Το παιδί μου φοβάται τα πάντα…

Το παιδί μου φοβάται τα πάντα…

φόβος για το σκοτάδι

Το να είσαι μικρός σε ένα τόσο μεγάλο κόσμο μπορεί να φαντάζει τρομακτικό μα ορισμένα παιδάκια φοβούνται περισσότερο από κάποια άλλα.

[babyPostAd]Σκοτάδι… Κάποια παιδιά όχι απλά δε μπαίνουν μα ούτε πλησιάζουν ένα δωμάτιο που είναι σκοτεινό. Φοβούνται ακόμη και τη μάγισσα από τη Χιονάτη.

Στο γονιό ορισμένες φοβίες μοιάζουν… χαζές και απλά δε μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο φοβούνται ώστε να τα βοηθήσουμε.

Ακούστε τα

Ακόμη και αν ο φόβος τους υπάρχει χωρίς λόγο δεν πρέπει να λέμε πως αυτό είναι βλακεία. Πρέπει να επικοινωνήσετε και να τους δώσετε να καταλάβουν πως θα είστε πάντα εδώ, προστάτες!

Μιλήστε τους

Εάν ηλικιακά είναι σε θέση να καταλάβουν πως τα “τέρατα” δεν είναι αληθινά, εξηγήστε το και επαναλάβετε το όσες φορές και αν χρειαστεί.

Ενθαρρύνετε τα χωρίς πίεση

Εάν το παιδί σου φοβάται κάτι όπως το να ανέβει στο τρενάκι ή να σκαρφαλώσει κάπου ενθάρρυνε το. Μπορεί απλά ο φόβος τους να προέρχεται από κάτι που είναι απλά καινούριο ή φαντάζει μεγαλύτερο από αυτά.

Η δουλειά σας είναι να τα κρατήσετε ασφαλή

Ακόμη και αν το παιδί σας αντιδρά υπερβολικά, η δουλειά σας είναι να το ηρεμείτε και να του υπενθυμίζετε πως πάντα θα το κρατάμε ασφαλή και πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Επιμέλεια για το BabyRadio: Αγγελική Κατσαντρίδου