Παιδιά και ηλεκτρονικό εμπόριο: 6 tips για την προστασία τους

Σύμφωνα με την Kaspersky το ενδιαφέρον των παιδιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τριπλασιαστεί

Η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας. Από το 1997 μέχρι και σήμερα κάνει μελέτες και δίνει λύσεις στον τομέα. Σύμφωνα λοιπόν με τις μελέτες τους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, τα παιδιά γίνονται όλο και πιο ενεργοί επισκέπτες ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου: το ενδιαφέρον τους για ηλεκτρονικές αγορές έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες – από 2% σε 9%. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Kaspersky για την ασφάλεια των παιδιών, η οποία βασίζεται σε ανώνυμα στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τα προϊόντα της Kaspersky με ενσωματωμένη λειτουργία γονικού ελέγχου (Parental Control).

Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι, όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά απολαμβάνουν τα οφέλη από τις ηλεκτρονικές αγορές και περιηγούνται (και μερικές φορές αγοράζουν) κατά τρόπο που πιθανότατα θα είναι και ο μοναδικός τρόπος αγορών στο μέλλον. Ως εκ τούτου, οι γονείς πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να διασφαλίζουν ότι έχουν μια θετική εμπειρία στο διαδίκτυο – χωρίς τον κίνδυνο ακούσιας ανταλλαγής προσωπικών πληροφοριών ή στοιχείων πληρωμής με απατεώνες, ή τον κίνδυνο να πέσουν θύματα κοινωνικής μηχανικής ή απώλειας χρημάτων. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς και οι άλλοι ενήλικες στην οικογένεια να παραμένουν ενημερωμένοι για τις βασικές αλλαγές στην ηλεκτρονική συμπεριφορά των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παιδιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί παγκόσμια τάση, ωστόσο η έκταση ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το μεγαλύτερο μερίδιο (και επίσης η μεγαλύτερη άνοδος) στις αναζητήσεις για ηλεκτρονικές αγορές παρατηρήθηκε στη Ρωσία και την ΚΑΚ (23%) και ακολουθούν οι: Βόρεια Αμερική (15%), Ευρώπη και Μέση Ανατολή (11%), Ασία και Λατινική Αμερική (9%).

Διάγραμμα 1. Το ενδιαφέρον των παιδιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο ανά περιοχή

Ενώ υπάρχουν σαφώς κάποιες διαφορές ανά περιοχή, οι έμποροι λιανικής που είχαν τις περισσότερες αναζητήσεις από παιδιά σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τους AliExpress, Amazon και Ebay. Όσον αφορά ειδικότερα τους κινεζικής προέλευσης λιανοπωλητές, οι αναζητήσεις των παιδιών αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο. Οι αθλητικές μάρκες (Nike, Adidas), τα καταστήματα ηλεκτρονικών (Apple, Samsung) και οι μάρκες μόδας (Gucci, Vans, Supreme, Zara, Bershka) είναι οι ιστοσελίδες με τις περισσότερες αναζητήσεις από νεανικό καταναλωτικό κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση προϊόντων online, καθώς και η επίσκεψη συγκεκριμένων σελίδων λιανοπωλητών δεν συνεπάγεται απαραίτητα πραγματικές δαπάνες. Τα παιδιά μπορεί απλά να κοιτάζουν τα πράγματα που θέλουν ή να φτιάχνουν “wish lists” για να μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Συνεπώς, αυτή η αυξημένη προσοχή στις ηλεκτρονικές αγορές από παιδιά δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ανάγκη απαγόρευσης τέτοιων δραστηριοτήτων, αλλά οι γονείς θα πρέπει να δίνουν προσοχή στις διαδικτυακές συνήθειες και να μιλούν στα παιδιά τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θεσπίζοντας κάποιους σαφείς βασικούς κανόνες.

