Είναι φυσιολογικό που το 2χρονο μωρό μου άρχισε να παλιμπαιδίζει;

Είναι φυσιολογικό που το 2χρονο μωρό μου άρχισε να παλιμπαιδίζει;

Είναι φυσιολογικό που το 2χρονο μωρό μου άρχισε να παλιμπαιδίζει;

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό το μικρό παιδί σας να εμφανίζει μια παλινδρόμηση στην συμπεριφορά του σε αυτή την ηλικία. Ο κόσμος του επεκτείνεται αρκετά γρήγορα και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψει εγκαίρως για να νιώσει ασφάλειά.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

Εάν υπάρχει ένας νέο αδερφάκι στην οικογένεια, για παράδειγμα, είναι ακόμη πιο πιθανό το παιδί σας να θέλει να είναι εκείνο το μωρό. Μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να λέει «μπα μπα» αντί για «μπουκάλι» (αν και γνωρίζει τη λέξη), να ζητήσει να θηλάσει μετά τον απογαλακτισμό ή να ζητήσει πιπίλα.

Το είδος της συμπεριφοράς που προκαλεί ανησυχία είναι η παλινδρόμηση των κινητικών ή φυσικών δεξιοτήτων του παιδιού. Για παράδειγμα αν το παιδί περπατούσε κανονικά και τώρα μόνο μπουσουλάει.

Μια ξαφνική μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων – αν το κοινωνικό παιδί σας κλειστεί στον εαυτό του, για παράδειγμα – θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι προβλήματος.

Μια άλλη κόκκινη σημαία είναι η σημαντική απώλεια των γλωσσικών δεξιοτήτων, για παράδειγμα, αν εκεί που μιλούσε κανονικά πλέον λέει λιγότερες λέξεις. (Η χρήση του μωρουδιακών από καιρό σε καιρό, δεν υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα και είναι συνηθισμένο φαινόμενο.)

Αυτού του είδους οι αλλαγές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να ελέγχονται από το γιατρό του παιδιού σας.

Η καλύτερη αντιμετώπιση από μεριάς σας είναι να παραμείνετε ήρεμοι και υποστηρικτικοί, γνωρίζοντας ότι το παιδί σας θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο ανάπτυξής του, μόλις αισθανθεί και πάλι ασφάλεια.

 

Αν όμως η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι απαράδεκτη και δεν θέλετε να επιτρέψετε, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τι θέλει το παιδί σας και να το ανακατευθύνετε. Για παράδειγμα, εάν θέλει να θηλάσει και εσείς δεν θέλετε να το επιτρέψετε, υπενθυμίστε του ότι είναι ένα μεγάλο παιδί που μπορεί να χρησιμοποιεί το ποτήρι. Στη συνέχεια βρείτε έναν άλλο τρόπο να του δώσετε σημασία και τρυφερότητα, όπως να πάτε μια βόλτα μόνο οι 2 σας ή να διαβάσετε μαζί το αγαπημένο του βιβλίο.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας