Παιδί και θάνατος: πώς να το χειριστείτε

Ο θάνατος ενός γονιού, παππού ή οποιουδήποτε αγαπημένου προσώπου είναι τραγικά γεγονότα για τη ζωή κάθε παιδιού. Όσοι είμαστε κοντά τους ερχόμαστε συχνά σε δύσκολη θέση αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο για να τα βοηθήσουμε και να χειριστούμε την κατάσταση.

Τι καταλαβαίνουν τα παιδιά από τον θάνατο;

Η ύπαρξη του θανάτου κάνει ην εμφάνιση της μέσα από τα παραμύθια, τα παιχνίδια και την καθημερινή ζωή των παιδιών, εξοικειώνοντας τα με την έννοια.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ο θάνατος κατά κύριο λόγο γίνεται αντιληπτός ως την απουσία του προσώπου από το περιβάλλον τους, χωρίς να κατανοούν όμως την οριστικότητα του. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας αντιλαμβάνονται την έννοια του θανάτου ως ένα μη αναστρέψιμο γεγονός, θεωρώντας όμως ότι συμβαίνει μόνο στους άλλους.

Πώς ενημερώνουμε το παιδί;

 

Θρηνούν τα παιδιά;

Ναι, τα παιδιά θρηνούν. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου τα επηρεάζει βαθιά. Το κάθε παιδί θρηνεί με τον δικό του, διαφορετικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Ο θρήνος μπορεί να εκδηλωθεί με κάποιον από τους εξής τρόπους:

Είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε το παιδί σε αυτήν την δύσκολη φάση που περνάει, ακούγοντας τις ανάγκες του και προσπαθώντας να τις ικανοποιήσουμε. Πρέπει να δώσουμε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται για να περάσει από κάθε στάδιο του πένθους και τέλος, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ανάμνηση του προσώπου που πέθανε καθώς και να προωθήσουμε μια σταθερότητα της οικογενειακής ζωής, με όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές σε αυτήν.

babyradio-Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή