Παιδιά και… ζωικό βασίλειο: Πώς τα ζώα “πλουτίζουν” τη ζωή των παιδιών
Αν τα παιδιά σου έχουν συμπληρώσει έστω και το τρίτο έτος της ηλικίας τους, τότε το πιο πιθανό είναι πως οι συνεχείς προσπάθειές τους να σε πείσουν να πάρετε ένα σκυλάκι ή γατάκι είναι… αδυσώπητες! Γιατί ένα είναι σίγουρο: όλα τα παιδιά ξετρελαίνονται με τα κατοικίδια ζώα και ποτέ δεν θα σταματήσουν να σου ζητούν να τους χαρίσεις έναν παντοτινό φίλο! Μήπως, όμως, θα έπρεπε να σκεφτείς λιγάκι πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσεις το όνειρό τους; Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι και συνεχώς το αναβάλεις! Ένα ζώο στο σπίτι σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και ανάγκη για φροντίδα και είναι πολλά εκείνα που ίσως χρειαστεί να “θυσιάσεις” προκειμένου να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες του. Την ίδια όμως στιγμή, τα οφέλη της παρουσίας ενός ζώου στο σπίτι και του τρόπου που θα αλληλεπιδρά με τα παιδιά είναι ικανά να σε πείσουν για να κάνεις το μεγάλο βήμα!
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Με μία γρήγορη ματιά, το να μεγαλώνει ένα παιδί κοντά σε κάποιο ζώο βοηθά τόσο στην ένταξη της άσκησης και της κίνησης στην καθημερινότητα, όσο και στην αυξημένη ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού, μιας και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα μπουν στο πρόγραμμά του. Ωστόσο, τα βιολογικά και σωματικά πλεονεκτήματα της επαφής των παιδιών με τα ζώα δεν σταματούν εκεί! Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού National Institute of Environmental Health Sciences που διενεργήθηκε το 2009, η “έκθεση” των παιδιών στα… ζώα μπορεί με έναν τρόπο να αυξήσει την ανθεκτικότητά τους στις αλλεργίες, βοηθώντας τα να απαλλαγούν από πιθανές μελλοντικές αλλεργικές αντιδράσεις και ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Επιπλέον, η ζωή με ένα κατοικίδιο “σπρώχνει” τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, γεγονός που τα βοηθά να αναπτύξουν καλύτερη και ισχυρότερη σχέση με αυτή, σεβόμενα μεγαλώνοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας δυνατή οικολογική συνείδηση!
Πέρα, όμως, από τα πρακτικά οφέλη της καθημερινότητας με ένα ζώο, έχει αποδειχθεί από πολλαπλές ερευνητικές ομάδες και πανεπιστημιακά ιδρύματα, πως η επαφή -του ανθρώπου γενικότερα και των παιδιών ειδικότερα- με τα ζώα έχει και πολλές ψυχολογικές, ψυχιατρικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές προεκτάσεις! Ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, ο οποίος αναφέρεται με τον τίτλο “Animal Therapy”, επικεντρώνεται στον τρόπο που τα ζώα θεραπεύουν και ανακουφίζουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχολογικές, αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές. Μάλιστα, η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων είναι μια πρακτική που έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα, όταν επιστήμονες στο Βέλγιο παρατήρησαν πως οι ασθενείς που είχαν ακολουθήσει οποιουδήποτε είδους αποθεραπεία πλάι σε ζώα είχαν καλύτερα προγνωστικά από εκείνους που δεν είχαν καμία επαφή με κατοικίδια.
Η “συμπόρευση” με ένα κατοικίδιο έχει αποδεδειγμένα «ηρεμιστικό» χαρακτήρα, διαφορετικό από εκείνον που επιτυγχάνεται από την ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως έρευνα έχει παρατηρήσει πως ακόμη και η απλή παρακολούθηση ενός ενυδρείου με ψάρια που κολυμπούν μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση! Ή όπως προτείνει μια ακόμη μελέτη, χαϊδεύοντας ένα σκύλο μειώνεται η κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του στρες”, στον οργανισμό μας και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αν απλά ξαπλώναμε για να χαλαρώσουμε! Επίσης, η επαφή με τα ζώα έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα της επινεφρίνης (αδρεναλίνης) σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Και στον τομέα της ψυχικής υγείας, όμως, η κοντινότητα με τα ζώα έχει παρατηρηθεί πως βοηθάει τόσο σε ψυχιατρικές, όσο και σε συμπεριφορικές διαταραχές, αφού αυξάνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, αλλά και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και συμπόνια, αφού καλούνται να φροντίσουν για τις ανάγκες κάποιου άλλου! Επίσης, η θεραπεία με ζώα έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού!
Μήπως τώρα έχεις έρθει λιγάκι πιο… κοντά στην απόφαση να αποκτήσετε ένα νέο τετράποδο μέλος στην οικογένειά σας;
Και μια μικρή υπενθύμιση: Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι εφήμερα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Όλα τα ζώα είναι σημαντικά και χρειάζονται αγάπη και φροντίδα για να επιβιώσουν! Καλό είναι να το θυμάσαι πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση!
Πηγή:tlife.gr