Παιδί και τηλεόραση: 7 κανόνες για την καλή λειτουργία αυτής της σχέσης

Είναι γεγονός πως κανείς δε μπορεί να αρνηθεί τη δύναμη της τηλεόρασης. Το ερώτημα είναι πόση δύναμη θέλουμε να έχει στη ζωή των παιδιών μας.

Τα προσχολικά χρόνια είναι μια περίοδος τρομερής νοητικής, φυσικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, όχι απλώς δεν απαγορεύει τον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά συστήνει το πολύ 60 – 90 λεπτά τη μέρα εκπαιδευτικού, μη βίαιου ή ακατάλληλου υλικού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Προφανώς η μέρα περνάει καλύτερα για τα μικρά μας ‘τερατάκια’ όταν αυτά εξερευνούν τον κόσμο και δεν κάθονται μπροστά από μία οθόνη. Κανείς δεν έχει αντίρρηση σ΄ αυτό. Αλλά 30 λεπτά ηρεμίας για τη μαμά, που μάλιστα μπορούν να κάνουν και καλό στο ραγδαία αναπτυσσόμενο μυαλουδάκι των παιδιών σας, δε θα κάνει κανένα κακό. Το θέμα είναι να κρατηθούν τα όρια και το μέτρο. Αν ανοίγετε τον δέκτη σας, θα σας βοηθήσουν πολύ οι παρακάτω κανόνες, που αν τους τηρήσετε θα γίνουν καλές συνήθειες ακόμη και για τα επόμενα χρόνια της ανάπτυξης των παιδιών σας.

  1. Μην αναλώνεστε σε ατελείωτο ζάπινγκ. Οταν τελειώσει το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει, σβήστε την τηλεόραση. Κάποιοι γονείς επιλέγουν τα dvd ακριβώς για να αποφύγουν αυτού του είδους τα δράματα. Οταν τελειώσει η ιστορία, σβήνει και η τηλεόραση… με συνοπτικές διαδικασίες.
  2. Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση για ‘ακουστικό χαλί’. Οταν δεν παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα, μην την έχετε αναμμένη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσπά την προσοχή των παιδιών και δεν υπάρχει και έλεγχος για όσα μπορεί να περάσουν από τα μάτια τους.
  3. Είναι προτιμότερο να τρώτε σαν οικογένεια στο τραπέζι και όχι μπροστά από την τηλεόραση. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το οικογενειακό τραπέζι, όσον αφορά την εκμάθηση καλών τρόπων την ώρα του φαγητού, και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στη συζήτηση και την επιχειρηματολογία. Οι καλύτερες κουβέντες γίνονται στο τραπέζι.
  4. Προσπαθήστε να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα, σχετικά με την ώρα προβολής. Αν το παιδί ξέρει ότι είναι σταθερή η ώρα που επιτρέπεται να δει τηλεόραση, θα σταματήσει να θεωρεί ότι μπορεί να βλέπει τα πάντα ανά πάσα ώρα και στιγμή και θα αποφύγετε πιθανές εντάσεις πάνω από το on/off μαγικο κουμπί…
  5. Παρακολουθήστε τι βλέπουν τα παιδιά σας. Έτσι θα μπορείτε μετά να συζητήσετε τι είδατε. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν ξεχωρίζουν τα γεγονότα από την επιστημονική φαντασία, ούτε και ξέρουν αν οι διαφημίσεις είναι μέρος του τηλεοπτικού προγράμματος που βλέπουν. Θα χρειαστεί να δώσετε κάποιες επεξηγήσεις. Να είστε εκεί, έτοιμοι για βοήθεια.
  6. Σιγουρευτείτε ότι οι babysitters και όλοι όσοι προσέχουν τα παιδιά σας, γνωρίζουν όλους αυτούς τους κανόνες.
  7. Και κυρίως, μην ξεχνάτε ότι είστε το παράδειγμα για τα παιδιά σας. Αν εσείς κάθεστε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, θα θέλουν σίγουρα να ξέρουν γιατι αυτά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο…

Το διαβάσαμε στο mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παιδιά αποχαυνωμένα από την τηλεόραση: Ένα project που θα σας ταρακουνήσει(Φωτογραφίες)

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη

Άσε παιδί μου το tablet !