Τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού… Τι να προσέξω;

Τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού… Τι να προσέξω;

Τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού… Τι να προσέξω;

Όταν το μωρό γεννηθεί, τα ποδαράκια του είναι κυρτά καθώς έτσι ήταν τόσο καιρό μέσα στη μήτρα. Καθώς μεγαλώνει, μεγαλώνουν μαζί του και αυτά και ισιώνουν σταδιακά.

Βεβαιωθείτε ότι οι σφιχτές κάλτσες ή τα παπούτσια δεν σφίγγουν τα πόδια του έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν πιο ίσια και να μην υποστεί βλάβη ο λεπτός χόνδρος. Θα πρέπει να είναι απλά μεγαλύτερα από το κανονικό μέγεθος του ποδιού. για τον έλεγχο ποδιών τακτικά ότι η φτέρνα κάλτσας είναι εκεί όπου είναι η φτέρνα του μωρού σας και ότι το τέλος δεν είναι τεντωμένο σφιχτά πάνω από αυτά τα δάχτυλα των ποδιών.

Πρώτα βήματα

Όταν το μωρό σας θα είναι μεταξύ 10-16 μηνών, θα μπουσουλάει ήδη και θα βρίσκεται στο στάδιο πριν περπατήσει. Όταν τα μωρά αρχίζουν να περπατούν τα πέλματα τους φαίνονται επίπεδα, κυρίως γιατί έτσι μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία τους, και εν μέρει λόγω των αποθέσεων λίπους στα πόδια τους. Σε αυτό το στάδιο,το μωρό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ξυπόλυτο. Εάν χρειάζεστε παπουτσάκια γι αυτό το διάστημα του μωρού (εάν για παράδειγμα είναι καλοκαίρι και περπατάει σε εξωτερικό χώρο) , επιλέξτε μαλακά παπούτσια με μια αντιολισθητική και ελαφριά σόλα.

Το σωστό μέγεθος

Βάλτε τα παπούτσια στο μωρό και σηκώστε το όρθιο. Θα πρέπει να χωράει ο αντίχειρα σας (12 – 16mm) μεταξύ του μεγαλύτερου δακτύλου του ποδιού και του μπροστινού μέρος του παπουτσιού. Το παπούτσι πρέπει να είναι ευρύχωρο για να κινείται το πόδι άνετα, χωρίς να είναι πολύ μεγάλο.
Το πίσω μέρος του παπουτσιού πρέπει να αγκαλιάζει τη φτέρνα. Αν η φτέρνα βγαίνει εύκολα, το παπούτσι είναι πολύ μεγάλο. Αν την πιέζει, είναι πολύ μικρό.
Να δοκιμάζετε πάντα και τα δύο παπούτσια στο παιδί, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό η μία πατούσα να είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πόδι. Μια ασφαλής λύση είναι να  μετρήστε τα πόδια του μωρού σας ώστε να βρείτε το σωστό μέγεθος παπουτσιών.

Ανάπτυξη

Μόλις το παιδί πάρει τα νέα του παπούτσια θα πρέπει να θυμάστε να τα ελέγχετε κάθε 6 – 8 εβδομάδες για να σιγουρευτείτε οτι το μέγεθος είναι ακόμα σωστό. Το μέγεθός του θα αλλάζει περίπου 2 νούμερα κάθε χρόνο μέχρι να γίνει 4 χρονών και έπειτα, 1 νούμερο κάθε χρόνο.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας