Συναισθήματα, αγάπη, υποχρεώσεις είναι όλα καινούρια! Για αυτό είναι και το αγαπημένο. Προέρχεται μάλιστα από το πρώτο διάστημα της σχέσης ή του γάμου οπότε το ζευγάρι είναι στα καλύτερα του.

Το μεσαίο παιδί είναι το παραμελημένο διότι στο πρώτο μάθαινες οπότε τώρα είσαι πιο χαλαρός. Εκτός αυτού όμως το δεύτερο παιδί το παρατάς λίγο καθότι το πρώτο παιδάκι θα ζηλεύει.

Και κάπου εκεί που τα άλλα δύο έχουν μεγαλώσει έρχεται και το στερνοπούλι. Περίοδος αναζωογόνησης στο σπίτι, το καινούριο παιχνίδι για γονείς και αδέρφια. Μέχρι που ξεπετάγεται και αυτό και όλα βρίσκουν σιγά σιγά μια ισορροπία.

Τα τρίτα παιδιά δέχονται περισσότερη αγάπη από όλες τι μεριές οπότε μαθαίνει να αγαπάει και αυτό. Το προστατεύουν και αυτό με τη σειρά του δίνει την ανάλογη στοργή με τον τρόπο του. Κλαίνε τα αδέρφια του, θα κλαίει και αυτό. Τα πονάει!

Καθώς έρχεται η εφηβεία, στο δρόμο που χάραξαν οι δύο μεγαλύτεροι, ακολουθεί και αυτό δειλά δειλά μόνο του. Από εκεί που είχε πάντα παρέα στο παιδικό δωμάτιο ξαφνικά δεν έχει παρέα. Είτε λόγω στρατού είτε για σπουδές. Είναι λες και είναι μοναχοπαίδι. Δεν έχει κανέναν για να παίξει και πάντα σκέφτεται που να ναι τα αδέρφια του. Κλαίει πολύ συχνά από εφιάλτες γιατί του λείπουν. Η αγάπη σε τέτοια περίοδο εντείνεται και τα παιδιά γίνονται πιο ευαίσθητα.

Το τρίτο παιδί όσο μεγαλώνει είναι το πιο ευαίσθητο από όλα. Είναι όμως και πολύ δυνατό. Δυνατό γιατί έμαθε πως να αγαπάει και να μοιράζεται χωρίς ανταλλάγματα. Αγαπάει άνευ όρων και μπορεί να κάνει τα πάντα για την οικογένεια του. Χοροπηδάει από τη χαρά όταν βλέπει τους μεγαλύτερους και θέλει να περνάει όλο τον χρόνο μαζί τους. Υποστηρίζει τις αποφάσεις της οικογένειας και πολλές φορές κάνει πίσω στα θέλω του. Το καλύτερο όμως που κάνει, είναι να γίνεται άθελα του ο κυματο-θραύστης σε κάθε καυγά. Χώνεται και υπερασπίζεται τον πιο αδύναμο!

Δεν ξέρω πόση αγάπη μπορεί να σου δώσει η μητρότητα αλλά ξέρω πόση αγάπη κρύβεται στα αδέρφια. Μπορεί να μην είμαστε όλα δίδυμα, αλλά μοιραστήκαμε την ίδια μήτρα για ένα διάστημα και ο ένας άφηνε το χώρο για να έρθει ο άλλος.

Εμάς, τα τρίτα παιδιά λοιπόν να μας προσέχετε λίγο παραπάνω… Είμαστε δυνατά όταν μας αγαπάτε αλλιώς σπάμε.

Επιμέλεια για το Babyradio: Αγγελική Κατσαντρίδου

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας