Πάρκο Αναψυχής στην Παύλιανη | Η “Disneyland” της Ελλάδας

Ένα πάρκο και μια εκδρομή για τα παιδιά ΟΝΕΙΡΟ!

Το Πάρκο Αναψυχής στην Παύλιανη δεν έχει τρενάκια με ήρωες της Disney, ούτε εξομοιωτές Star Wars. Έχει όμως τη γλύκα από το παιχνίδι στη φύση που μένει στην καρδιά των παιδιών (και των γονιών) για πολύ καιρό.

Το babyradio.gr το επισκέφθηκε, παίρνοντας φυσικά μαζί του τους πιο δύσκολους κριτές: δύο παιδιά που ανυπομονούσαν να διασχίσουν τις πολύχρωμες γέφυρες και να κάνουν ισορροπία πάνω από το ποτάμι, να σκαρφαλώσουν σε δεντρόσπιτα, να κάνουν τραμπολίνο και κούνια δίπλα στον Ασωπό, αλλά και να ανέβουν στις αιώρες πάνω από το παγωμένο νερό, μα και να βουτήξουν κιόλας σε αυτό!

Και τα έκαναν όλα αυτά και άλλα τόσα. Μείναμε στο Πάρκο Αναψυχής της Παύλιανης σχεδόν όλη την ημέρα, μέχρι που ο ήλιος άρχισε να δύει, και με δυσκολία τους πείσαμε να γυρίσουμε στο αυτοκίνητο.

Τα καταφέραμε με την υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα.

Ξεκινώντας για τη μεγάλη περιπέτεια

Μπορεί η μέρα μας ολόκληρη να ήταν μια περιπέτεια, αλλά ο δρόμος προς και από την Παύλιανη κάθε άλλο παρά δύσκολος ήταν. Η Παύλιανη βρίσκεται στη Φθιώτιδα, 240 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μέσω Εθνικής Οδού από τον κόμβο των Θερμοπυλών), 340 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πρόσβαση από την Πάτρα γίνεται μέσω Ναυπάκτου – Ερατινής – Ιτέας – Άμφισσας – Μπράλου – Παύλιανη (160 χλμ.).

Μια μέρα του καλοκαιριού που στην πόλη είχε 34°C, φτάσαμε στα 1.040 μέτρα υψόμετρο και στους 25°C του βουνού μέσα από μια διαδρομή γεμάτη πανύψηλα έλατα, καρυδιές, πλατάνια και καστανιές.

Η Παύλιανη μάς καλωσόρισε όπως μας φιλοξένησε: με ομορφιά, αγάπη κι ανοιχτοσύνη στην καρδιά και το μυαλό.

Φωτογραφία από το http://pavliani.info

 

Εδώ οι κάτοικοι με αγάπη και μεράκι για τη ζωή την ίδια ζωγραφίζουν γωνιές του χωριού τους και φροντίζουν εθελοντικά το Πάρκο Αναψυχής, ώστε να μπορούν να χαίρονται την ομορφιά του τόπου τους όλοι όσοι την επισκέπτονται. Καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά -όπως λένε- με την αγάπη, όλα γίνονται. Την αγάπη για τη ζωή, τα παιδιά, τη φύση, τον τόπο μας…

Φωτογραφίες από το http://pavliani.info

 

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα το 2019: «Μαμά, εδώ θέλω να μένω όταν θα μεγαλώσω. Θα δουλεύω στο Πάρκο»

Φτάνοντας στην είσοδο του Πάρκου Αναψυχής της Παύλιανης γρήγορα καταλαβαίνεις ότι θα ζήσεις κάτι που δεν έχεις ξαναζήσει. Έξω από το πάρκο δύο κούνιες σού κλείνουν το μάτι παιχνιδιάρικα: τι να σημαίνει άραγε η επιγραφή «Και η βροχή έπεφτε straight through»; Θα καταλάβεις αν δοκιμάσεις να πας ψηλά – αλλά καλό είναι να έχεις μαζί σου μια αλλαξιά (ή να ανέβεις με το μαγιό!).

Αξιότιμοι δύσκολοι κριτές, σας ζητάμε συγγνώμη που δημοσιοποιούμε την ταυτότητά σας, αλλά οι αναγνώστες του babyradio.gr έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση 😉

Μέσα στο πάρκο, σε υποδέχεται η υπέροχη Γέφυρα που Μουσικώνει. Διασχίζοντάς τη, παίρνεις μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει στο Πάρκο Αναψυχής στην Παύλιανη: νερά που τρέχουν, φύση που σου παίρνει την ανάσα και η απόλυτη γαλήνη. Κι ο άνθρωπος εκεί διακριτικά, να υποκλίνεται με σεβασμό στο μεγαλείο, να ντύνει το τοπίο μόνο με χρώματα και μελωδίες, χωρίς καμία παραφωνία (παραφωνία είναι και τα σκουπίδια που μπορεί να αφήσει κανείς «χωρίς να το καταλάβει» φεύγοντας, γι’ αυτό στο σακίδιο με την αλλαξιά ή το μαγιό, βάλε και μια σακουλίτσα που θα αφήσεις στους κάδους έξω από το πάρκο – μέχρι το τέλος του άρθρου θα έχουμε προσθέσει λίγα ακόμα πραγματάκια στο σακίδιο).

Η Γέφυρα που Μουσικώνει

Ορμάτε, παλικάρια, για παιχνίδι!

Πώς ήταν αυτή η μία μέρα μας στον παράδεισο;

…περπατήσαμε σε πολύχρωμους κορμούς δέντρων

…ισορροπήσαμε πάνω από το ποτάμι (για τους λιγότερο τολμηρούς -κάποιους γονείς, ονόματα δεν λέμε-, είχε και μονοπάτι με στέρεο έδαφος)

Φωτογραφίες από το http://pavliani.info

…πήραμε το τελεφερίκ (πολλές φορές!)

…κάναμε κούνια και αιώρες πάνω από το ποτάμι

…παίξαμε μπόουλινγκ

…και ποδοσφαιράκι

Φωτογραφία από το http://pavliani.info

…παίξαμε και σχολείο (γιατί εδώ, στο δάσος, αγαπάμε το σχολείο ακόμα και στις διακοπές!)

…κάναμε ακροβατική στο υπαίθριο γυμναστήριο και yoga center (!)

«Κυρία Άννα, έκανα ενδυνάμωση και το καλοκαίρι!»

…Παίξαμε river-volley και κάναμε πικνικ (να κάτι ακόμα που χρειάζεται να προσθέσουμε στο σακίδιο: φαγητό. Το μπουκάλι και το παγούρι μας μπορούμε άφοβα να το γεμίσουμε από τα πεντακάθαρα νερά του Ασωπού!)

Φωτογραφία από το http://pavliani.info

…και κολυμπήσαμε (για 3’’, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές!) στη λίμνη

Φωτογραφία από το http://pavliani.info. Την ημέρα της δικής μας επίσκεψης, χάρη στους εθελοντές του πάρκου, οι ξαπλώστρες είχαν και στρωματάκια 🙂

…σταματήσαμε να χαζέψουμε τις λεπτομέρειες που μαρτυρούν με πόσο μεράκι οι εθελοντές έφτιαξαν και συντηρούν το πάρκο Αναψυχής στην Παύλιανη

…σταματήσαμε για μικρά μαθήματα ζωής

Σε κάποια σημεία χρειάστηκε να σταθούμε λίγο περισσότερη ώρα 😉

…και όποτε το χρειαζόμασταν, ξεκουραστήκαμε σε φανταστικές γωνιές

Φύγαμε, όπως είπαμε, με την υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα!