Προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, συνήθως πριν από τις 36 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, δεν έχουν αρκετό χρόνο για να αναπτύξουν πλήρως είτε το σώμα τους είτε το μυαλό τους ενώ βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα και μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Ενώ ορισμένα πρόωρα βρέφη καταλήγουν εντελώς καλά, άλλα έχουν ήπια έως σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς καθώς προχωράνε προς την παιδική ηλικία. Αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ελεγχθούν, αλλά είναι σημαντικό να τα καταλάβουν οι γονείς όσο το δυνατόν νωρίτερα.

ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας)

Η ΔΕΠ-Υ, η οποία αντιπροσωπεύει τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο είναι μερικές φορές υπερκινητικό και δυσκολεύεται να εστιάζει και να κάνει ένα έργο κάθε φορά. Ο ιστότοπος Prematurity.org αναφέρει ότι τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα συχνά έχουν ΔΕΠ-Υ ή ΔΕΠ, χωρίς την πτυχή υπερκινητικότητας, όταν γίνονται παιδιά. Μερικές φορές τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν διάσπαση προσοχής και δυσκολεύονται πολύ στο σχολείο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια εκπαιδευμένων επαγγελματιών και ειδικών τεχνικών μάθησης.

Αυτισμός

Σύμφωνα με το Reuters, τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν αυτισμό από αυτά που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Ο αυτισμός είναι μια περίπλοκη εξέλιξη, η οποία μειώνει την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί με άλλους. Τα παιδιά με αυτισμό συχνά μιλούν πολύ λίγο και μερικές φορές δυσκολεύονται πολύ να δεχτούν κάποια αλλαγή. Το Reuters αναφέρει ότι οι εγκέφαλοι των πρόωρων μωρών αναπτύσσονται πιο αργά από ό, τι οι εγκέφαλοι των τελειόμηνων, ακόμη και μετά τη γέννηση, και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν αυτισμό.

Επιθετικότητα

Αν και δεν είναι τεχνικά μια ιατρική διαταραχή, η επιθετικότητα είναι ένα σύμπτωμα και ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που τα πρόωρα μωρά έχουν συχνά ως παιδιά. Η Science Daily δηλώνει ότι τα μωρά που γεννήθηκαν νωρίς μπορεί να ενεργούν πιο επιθετικά με τους άλλους γύρω τους. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί στο να μην μοιράζονται παιχνίδια, να παλεύουν ή να χτυπούν. Ωστόσο, οι επιθετικές τάσεις μπορούν να μειωθούν με τη σωστή συμπεριφορική προσέγγιση και πειθαρχία.

Κοινωνικός αποκλεισμός

Ένα άλλο πρόβλημα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν συχνά τα πρόωρα παιδιά είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, σύμφωνα με τη Science Daily. Ο ιστότοπος εξηγεί ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν νωρίς δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν με άλλα παιδιά, τείνουν να προτιμούν την μοναξιά τους. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλα τα πρόωρα βρέφη, καθώς μεγαλώνουν, η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη του εγκεφάλου μπορεί να καταστήσει δύσκολο σε κάποιους να δημιουργήσουν φιλίες. Οι γονείς των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα μπορούν να δημιουργήσουν ραντεβού για παιχνίδι με άλλα παιδιά ή να συμμετάσχουν σε αθλητικές ομάδες για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν φίλους αντί να μένουν μόνοι τους.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας