Παιδί & Σκωληκοειδίτιδα: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Παιδί & Σκωληκοειδίτιδα: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό κομμάτι τυφλού (κλειστό από τη μια μεριά) εντέρου που έχει σχήμα και μέγεθος μικρού δακτύλου. Είναι κολλημένη στην αρχή του χοντρού εντέρου. Βρίσκεται συνήθως στη δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιάς. Το μικρό αυτό κομμάτι εντέρου έχει πολλούς μικρούς λεμφαδένες, αλλά η ακριβής λειτουργία του δεν είναι γνωστή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού. Η μόλυνση της σκωληκοειδούς απόφυσης προκαλεί τη σκωληκοειδίτιδα. Η σκωληκοειδίτιδα παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως σπάνια στα παιδιά κάτω των 5 χρονών.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Ποια τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;

Το κυρίως σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο πόνος. Ο πόνος στην αρχή είναι γύρω από τον ομφαλό αλλά στη συνέχεια μεταφέρεται στην περιοχή μεταξύ του ομφαλού και του κοκάλου της λεκάνης στα δεξιά. Ο πόνος αυτός δεν υποχωρεί καθόλου αλλά αντίθετα με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Το παιδί πονά τόσο πολύ που περπατά σκυφτό πιέζοντας την κοιλιά του. Συνήθως στα παιδιά με σκωληκοειδίτιδα αρέσει να είναι ξαπλωμένα στο αριστερό πλευρό. Δυσκολεύονται να κάνουν απότομες κινήσεις, όπως να πεταχτούν ψηλά ή να κατέβουν απότομα από το κρεβάτι. Τα παιδιά με σκωληκοειδίτιδα παρουσιάζουν ελαφρό πυρετό (37-38.5 ο C), εμετό και χάνουν τη διάθεση για φαγητό.

Πώς γίνεται η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας;

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα εύκολη. Μπορεί να συγχυστεί με άλλες αρρώστιες όπως πνευμονία, γαστρεντερίτιδα, ουρολοίμωξη. Ακόμα και ο καλύτερος χειρουργός δεν μπορεί να περηφανευτεί ότι όλα τα παιδιά που χειρούργησε για σκωληκοειδίτιδα, είχαν όλα σκωληκοειδίτιδα. Ο γιατρός θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση του παιδιού και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοιλιά. Θα εξετάσει να δει αν υπάρχει rebound ευαισθησία Αυτό σημαίνει ότι πατώντας την κοιλιά του παιδιού προκαλείται πόνος. Αφήνοντας την όμως, ο πόνος είναι πιο έντονος.
Πολύ συχνά ο γιατρός ζητά να γίνουν εξετάσεις αίματος και πιθανό να ζητήσει να γίνουν εξετάσεις ούρων και ακτινογραφία. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για αυτό και συχνά ο γιατρός το ζητά να γίνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ακόμα και αξονική τομογραφία κοιλίας. Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και πολλές φορές είναι χρήσιμο να εισαχθεί το παιδί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση πριν αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση.

Επέμβαση

Η εγχείρηση γίνεται με μια πολύ μικρή τομή στην κάτω δεξιά περιοχή της κοιλιάς. Το παιδί παίρνει γενική νάρκωση και η επέμβαση, αν δεν υπάρχουν προβλήματα, διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το παιδί αναρρώνει πολύ γρήγορα και σε 1-2 μέρες πάει στο σπίτι του. Αν δεν γίνει η εγχείρηση έγκαιρα τότε μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όπως η ρήξη της σκωληκοειδίτιδας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να επεκταθεί η μόλυνση σε όλη την κοιλιά (περιτονίτιδα) και να δημιουργηθούν αποστημάτων μέσα στην κοιλιά. Η ρήξη μπορεί να γίνει 2-4 μέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σε περίπτωση που υποψιαστούν ότι το παιδί τους πιθανό να έχει σκωληκοειδίτιδα τότε:
• Αμέσως να πάρουν το παιδί στον παιδίατρο του.
• Μη δίνετε παυσίπονα στο παιδί γιατί μπορεί να μασκαρέψετε την εικόνα και να παραπλανήσετε το γιατρό.
• Αποφύγετε να δώσετε φαγητό στο παιδί, γιατί το έντερο ερεθίζεται και ο πόνος επιδεινώνεται. Αν τελικά έχει σκωληκοειδίτιδα και θα χειρουργηθεί η πρόσφατη λήψη φαγητού κάνει την αναισθησία επικίνδυνη.

Πηγή: Paidiatros.com