Tips για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια

Tips για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια

Tips για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα κοριτσάκια αλλάζουν τη ζωή μας. Είναι αξιολάτρευτα, ευαίσθητα και οι άνθρωποι που ορκιζόμαστε να προστατεύουμε για πάντα. Καθώς όμως τα αθώα μας κορίτσια μεγαλώνουν και έρχονται αντιμέτωπα με πρωτόγνωρα για εμάς ζητήματα, όπως τα social media, συχνά διαπιστώνουμε ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για το σύγχρονο κόσμο ώστε να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

Ποιος είναι λοιπόν ένας υγιής, λογικός τρόπος να βοηθήσουμε εκείνα -αλλά και τον εαυτό μας- να ανταπεξέλθουν όχι απλώς χωρίς να πληγωθούν, αλλά και γεμάτα αυτοπεποίθηση και ευτυχία;

Να αναγνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες του φύλου

Σύμφωνα με τον Αυστραλό σύμβουλο γονέων και συγγραφέα Michael Grose τα κορίτσια είναι διαφορετικά από τα αγόρια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουν οι γονείς. «Ναι, υπάρχουν ιδιαιτερότητες του φύλου είναι αυτό που συνήθως γνωρίζουμε είναι ότι τα κορίτσια τις περισσότερες φορές ζορίζουν τους γονείς στην εφηβεία, ενώ σε μικρή ηλικία είναι γενικά εύκολα παιδιά», λέει. «Τα κορίτσια έχουν ένα καλό ξεκίνημα στην κοινωνική ζωή και τις σχολικές επιδόσεις, κι έτσι για τους γονείς τους η παιδική ηλικία είναι σε γενικά γραμμές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κάτι που αλλάζει στην εφηβεία».

Σύμφωνα με τον Grose, συχνά η δημιουργία σχέσεων είναι δύσκολη για τα νεαρά κορίτσια που τείνουν να σχηματίζουν κλίκες αντί να κάνουν σταθερές φιλίες. «Οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά τους τι σημαίνει αληθινής φίλος», συμβουλεύει. Επιπλέον, τα κορίτσια είναι πιο σκληρά με τον εαυτό τους (σε σχέση με τα αγόρια) κι αυτό έχει συνέπειες στην αυτοπεποίθησή τους. Πρέπει να διδάξουμε στα κορίτσια μας ότι έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τη ζωή τους και να κάνουν τις σωστές επιλογές για τον εαυτό τους. «Εστιάστε κυρίως στη συμπεριφορά και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους και λιγότερο στην εμφάνισή τους», καταλήγει.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Βγείτε έξω!

Μην υποτιμάτε το ρόλο του πατέρα

«Οι σύγχρονοι μπαμπάδες περνάνε τριπλάσιο χρόνο με τα παιδιά τους κάθε μέρα, μιλώντας, παίζοντας και δείχνοντάς του πράγματα, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Κι αν το κάνουν σωστά, μπορούν να γίνουν το… αντίπαλο δέος στα κοριτσίστικα περιοδικά, τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά προγράμματα που πιέζουν τις κόρες μας να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα», σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο Steve Biddulph. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κορίτσια που έχουν μπαμπάδες οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με την ανατροφή τους έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο Biddulph υποστηρίζει ότι ένας δυναμικός πατέρας μπορεί να είναι το κλειδί για την δημιουργία μιας αίσθησης ταυτότητας και αυτοπεποίθησης στην κόρη του, κάτι που επηρεάζει επιπλέον την απόδοσή της στο σχολείο και αργότερα στον επαγγελματικό στίβο.

«Εάν μια κόρη έχει καλή σχέση με τον μπαμπά της, είναι λιγότερο πιθανό να κάνει συνέχεια συμβιβασμούς με τους άλλους άντρες στη ζωή της ή να επιτρέψει να τη χειραγωγήσουν». λέει. Ή, για να το θέσουμε πιο απλά, όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, οι καλές μαμάδες προσφέρουν στα παιδιά τους ασφάλεια και οι καλοί μπαμπάδες αυτοπεποίθηση.

Δείξτε τρυφερότητα

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει ένας γονιός τα συναισθήματα ενός κοριτσιού είναι να το ακούει και να δέχεται την άποψή του, να επικοινωνεί μαζί του. «Δοκιμάστε να μιλάτε με πιο απαλή φωνή στα μικρά κοριτσάκια«, προτείνει ο Biddulph. «Η ακοή τους είναι πιο οξεία από αυτή των μικρών αγοριών και συχνά νιώθουν ότι τους φωνάζετε ενώ εσείς απλά χρησιμοποιείτε τον κανονικό σας τόνο. δείχνοντάς τους ότι είστε χαρούμενοι, πληθωρικοί ή ακόμα και σαχλοί μερικές φορές, αυξάνετε την ικανότητά τους να κατακτήσουν την ευτυχία μεγαλώνοντας. Κι αν μάθετε να ζητάτε -και να ακούτε- τη γνώμη της από μικρή ηλικία, θα αναπτύξει την πεποίθηση ότι είναι έξυπνη και αξίζει να ακουστεί». Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ξεκινώντας περίπου από την ηλικία των 13, σύμφωνα με τον Biddulph τα κορίτσια μπορεί να χάσουν την αίσθηση της προοπτικής, να γίνουν υπερβολικά συναισθηματικά και να νιώσουν απίστευτη πίεση από τους συνομηλίκους τους -κι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Η συμβουλή του προς τους γονείς είναι να θυμούνται πάντα πως η κόρη τους τους αγαπάει. «Αποδεχτείτε ότι κάποιες φορές θα είναι δυσαρεστημένη από εσάς. Ρωτήστε τη τι κάνατε λάθος αλλά μην προσπαθήσετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας όταν σας πει».

Πηγή: The Daily Telegraph

Το διαβάσαμε στο:mamamia.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας