Το παιδί κάηκε! Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Το παιδί κάηκε! Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Τα εγκαύματα αποτελούν συνήθη αιτία ατυχήματος, ποικίλης αιτιολογίας σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας. Στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι συνηθέστερα τα εγκαύματα από καυτό υγρό, ενώ από φωτιά και εισπνοή καπνού παρατηρούνται συνήθως στα μεγαλύτερα παιδιά.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Επίσης το 15% των εγκαυμάτων στα παιδιά οφείλεται σε σκόπιμη κακοποίηση ή αμέλεια.

Τα περισσότερα εγκαύματα στο σπίτι μπορούν να αποφευχθούν. Τα προβλήματα ξεκινάνε συνήθως μόλις τα παιδιά φτάσουν σε ηλικία 1,5 ετών, μόλις δηλαδή μπορούν και φτάνουν στο ύψος της κουζίνας, αν και μπορεί να συμβούν και σε μικρότερες ηλικίες, από λάθος των γονιών.

Απλά προληπτικά μέτρα, όπως η τοποθέτηση ανιχνευτών καπνού, η φύλαξη καυτών υγρών μακριά από παιδιά, η χρήση των πίσω εστιών της κουζίνας και η ελάττωση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των βλαβών και των θανάτων από έγκαυμα.

Τι είναι το έγκαυμα και πού οφείλεται

Έγκαυμα είναι η καταστροφή του δέρματος και ενδεχομένως και των υποκείμενων ιστών, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης του δέρματος σε πηγή θερμότητας.

Ανάλογα με το αίτιο, τα εγκαύματα διακρίνονται σε: θερμικά, χημικά, ηλεκτρικά και από ακτινοβολία.

Τα θερμικά εγκαύματα προκαλούνται από την επίδραση θερμότητας (π.χ. γυμνή φλόγα, καυτά υγρά ή στερεά αντικείμενα, μηχανική τριβή).

Τα χημικά εγκαύματα προκαλούνται από την επίδραση κάποιας καυστικής ουσίας.

Τα ηλεκτρικά εγκαύματα προκαλούνται από την επίδραση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα εγκαύματα από ακτινοβολία μπορεί να προκληθούν από την παρατεταμένη  έκθεση στον ήλιο.

Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερους το βάθος (1ου, 2ου, 3ου βαθμού), την έκταση (% επιφάνειας σώματος που έχει υποστεί βλάβη), την εντόπιση, την παρουσία ή όχι εισπνευστικού εγκαύματος.

Ανάλογα με το βάθος του εγκαύματος χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Εγκαύματα πρώτου βαθμού

Το δέρμα είναι κόκκινο ή ανοιχτό ροζ αλλά δεν είναι «σκασμένο» και δεν υπάρχουν φουσκάλες, είναι συνήθως αποτέλεσμα επαφής με το δέρμα ζεστού νερού, ατμών ή υπερέκθεσης στον ήλιο.

Εγκαύματα δευτέρου βαθμού (ή μερικού πάχους)

Το δέρμα είναι κόκκινο, μαλακό, πρησμένο και με φουσκάλες, και προκαλούνται από την επαφή στο δέρμα χημικών ουσιών, ζεστών υγρών ή στερεών ή αν πάρει φωτιά κάποιο ρούχο του παιδιού.

Εγκαύματα τρίτου βαθμού (ή ολικού πάχους)

Η παρατεταμένη επαφή με ζεστά υγρά ή στερεά καθώς και η επαφή με τον ηλεκτρισμό μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα τρίτου βαθμού. Καταστρέφονται όλες οι στιβάδες του δέρματος. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει με έγκαυμα δευτέρου βαθμού ή να ασπρίσει όλη η περιοχή. Το παιδί μπορεί να μην πονά λόγω καταστροφής των νεύρων της περιοχής.

Σε περίπτωση εγκαύματος ΔΕΝ κάνουμε τα ακόλουθα:

Δεν βάζουμε:

-Δεν τραβάμε κολλημένα στο έγκαυμα υφάσματα.

-Δεν σπάμε τις φουσκάλες που πιθανόν δημιουργούνται.

Τηλεφωνήστε αμέσως στο παιδοχειρουργό αν..

Πώς αντιμετωπίζεται το έγκαυμα:

Τα εγκαύματα, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, ή να χρειάζονται αντιμετώπιση σε νοσοκομείο ή ειδικό κέντρο εγκαυμάτων, γιατί μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή.

Οι γενικές πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκαύματος συνοψίζονται παρακάτω.

Για τα συνήθη εγκαύματα που προκαλούνται στο σπίτι:

Ηλίας Αλεξίου,  Παιδοχειρουργός 

Πηγή:   mytwins.gr