Παιδί και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι σοβαρές επιπλοκές

Παιδί και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι σοβαρές επιπλοκές

Παιδί και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Τα παιδιά που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του πεπτικού, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Οι επιστήμονες συνέκριναν 9.600 ασθενείς στη Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πριν την ηλικία των 18 ετών με ομάδα σχεδόν 93.000 ατόμων χωρίς τη νόσο.

Ο κίνδυνος καρκίνου έως την ηλικία των 30 ετών ήταν 3,3 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα/έτη, μεταξύ των πασχόντων από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συγκριτικά με 1,5/1.000 άτομα/έτη στην ομάδα ελέγχου.

Ο κίνδυνος αυξανόταν τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου και παρέμενε υψηλός για πέντε χρόνια μετά, ειδικά για καρκίνους στο παχύ και το λεπτό έντερο και το ήπαρ.

Η χρόνια ηπατική νόσος, η χρόνια κολίτιδα και το οικογενειακό ιστορικό πρώιμου καρκίνου ήταν παράγοντες κινδύνου για οποιονδήποτε καρκίνο στα άτομα με χρόνια φλεγμονώδη νόσο σε παιδική ηλικία.

«Η έκταση και η διάρκεια της χρόνιας φλεγμονής ενδεχομένως να είναι ο μηχανισμός που πυροδοτεί την αύξηση του κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης με επικεφαλής την Δρ Ολα Ολεν του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη.

«Η εκδήλωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε παιδική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου γενικώς και ειδικότερα του πεπτικού, τόσο σε παιδική ηλικία όσο και μετέπειτα. Αλλά οι οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι γενικότερα η συχνότητα του καρκίνου είναι χαμηλή στην παιδική ηλικία», σημειώνει η Δρ Σούζαν Χάτφλες, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς στη Βαλτιμόρη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Πηγή:   onmed.gr