Παιχνίδια στον υπολογιστή | Από ποια ηλικία;

Κείμενο από τον Στέλιο Μαντούδη*

Σήμερα, τα παιδιά έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με την τεχνολογία, επισημαίνει ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής. Ακόμα κι αν θέλει κάποιος να αποφύγει αυτή την επαφή είναι δύσκολο, γιατί σε κάθε σπίτι υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεόραση, τάμπλετ, κινητά και υπολογιστής.

ιντερνετικές περιπλανήσεις

Τα παιχνίδια στον υπολογιστή

Ορισμένοι γονείς που είναι θαυμαστές και οπαδοί των νέων τεχνολογιών σπεύδουν από νωρίς να φέρουν το παιδί τους σε επαφή με τον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ορισμένα παιχνίδια στον υπολογιστή προορίζονται για πολύ μικρά παιδιά

Μολονότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών για υπολογιστές, αυτό δε σημαίνει πως είναι και καλά για τα νήπια, τονίζει ο κος Μαντούδης. Σε αυτή την ηλικία δε χρειάζεται ακόμη το παιδί να μπει στη διαδικασία να κάθεται μπροστά σε μια οθόνη και να χειρίζεται το ποντίκι.

Υπολογιστές

Είναι γεγονός ότι τα παιχνίδια στους υπολογιστές μπορεί να βοηθήσουν στην εξάσκηση της οπτικής αντίληψης και του οπτικοκινητικού συντονισμού, ωστόσο η προσήλωση του παιδιού μπροστά σε μια οθόνη και η καθιστική θέση κάνουν κακό στο σώμα, ενώ ο υπολογιστής μπορεί να επηρεάσει και την όρασή του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται όταν τα παιδί παίζει με υπολογιστές είναι η μειωμένη διάθεσή του να κοινωνικοποιηθεί. Το παιδί παίζει με τον υπολογιστή και αδιαφορεί να κάνει παρέες και νέους φίλους. Πολύ συχνά, ένα παιδί με μειωμένη κοινωνικότητα, λόγω της αποτυχίας του να κάνει κοινωνικές σχέσεις στρέφεται ακόμα πιο πολύ στο μοναχικό παιχνίδι που του προσφέρει η οθόνη του υπολογιστή.

Ο εθισμός στον υπολογιστή

Με τον εθισμό το παιδί αποζητά να παίζει όλο και περισσότερες ώρες. Υπάρχουν γονείς που περιγράφουν ότι το παιδί τους αδιαφορεί ακόμα και να φάει, προκειμένου να μην αποσπαστεί από τον υπολογιστή.

Η γνώμη του ειδικού

Αυτή την ακραία συμπεριφορά δε θα τη δούμε στο μικρό τρίχρονο παιδί, αλλά σε ένα πολύ μεγαλύτερο. Όμως, οι συνήθειες και οι κανόνες θα πρέπει να μπαίνουν από πολύ νωρίς και τα παιδιά από μικρή ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι καλό να παίζουν με τον υπολογιστή.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou