Παρανυφάκι: Ο ρόλος και καθήκοντά του

Ποιο πρωταρχικό ρόλο έχει ένα παρανυφάκι; Να είναι, φυσικά, αξιαγάπητο και χαριτωμένο με τα ροζ μαγουλάκια του και τις ωραίες μπουκλίτσες του, στολισμένες με χρωματιστές  κορδελίτσες  και φυσικά λουλουδάκια.

Σύμφωνα με το teleiosgamos.gr δεν είναι απαραίτητο για το γάμο ένα παρανυφάκι, αλλά είναι γλυκιά η εικόνα της νύφης να βαδίζει προς το γαμπρό με χαριτωμένα κοριτσάκια τριγύρω της.

Σας παραθέτουμε, λοιπόν, κάποιες επεξηγήσεις για το ρόλο που έχει ένα παρανυφάκι την ημέρα του γάμου, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να νιώθει και εκείνο όμορφα και ήρεμα.

Το παρανυφάκι, συνήθως, είναι μία αξιολάτρευτη μικρή κυρία, ηλικίας από τριών έως δέκα χρονών, η οποία προχωράει στο διάδρομο πριν από τη νύφη, κρατώντας ένα καλαθάκι με ρύζι και ροδοπέταλα, το οποίο θα μοιράσει αργότερα στους καλεσμένους. Μπορεί όμως να κρατάει ένα καλαθάκι, το οποίο είναι γεμάτο μόνο με πέταλα από τριαντάφυλλα και να τα σκορπίζει κατά μήκος της διαδρομής της νύφης. Επίσης, αν είναι πολύ μικρό σε ηλικία και δε μπορεί να ανταποκριθεί στα παραπάνω, συνηθίζεται να κρατάει ένα μικρό μπουκετάκι από λουλουδάκια σε ζωηρά χρώματα. Πολλές φορές τα παρανυφάκια αντί να προηγούνται της νύφης, βρίσκονται δίπλα της ή την ακολουθούν και κρατούν την ουρά του νυφικού ή το πέπλο, βοηθώντας τη να περπατά πιο άνετα και χωρίς να λερώσει ή πατήσει το νυφικό ή το μακρύ πέπλο.

Εφόσον ο αριθμός τους το επιτρέπει, τα παρανυφάκια μεταφέρονται στην εκκλησία με το νυφικό αυτοκίνητο συνοδεύοντας τη νύφη. Αν δεν χωρούν όλα στο νυφικό αυτοκίνητο, συνοδεύουν κάποια τη νύφη και τα υπόλοιπα φτάνουν στην εκκλησία με τους γονείς τους. Για τη μεταφορά τους στον χώρο της δεξίωσης, υπεύθυνοι είναι  οι γονείς τους, καθώς στο νυφικό αυτοκίνητο μετά τον γάμο επιβιβάζονται μόνο ο οδηγός και οι νιόπαντροι ή …. μόνο το νεόνυμφο ζευγάρι.

Παρανυφάκια μπορείτε να έχετε όσα θέλετε. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό τους, ούτε και χρειάζεται να είναι μονός αυτός ο αριθμός, όπως έχετε συνηθίσει να συμβαίνει – για σημειολογικούς λόγους – στα περισσότερα πράγματα που έχουν σχέση με τον γάμο. Είναι ωραίο, όμως, να μην υπάρχει μόνο ένα παρανυφάκι αλλά τουλάχιστον δύο ή να το ζευγαρώσετε με ένα αγοράκι το οποίο θα είναι το παραγαμπράκι και θα περπατάνε το ένα δίπλα στο άλλο σαν ένα μικρό ζευγαράκι. Ο συνοδός και ο «συνέταιρος», πάντα σου δίνει περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση!

Το παρανυφάκι καλό είναι να έχει και να νιώθει τους γονείς του κοντά του, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τους έχει μπροστά του και να μπορεί να τους βλέπει, για να το ενθαρρύνουν και να το καθησυχάζουν με το χαμόγελό τους ή ένα με ένα γλυκό βλέμμα τους. Βλέποντας τα πρόσωπα της μαμάς και του μπαμπά, ανακουφίζεται από την ανησυχία και την αγωνία που μπορεί να νιώθει μέσα σε μια κατάσταση, η οποία είναι ίσως πρωτόγνωρη γι’ αυτό. Τα πολύ μικρά παρανυφάκια μπορούν να καθίσουν με τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της τελετής, αν και σας προτείνουμε να επιλέξετε παρανυφάκια ηλικίας τουλάχιστον 5 ετών και άνω. Τα παιδάκια αυτής της ηλικίας είναι πιο συνεργάσιμα, μπορούν να κατανοήσουν τις οδηγίες που θα τους δώσετε, να μείνουν πιο ήσυχα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και να αντέξουν περισσότερο χρόνο “εκτελώντας τα καθήκοντά τους”.

Τα παρανυφάκια δεν είναι απαραίτητο να φοράνε μίνι αντίγραφα του νυφικού, όπως πιστεύουν πολλοί. Τα φουστανάκια τους όμως θα πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα και ύφος με το φόρεμα της νύφης ή να έχουν ένα άλλο χρώμα από αυτά που θα διαλέξετε για άλλα στοιχεία του γάμου. Με κάποιο τρόπο πρέπει να δέσετε αρμονικά την εμφάνισή τους με το ύφος και τα χρώματα του γάμου σας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα προσθέσετε, στα λευκά, απλά φορέματά τους, μια ζώνη ίδια με αυτή του νυφικού σας ή ένα λουλούδι ίδιο με αυτά του στολισμού. Κι επειδή η εμφάνισή τους δεν είναι μόνο τα φορέματα των παρανύμφων, κάθε νύφη αλλά και οι μαμάδες των παιδιών, φροντίζουν ώστε τα παρανυφάκια να έχουν την ημέρα του γάμου ένα όμορφο χτένισμα και αν είναι λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία να έχουν κι ένα απαλό, φυσικό “μακιγιάζ” που θα ενισχύσει την φωτογένειά τους για τις φωτογραφίες και το video.

Να έχετε, όμως, πάντα στο μυαλό σας ότι πολλές φορές δε μπορούμε να ελέγξουμε και να δαμάσουμε τα μικρά παιδιά. Γι αυτό λοιπόν, ό, τι και αν κάνει ένα παρανυφάκι (κλάψει, πετάξει το καλαθάκι του, σηκώσει το φουστανάκι του…), και όποια συμπεριφορά και αν έχει, οι καλεσμένοι θα το αντιμετωπίζουν με ένα χαμόγελο! Κάντε το ίδιο κι εσείς και μην αγχώνεστε για τίποτε!