Το παιδί μου γκρινιάζει. Πώς μπορώ να το βοηθήσω εκείνη τη στιγμή;

Το παιδί μου γκρινιάζει. Πώς μπορώ να το βοηθήσω εκείνη τη στιγμή;

Το παιδί μου γκρινιάζει. Πώς μπορώ να το βοηθήσω εκείνη τη στιγμή;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά, αν όχι καθημερινά, όλοι οι γονείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ανεξήγητη γκρίνια των παιδιών μας…

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Γκρίνια γιατί δεν υλοποιήσαμε την επιθυμία τους, γιατί θέλουν το ίδιο παιχνίδι με τον αδερφό τους, γιατί θέλουν να βγουν έξω και να παίξουν αν και είναι βράδυ, γιατί δεν θέλουν να κάνουν μπάνιο, γιατί θέλουν να δουν τηλεόραση και εμείς δεν τα αφήνουμε, γιατί.., γιατί…, γιατί…

Θα μπορούσα να σκεφτώ εκατοντάδες αιτίες που τα παιδιά μου και τα παιδιά σας θα μπορούσαν να γκρινιάζουν κάθε μέρα. Θα μπορούσα να σκεφτώ επίσης και εκατοντάδες φορές που εμείς θα αναρωτηθούμε : “γιατί γκρινιάζει…;” Όπως επίσης και εκατοντάδες φορές που θα προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, άλλες επιτυχημένα και άλλες αποτυχημένα, για να μην φωνάξουμε και να μην τα μαλώσουμε..

Η αλήθεια είναι ότι η γκρίνια και το κλάμα για τα παιδιά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κεντρίσουν την προσοχή μας, για να είναι στο επίκεντρό μας, γιατί πολύ απλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε..

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε το παιδί μας εκείνη τη στιγμή;

  • Αρχικά, πρέπει να αποδεχτούμε ότι το παιδί χρησιμοποιεί αυτό το μέσο για να επικοινωνήσει μαζί μας. Το παιδί δεν μπορεί να κρίνει αν είναι λανθασμένο μέσο ή σωστό. Εάν έχει εισπράξει ότι έχει αποδώσει στο παρελθόν, προφανώς και θα το χρησιμοποιήσει και στο μέλλον.
  • Πρέπει να διαχειριστούμε τον εαυτό μας. Δεν έχει αποτέλεσμα να φωνάξουμε στα παιδιά μας, να τα μαλώσουμε και να εκδηλώσουμε τον εκνευρισμό μας, γιατί είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να νιώθουμε ενοχές και να κάνουμε χειρότερες διαχειρίσεις. Εάν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, είναι καλύτερο να εμπλέξουμε κάποιον άλλον άνθρωπο που υπάρχει στο σπίτι ή να απομακρυνθούμε λίγο από το σημείο που φωνάζει το παιδί μας.
  • Πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε βλεμματική επαφή με το παιδί μας. Μην δείξετε ότι το αγνοείτε, να του μιλήστε κρατώντας σταθερό τον τόνο της φωνής σας. Δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε, μιλήστε του όμως σύντομα για το λάθος του ή γι’αυτό για το οποίο γκρινιάζει. Εξηγήστε του πολύ σύντομα την δική σας οπτική και προσπαθήστε να του αποσπάσετε συνειδητά την προσοχή. Βιβλία με ήχους και μουσική είναι δραστηριότητες που συνήθως βοηθάνε το παιδί να ξεχαστεί.
  • Συχνά ένα παιδί στην υπερβολική εκδήλωση της γκρίνιας, μπορεί να φωνάζει, να μας λέει «φύγε», να πετάξει ένα παιχνίδι που θα του δώσουμε. Αυτή η στάση δεν είναι μία προσωπική μας απόρριψη. Το παιδί μας δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να διαχειριστεί ολοκληρωμένα τα συναισθήματά του. Μιλήστε του λοιπόν ήρεμα και με σταθερό τόνο στη φωνή σας, λέγοντάς του ότι δεν θα καταφέρει τίποτα με αυτό τον τρόπο. Δώστε του λίγο χρόνο και ζητήστε του να σκεφτεί αυτό που έκανε.
  • Το βράδυ συζητήστε μαζί του γι’ αυτό που έγινε, κάνοντας μπάνιο ή παίζοντας και χαλαρώνοντας, για να του δείξετε ότι στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο στερεί από τον εαυτό του στιγμές χαράς. Μην επιλέξετε να του κάνετε κήρυγμα, τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους μπορούν να μας προσέξουν συγκεκριμένο χρόνο.

Όταν τα παιδιά μου γκρινιάζουν αυτό που πάντα προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου είναι ότι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Nιώθουν την ανάγκη να αντλήσουν την προσοχή μου και, με λάθος τρόπο, να πετύχουν το θέλω τους.

Το βασικό λοιπόν για μένα δεν είναι να τους ικανοποιήσω το θέλω τους.. Ο βασικός μου σκοπός είναι να τους δείξω ότι είμαι εκεί, ότι μπορώ και θέλω να τα ακούσω και ότι απλά η γκρίνια είναι το λάθος μέσο που εκείνα έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν. 

Πηγή:    mytwins.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας