Παιδιά σε δίαιτα

Παιδιά σε δίαιτα

Αν πιστεύετε ότι το παιδάκι σας έχει πρόβλημα βάρους οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε πιο εύκολα το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά όταν πατάνε πάνω με τα μικρά τους ποδαράκια.

[babyPostAd]Κλειδί η παιδική ηλικία…

Δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά πρόβλημα βάρους στην ίδια ηλικία. Μια συνήθης ηλικία εμφάνισης των προβλημάτων βάρους είναι αυτή των 3-4 ετών, τότε που τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και πολλές φορές οι γονείς αναγκάζονται να αλλάξουν τις μέχρι τότε συνήθειες διατροφής του παιδιού τους. Αυτή είναι και η ηλικία, κατά την οποία θα πρέπει οι γονείς να αρχίζουν να προσέχουν το βάρος του παιδιού τους. Αυτό διότι κατά την παιδική ηλικία καθορίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων στον οργανισμό μας και παραμένει σταθερός για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Τα λιποκύτταρα σχηματίζοναι κατά την παιδική ηλικία και μετά ο αριθμός τους δε μεταβάλλεται, παρά μόνο  αυξάνονται όσο αφορά τον όγκο τους (μέγεθος). Συνεπώς, όσα λιποκύτταρα σχηματιστούν κατά την παιδική ηλικία, τόσα θα υπάρχουν και κατά την ενηλικίωση του ατόμου, με αποτέλεσμα ένα παιδί με αυξημένο βάρος να έχει περισσότερα λιποκύτταρα από ένα παιδί κανονικού βάρους.

Ο δικός σας ρόλος έχει σημασία…

Αξίζει να πούμε ότι μπορείτε εσείς οι γονείς να στρέψετε τα παιδιά σας σε ένα σωστό τρόπο διατροφής. Μπορεί να σας φαίνεται μια δύσκολη και κουραστική διαδικασία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Οπότε μην παραιτείστε από την προσπάθεια! Οι παρακάτω συμβουλές, θα κάνουν το έργο σας λίγο πιο εύκολο:

TipΑν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα βάρους και σας είναι δύσκολο να το «βάλετε σε πρόγραμμα» είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, που θα σας συμβουλεύσει για τις ποσότητες, θα σας προτείνει εναλλακτικές επιλογές και θα σας ξεκαθαρίσει πράγματα που ενδεχομένως εσείς ή το παιδί να μην έχετε κατανοήσει σωστά.

Το αν ένα παιδί γίνει παχύσαρκο οφείλεται κατά 30% στην κληρονομικότητα και κατά 70% στην επίδραση του περιβάλλοντος. Συνεπώς κάποιο παιδί μπορεί να έχει προδιάθεση για να γίνει παχύσαρκο, όμως με τη σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτραπεί. Δε σημαίνει ότι είναι καταδικασμένο να γίνει παχύσαρκο!!

Τα παιδιά δεν κάνουν δίαιτα…

Στα παιδιά δε λέμε ότι τα βάζουμε σε δίαιτα, αλλά τα μαθαίνουμε σιγά, σιγά να ζουν με έναν σωστό τρόπο διατροφής, έτσι ώστε να τους γίνει τρόπος ζωής. Δηλαδή τα μαθαίνουμε να τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά (με τη μορφή σαλάτας), να τρώνε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα, να πίνουν φυσικούς χυμούς, να μην κάνουν κατάχρηση σε γλυκά και σοκολάτες, τέλος δεν θα πρέπει να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Υπάρχουν πάντα διατροφικές εναλλακτικές προτάσεις για λιγότερες θερμίδες. Μερικές φορές είναι εύκολο να αντικαταστήσουμε τις τροφές με πολλά λιπαρά με κάποιες πιο ελαφριές.

Δοκιμάστε λοιπόν:

Πηγή: Fthis.gr

Ανακαλύψτε περισσότερα στο www.paidimag.gr.