«Το Διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους νέους και τώρα βλέπουμε πολλά παιδιά να αποτελούν βασικό κοινό για τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής. Είτε ξοδεύουν χρήματα είτε όχι, χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση από ενήλικες οι οποίοι μπορούν να τα βοηθήσουν να αποφύγουν την τυχαία εμφάνιση ακατάλληλου περιεχομένου, την απώλεια χρημάτων ή να μην μοιράζονται άσκοπα τα προσωπικά τους δεδομένα. Ενώ υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει το λογισμικό γονικού ελέγχου, είναι ζωτικής σημασίας οι ενήλικες να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και να εξασφαλίζουν ότι είναι οπλισμένοι με όλα τα γεγονότα για να το κάνουν με ασφάλεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια τέλεια ευκαιρία για τους γονείς να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, δημιουργώντας και μοιράζοντας wish lists, ενώ τα διδάσκουν μερικά σημαντικά πράγματα για το πώς λειτουργεί το διαδίκτυο», σχολιάζει η Anna Larkina, ειδικός ανάλυσης περιεχομένου στην Kaspersky.

Οι παρακάτω συμβουλές θα διασφαλίσουν ότι τα παιδιά σας θα παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών αγορών:

  1. Προειδοποιήστε τα σχετικά με τη χρήση αναξιόπιστων (δημόσιων) δικτύων Wi-Fi για ηλεκτρονικές πληρωμές. Τα hotspots μπορούν να παραβιαστούν εύκολα για να υποκλέψουν την κίνηση των χρηστών και να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
  2. Συμφωνήστε να σας ενημερώνουν για οποιεσδήποτε προγραμματισμένες πληρωμές ή, ακόμη καλύτερα, να πραγματοποιούν όλες τις πληρωμές με τη βοήθειά σας μέχρι να είναι αρκετά καλοί γνώστες τεχνολογίες για να τις κάνουν μόνα τους. Μην τους επιτρέπετε να καταχωρούν στοιχεία πιστωτικής κάρτας σε άγνωστους ή ύποπτους ιστότοπους, για να αποφύγετε την πρόσβαση σε αυτά από ψηφιακούς εγκληματίες.
  3. Ενημερώστε τα παιδιά σας να αποφεύγουν την ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων με εκπροσώπους καταστημάτων λιανικής, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω διαδικτύου. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται άνετα να ζητήσουν βοήθεια κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να ενεργήσουν.
  4. Απαγορεύστε αυστηρά την κοινή χρήση στοιχείων πληρωμής (π.χ. αριθμό πιστωτικής κάρτας, ημερομηνία λήξης, PIN,CVV/CVC) με οποιονδήποτε εκτός της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων φίλων ή άλλων ενηλίκων. Βεβαιωθείτε ότι συνειδητοποιούν ότι κανείς δεν δικαιούται να ζητήσει τέτοιου είδους πληροφορίες.
  5. Απαγορεύστε την αποθήκευση πληροφοριών πληρωμής στις συσκευές τους, οι οποίες, αν κλαπούν ή χαθούν, θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια.
  6. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία γονικού ελέγχου στο Kaspersky Security CloudKaspersky Total Security ή χρησιμοποιήστε εξειδικευμένο λογισμικό όπως το Kaspersky Safe Kids, τα οποία επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθούν τι κάνουν, τι βλέπουν και τι αναζητούν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των online περιηγήσεών τους από όλες τις φορητές συσκευές. Το λογισμικό παρέχει επίσης χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να συμπεριφέρονται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Σαφώς εξηγήστε τα οφέλη ενός τέτοιου λογισμικού στα παιδιά σας, ώστε να αισθάνονται άνετα για τον απαιτούμενο έλεγχο και συμμετοχή των ενηλίκων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης γονικού ελέγχου της Kaspersky για το 2018-2019.

Σχετικά με την Kaspersky

Η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας με έτος ίδρυσης το 1997. Η βαθιά πληροφόρηση απειλών και η τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας της Kaspersky μετατρέπονται συνεχώς σε λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας για την προστασία επιχειρήσεων, κρίσιμων υποδομών, κυβερνήσεων και καταναλωτών σε όλον τον κόσμο. Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ασφάλειας της εταιρείας περιλαμβάνει την προστασία τερματικών σημείων και μια σειρά εξειδικευμένων λύσεων και υπηρεσιών ασφάλειας για την καταπολέμηση εξελιγμένων και εξελισσόμενων ψηφιακών απειλών. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια χρήστες προστατεύονται από τις τεχνολογίες της Kaspersky και βοηθάμε 270.000 εταιρικούς πελάτες να προστατεύουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς. Μάθετε περισσότερα στο www.kaspersky.com.