Βρεφικά και παιδικά γάλατα: πλήρης οδηγός:

Σχεδόν κάθε γυναίκα πριν γίνει μαμά διαβάζει, ενημερώνεται, ψάχνει λύσεις για τα θέματα που θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσει όταν φέρει στον κόσμο το μωρό της. Και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Μέχρι που γυρνάει στο σπίτι με το μωρό της, που κλαίει μέσα στη νύχτα, και, ξαφνικά, συνειδητοποιεί ότι δεν ξέρει τίποτα.

Δεν ξέρει πώς να το ταΐσει, πώς να θηλάσει, τι γάλα να του δώσει κ.ο.κ. Αποφασίσαμε, λοιπόν, ν’ ασχοληθούμε με τα βρεφικά γάλατα, για να πάρετε μια ιδέα, παραθέτοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη συντήρησή τους, αλλά και για τον καθαρισμό του μπιμπερό. Φυσικά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο αποκλειστικός θηλασμός πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ο κύριος στόχος.

Της Βασιλικής Ξανθού

Επιμέλεια: Νίκος Βουδούρης, παιδίατρος

 Τα βρεφικά γάλατα χωρίζονται ανά ηλικία. Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε ότι έως 6 μηνών καλό θα ήταν να θηλάζετε το μωρό σας. Θα έρθετε σίγουρα πιο κοντά, και αυτά που θα κερδίσει από το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατα. Παρ’ όλα αυτά, αν για κάποιον λόγο δεν μπορείτε να θηλάσετε ή δεν έχετε αρκετό γάλα ώστε να τραφεί πλήρως το μωρό σας, δεν έχετε παρά να εμπιστευθείτε τα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Είναι τροποποιημένα αγελαδινά γάλατα, εμπλουτισμένα, και θα καλύψουν στον μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του μωρού σας. Ας δούμε ποια είναι.

1ης βρεφικής ηλικίας (0-6μηνών)

Εδώ ανήκουν τα τροποποιημένα γάλατα αγελάδος Νο 1. Όταν λέμε τροποποιημένα, εννοούμε ότι έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Αυτό γίνεται διότι αν χορηγούνταν απευθείας, θα δημιουργούνταν παρενέργειες. Αυτά τα γάλατα έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία,  και περιέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και διάφορα άλλα στοιχεία, που συναντάμε και στο μητρικό γάλα. Να επισημάνουμε ότι αυτά τα γάλατα είναι σε σκόνη.

2ης βρεφικής ηλικίας (6-12 μηνών)

Από 6 μηνών, που αρχίζουμε και δίνουμε στο μωρό μας και στερεές τροφές (κρέμες, φρούτα κ.λπ.), αλλάζει και η σύνθεση του γάλακτος. Αφαιρούνται, λοιπόν, οι πολλές πρωτεΐνες, αφού θα τις παίρνει πλέον από το κρέας και τ’ άλλα φαγητά. Αντιθέτως, αυξάνονται οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη δηλαδή. Αυτό συμβαίνει διότι αρχίζει να κινείται και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, την οποία θα του προσφέρουν τα επιπλέον σάκχαρα. Στην αγορά υπάρχουν γάλατα σε σκόνη, υγρά και εβαπορέ.

3ης βρεφικής ηλικίας (1-3 ετών)

Από τον 1ο χρόνο και μετά, το παιδί «μπαίνει» στη διατροφή του ενήλικα. Όσον αφορά, λοιπόν, το γάλα που θα πίνει, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί. Μπορεί να πιει ακόμα και το γάλα που πίνουμε εμείς, αρκεί να μην είναι light, έως ότου γίνει 4  χρόνων, ακόμα κι αν είναι υπέρβαρο. Φυσικά, στην αγορά θα βρείτε πολλά και διαφορετικά γάλατα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, αλλά και τις ανάγκες του (εμπλουτισμένα σε σίδηρο, με ιχνοστοιχεία, με βιταμίνες κ.λπ.).

Ειδικά γάλατα: πότε χορηγούνται

Ευτυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχουν γάλατα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων «προβλημάτων», όπως οι κολικοί, η δυσκοιλιότητα, οι αναγωγές, η διάρροια, η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας κ.λπ. Για παράδειγμα, αν ένα μωρό έχει κολικούς, μπορεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι ο παιδίατρος θα σας συστήσει ένα γάλα  χωρίς λακτόζη ή με μειωμένη λακτόζη. Για τα παιδιά που κάνουν αναγωγές και παρουσιάζουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δίδονται αντιαναγωγικά γάλατα, τα οποία είναι πιο πηχτά και έχουν ως βάση το χαρουπάλευρο, που πήζει μέσα στο στομάχι, σταματώντας τις αναγωγές. Εκτός από το χαρουπάλευρο, τα γάλατα αυτής της κατηγορίας μπορεί να έχουν και καλαμποκάλευρο. Άλλη μια σοβαρή πάθηση είναι η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν υποαλλεργικά γάλατα τριών ειδών: τα ελαφρώς υποαλλεργικά, τα λεγόμενα HA), με υδρολυμένα αμινοξέα, και τα στοιχειακά γάλατα για παιδιά με έντονο αλλεργικό πρόβλημα. Η βάση τους παραμένει το αγελαδινό γάλα, απλώς έχουν σπάσει σε κομμάτια τις πρωτεΐνες που δημιουργούν την αλλεργία στο γάλα. Οπότε η διαδικασία της πέψης των πρωτεϊνών, δηλαδή της διάσπασης, που είναι και ο μηχανισμός που προκαλεί την αλλεργία, έχει εξαλειφθεί. Για τη δυσκοιλιότητα μπορούν να δοθούν γάλατα με βάση το χαρουπάλευρο, ενώ για τη διάρροια δίνονται γάλατα χωρίς λακτόζη( l free). Τέλος, για πρόωρα και λιποβαρή βρέφη υπάρχουν γάλατα πιο εμπλουτισμένα, ανάλογα με την ηλικία.

Να σημειωθεί ότι ειδικά γάλατα υπάρχουν και για την 1η και για τη 2η βρεφική ηλικία.

familylife.gr

Aν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!