Παιδί & Ουρολοίμωξη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παιδί & Ουρολοίμωξη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ουρολοίμωξη είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στα παιδιά. Περίπου το 7% των κοριτσιών και το 2% των αγοριών περνούν ουρολοίμωξη μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

[babyPostAd]Πως αναγνωρίζουμε την ουρολοίμωξη; 

Η αναγνώριση της ουρολοίμωξης στα νεογνά και τα μικρά βρέφη δεν είναι εύκολη. Επομένως τον ρόλο της διάγνωσης και της θεραπείας αναλαμβάνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο παιδίατρος που είναι ειδικά εκπαιδευμένος στο να εντοπίσει την αιτία του όποιου προβλήματος υγείας ενός νεογνού ή βρέφους συμπεριλαμβανόμενης και της ουρολοίμωξης. Τα μεγαλύτερα παιδιά με κυστίτιδα (ουρολοίμωξη της ουροδόχου κύστης) έχουν συχνουρία και τσούξιμο κατά την ούρηση, μερικές φορές τα ούρα βάφονται κόκκινα από το αίμα ή αποκτούν κακή μυρωδιά. Η κυστίτιδα πρέπει να θεραπεύεται άμεσα.

Αν το μικρόβιο προλάβει να φτάσει στον νεφρό η κατάσταση μπορεί να σοβαρέψει: υπάρχει υψηλός πυρετός, πόνος στη κοιλιά, ναυτία, έμετος και μπορεί και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πυελονεφρίτιδα –  φλεγμονή του νεφρού από το μικρόβιο που ανέβηκε από την ουροδόχο κύστη. Ο παιδίατρος που θα εξετάσει το παιδί θα αποφασίσει πως να θεραπεύσει την ουρολοίμωξη: με εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Ποια παιδιά παθαίνουν πιο συχνά ουρολοίμωξη;

8 συμπτώματα που πρέπει να ανησυχούν τους γονείς!


Προστασία από τις υποτροπές

Οι επαναληπτικές ουρολοιμώξεις συμβαίνουν πιο συχνά στα κορίτσια και στα παιδιά που έχουν κάποια σωματική προδιάθεση στις ουρολοιμώξεις. Το 75% των κοριτσιών που έπαθαν ουρολοίμωξη μια φορά θα ξαναπάθουν, πράγμα που ισχύει μόνο για το 1/3 των αγοριών. Το τακτικό και το πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης από τα ούρα, το τακτικό άδειασμά του εντέρου από τα κόπρανα και η απουσία των συγγενών ανωμαλιών του ουροποιητικού συστήματος είναι οι τρεις βασικές παράμετροι που προστατεύουν τα παιδιά από τις ουρολοιμώξεις.

Πότε χρειάζεται ψάξιμο;

Η  πρώτη ουρολοίμωξη με πυρετό ή οι επαναληπτικές ουρολοιμώξεις είναι η αφορμή για τη διερεύνηση τυχόν συγγενών ανωμαλιών του ουροποιητικού συστήματος που δεν φαίνονται εξωτερικά και προδιαθέτουν τις ουρολοιμώξεις. Οι εξετάσεις που θα ζητήσουν οι γιατροί αφού θεραπεύσουν την ουρολοίμωξη είναι η κυστεογραφία, το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα νεφρών. Σε περίπτωση που με τη διερεύνηση της πρώτης ουρολοίμωξης βρεθεί κάποια συγγενής ανωμαλία του ουροποιητικού, το παιδί  παραπέμπεται σε ειδικό ιατρό – παιδοουρολόγο.

Πηγή: happymom.gr

Το διαβάσαμε στο govastileto.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Προσοχή! Τι θα συμβεί αν πιει νερό ένα μωρό κάτω των 6 μηνών;

Γιατί δεν πρέπει να «σκαλίζετε» τη μύτη σας – Από τι κινδυνεύετε