Βοηθάει ο προφορικός λόγος τα παιδιά να γράψουν πιο εύκολα;

Βοηθάει ο προφορικός λόγος τα παιδιά να γράψουν πιο εύκολα;

Βοηθάει ο προφορικός λόγος τα παιδιά να γράψουν πιο εύκολα;

Ένα παιδί που μίλησε γρήγορα, θα μάθει να γράφει και πιο εύκολα; Μπορεί ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες να αναπτύξει τον γραπτό του λόγο μέσα από τον προφορικό;

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Όταν, ένα παιδί με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες καλείται να συντάξει μια έκθεση,  ο δάσκαλος ή ο γονιός βρίσκεται μπροστά σε μια χαοτική κατάσταση. Η σύνταξη μιας έκθεσης είναι από τα μαθήματα που το παιδί αντιμετωπίζει τις περισσότερες δυσκολίες.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το δυσλεκτικό παιδί έχει να σκεφτεί πολλά πράγματα συγχρόνως. Πρέπει να κάνει ωραία γράμματα, να τοποθετήσει σωστά τα σημεία στίξης, να προσέξει την ορθογραφία των λέξεων, τη σύνταξη των προτάσεων, να προσπαθήσει να μη βγει εκτός θέματος, να σκεφτεί τι μπορεί να γράψει για το θέμα που του δίνεται και ποιο θα είναι το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει.

Όλα αυτά τον αγχώνουν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί απλές λέξεις, να κάνει σύντομες προτάσεις και να τελειώσει όσο πιο σύντομα μπορεί, ώστε να αποφύγει τα λάθη. Για να μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε το παιδί να παραμερίσει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, όταν καλείται να αναπτύξει τις σκέψεις του γραπτώς, ξεκινάμε από τον προφορικό λόγο.

Ας υποθέσουμε, πως το παιδί έχει να γράψει ένα θέμα με τίτλο

¨Αν ήμουν πουλί, τι θα μπορούσα να κάνω;¨.

  • Βρίσκουμε από περιοδικά ή βιβλία εικόνες που  να σχετίζονται με το θέμα.
  • Τις τοποθετούμε μπροστά στο παιδί και του ζητάμε να μας περιγράψει τις εικόνες, ακολουθώντας ορισμένες ερωτήσεις (ποιος; πότε; πού; γιατί;).
  • Φτιάχνουμε κάρτες από χαρτόνι διαφορετικών χρωμάτων. Στις, για παράδειγμα, κίτρινεςκάρτες, γράφουμε τι λέξεις ¨κλειδιά¨. Στις, για παράδειγμα, κόκκινες κάρτες, γράφουμε λέξεις που να σχετίζονται με το θέμα, για την ανάπτυξη λεξιλογίου. Στις, για παράδειγμα, πράσινεςκάρτες, γράφουμε επίθετα και επιρρήματα, ώστε να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει τις προτάσεις.
  • Τα τοποθετούμε και αυτά μπροστά στο παιδί. Εκείνο, έχοντας τις εικόνες και τις κάρτες, προσπαθεί με τη δική μας καθοδήγηση, να αναπτύξει το θέμα προφορικώς.
  • Μπορούμε να του ζητήσουμε, να επιλέξει κάποιες από τις εικόνες. Κάθε φορά , που περιγράφει μια από τις εικόνες, να την αφήνει στην άκρη και να συνεχίζει με τις υπόλοιπες.
  • Το ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τις προτάσεις και να κάνει σωστή χρήση του λεξιλογίου, ξεκινώντας από τις λέξεις «κλειδιά».
  • Αφού τελειώσει, ζητάμε από το παιδί να ζωγραφίσει το νόημα του θέματος.

Με αυτόν τον απλό και ευχάριστο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να γράφει πιο εύκολα και να αναπτύξει τον γραπτό του λόγο.

Πηγή:    mytwins.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας