Πανέξυπνοι τρόποι να ηρεμείτε το μωρό σας!
Καθησυχάστε το νεογέννητο μωρό σας με βάση τις αισθήσεις που χρησιμοποιούσε και με ό, τι αισθανόταν οικείο όσο ήταν στη μήτρα
Τους πρώτους μήνες εκείνα που θα το καθησυχάζουν περισσότερο είναι όσα του θυμίζουν το περιβάλλον που πέρασε το τελευταίο 9μηνο. Μάλιστα οι αισθήσεις που έχει ήδη αναπτύξει μέσα στη μήτρα θα το βοηθήσουν να αναγνωρίσει οικείες μυρωδιές, ήχους, αγγίγματα που θα το κάνουν να νιώθει ασφάλεια και τελικά να ηρεμεί.
Αφή. Το έμβρυο αισθάνεται ασφάλεια μέσα στη ζεστασιά και τον περιορισμένο χώρο της μήτρας ενώ οι κινήσεις της μητέρας το ηρεμούν. Έχει ακόμα την ικανότητα να χρησιμοποιεί την αφή για να εξερευνά το σώμα του ενώ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου μπορεί να αισθανθεί το δικό σας άγγιγμα καθώς χαϊδεύετε την κοιλιά σας.
Μετά τον τοκετό, η επαφή δέρμα με δέρμα είναι το πιο αποτελεσματικό ηρεμιστικό για το νεογέννητο, μιας και θα ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας, θα κινείται μαζί σας και θα απολαμβάνει τη ζεστασιά του δέρματός σας. Εξίσου καθησυχαστικό είναι και το βρεφικό μασάζ, μετά το μπανάκι και πριν τον ύπνο. Τέλος, τα περισσότερα μωρά φαίνεται να έχουν ένα κοινό «κουμπί» που τα ηρεμεί. Γυρίστε το μωρό σας μπρούμυτα (προσέχοντας να μην κλείνετε το κεφάλι και την μύτη του) και χαϊδέψτε το κυκλικά στην βάση της σπονδυλικής του στήλης.
Ακοή. Η ακοή αναπτύσσεται από την 18η εβδομάδα ενώ στην 36η εβδομάδα το μωρό σας ακούει κανονικά όχι μόνο τον χτύπο της καρδιάς και τους ήχους από το στομάχι αλλά και μια διαφορετική εκδοχή της φωνής σας όπως και διάφορους ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον. Η οικεία χροιά της φωνής σας αλλά και οι μελωδίες που πιθανόν άκουγε μέσα στη μήτρα (συμπεριλαμβανομένου και του ρυθμικού χτύπου της καρδιάς σας) είναι αρκετά για να το ηρεμήσουν.
Μιλήστε του λοιπόν και τραγουδήστε του ή βάλτε του μουσική. Φροντίστε όμως να μειώνετε την ένταση καθώς τα αυτάκια του είναι ευαίσθητα στους δυνατούς θορύβους. Ακόμα χρησιμοποιήστε λευκούς θορύβους (μπορείτε να αγοράσετε κάποια συσκευή λευκού θορύβου ή να βρείτε κάποια δωρεάν λίστα στο youtube), αφού αυτοί θυμίζουν πολύ όλα όσα άκουγε στην μήτρα από τα εσωτερικά σας όργανα. Αποφύγετε, όμως, να καταφύγετε στην ευρέως διαδεδομένη λύση του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας γιατί, εκτός του ότι θα ενοχλούν τις ώρες κοινής ησυχίας και θα καίνε πολύ ρεύμα, παράγουν ήχο πολύ δυνατό για τα αυτάκια του βρέφους.
Σταματήστε το κλάμα του μωρού σε 1 λεπτό με μια μαγική κίνηση (video)
Όσφρηση. Η μυτούλα του αναπτύσσεται από την 15η εβδομάδα της κύησης, ενώ από το τρίτο τρίμηνο έχει την δυνατότητα να οσφραίνεται μυρωδιές τις οποίες αργότερα θα θυμάται, όπως λόγου χάρη τη δική σας. Αποφύγετε λοιπόν τα αρώματα και τα αποσμητικά με άρωμα για να μην καλύπτουν τη μυρωδιά σας. Ακόμα φροντίστε να βάλετε κάτω από το στρώμα της κούνιας του ένα δικό σας μπλουζάκι (φορεμένο) ώστε να νιώθει κοντά σας ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην αγκαλιά σας.
Όραση. Τα ματάκια του εμβρύου είναι κλειστά μέχρι την 26η εβδομάδα της κύησης. Από εκεί και πέρα έχει την ικανότητα να δει τα χέρια του και τα πόδια του, ενώ μετά τον τοκετό παρόλο που δεν βλέπει και πολλά, έχει την ικανότητα να εστιάσει σε εσάς και κυρίως στο πρόσωπό σας. Όταν το μικρό σας είναι ανήσυχο, σταματήστε ό,τι κάνετε και απλά κοιτάξτε το στα μάτια από κοντινή απόσταση (η ίδια απόσταση που έχετε όταν το θηλάζετε).
Πηγή: happyparenting.gr