Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιήσω το στρωματάκι της κούνιας;

Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιήσω το στρωματάκι της κούνιας;

Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιήσω το στρωματάκι της κούνιας;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: το να έχεις μωρό είναι ακριβό! Αφού αγοράσετε ένα καροτσάκι, κούνια, ρούχα, τροφές, πάνες και άλλα απαραίτητα, το πορτοφόλι σας μπορεί γρήγορα να αδειάσει. Είναι φυσικό να αρχίσετε να ψάχνετε τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα σε όλα τα είδη που χρειάζεστε για το μωρό και ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα από συγγενείς και φίλες που τα δικά τους παιδιά έχουν ήδη μεγαλώσει. Ενώ ορισμένα χρησιμοποιημένα αντικείμενα είναι καλά νέα για το πορτοφόλι σας και το νέο σας μωρό, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρησιμοποιημένα στρώματα κούνιας.

Υγειονομικές ανησυχίες

Όταν χρησιμοποιείς ένα χρησιμοποιημένο στρώμα κούνιας, δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη για την κακομεταχείριση που δέχτηκε πριν. Ένα βρέφος μπορεί να είναι ιδιαίτερα λερωμένο λόγω διαρροών πάνας ή χυμένου γάλακτος. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να συγκεντρωθούν στο στρώμα κούνιας και να οδηγήσουν σε υγρασία και ανάπτυξη μούχλας αν δεν καθαριστούν σωστά. Επιπλέον, εάν το στρώμα δεν κρατήθηκε σε δροσερό, ξηρό μέρος, η υγρασία μπορεί να εισέλθει στο στρώμα, προσφέροντας ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Αν έχετε στρώμα απο το μεγαλύτερο παιδί σας και γνωρίζετε ότι ήταν καλά φροντισμένο και αποθηκευμένο σωστά, πιθανόν να μην υπάρχει κίνδυνος για το μωρό σας.

Ακατάλληλη προσαρμογή

Ενώ το κλασσικό στρώμα παχνιών είναι τουλάχιστον 70 εκατοστά με 1,30 και όχι περισσότερο από 15 εκατοστά σε ύψος, δεν είναι όλες οι κούνιες ίδιες και έτσι δεν είναι και όλα τα στρώματα ίδια.  Ένα κακώς τοποθετημένο στρώμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία! Σύμφωνα με το ConsumerReports.org, ένα σωστά τοποθετημένο στρώμα κούνιας δεν πρέπει να έχει αρκετό χώρο μεταξύ του στρώματος και των πλευρών της κούνιας και θα πρέπει να χωράνε ίσα ίσα 2 δάχτυλα.

Κατάσταση του στρώματος

Ένα στρώμα πρέπει να είναι σταθερό για να υποστηρίξει σωστά το μωρό σας και να μειώσει τον κίνδυνο για Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ένα χρησιμοποιημένο στρώμα θα μπορούσε να χάσει την σταθερότητα του και θα μπορούσε να αποκτήσει βαθουλώματα και εξογκώματα λόγω ακατάλληλης χρήσης ή αποθήκευσης. Επιπλέον, η κατάσταση του στρώματος είναι ζωτικής σημασίας. Μην χρησιμοποιείτε ένα στρώμα με δάκρυα, εκτεθειμένα ελατήρια ή γέμισμα που βγήκε στην επιφάνεια, ή ένα που μυρίζει μούχλα ή υγρασία.

Κίνδυνος για Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Στη «Βρετανική Ιατρική Εφημερίδα» του Νοεμβρίου 2002, δημοσιεύθηκε μια μελέτη από τους ερευνητές της Σκωτίας, η οποία ανέφερε μια πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης ενός χρησιμοποιημένου στρώματος και του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα βρέφος ήταν έως 3 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου όταν χρησιμοποιήθηκε ένα χρησιμοποιημένο στρώμα για κούνια. Ενώ η μελέτη δεν βρήκε μια σταθερή σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της χρήσης ενός παλαιού στρώματος και του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, βρήκε επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες για τα χρησιμοποιημένα βρεφικά στρώματα.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας