Η παιδίατρος συμβουλεύει: Από την πάνα στο γιογιό – Εκπαιδεύστε το παιδί σας
Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό μπορεί να είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα αγχωτική για τους γονείς. Κατ’ αρχήν διερωτώνται σε ποια ηλικία θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί τους καθώς και τον τρόπο που θα το κάνουν. Αναμφισβήτητα, η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντοτε απλή για τους γονείς και τα παιδιά. Όμως, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν χρειάζεται άγχος και βιασύνη. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και δεν χρειάζεται να το πιέσουμε.
[babyPostAd]Από την ηλικία των 18 μηνών έως 24 μηνών, τα περισσότερα παιδάκια ξεκινούν να αναπτύσσουν αυτή τη δεξιότητα. Στην ηλικία αυτή, ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά τον έλεγχο των σφιγκτήρων του, όμως δεν επαρκεί μόνο η νευρολογική ωριμότητα, αλλά απαιτείται ψυχολογική και κοινωνική ωριμότητα του παιδιού.
Στα 2 τους έτη, ένα στα πέντε νήπια έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Τα κορίτσια το επιτυγχάνουν συνήθως νωρίτερα από τα αγόρια.
Η διαδικασία θα καθυστερήσει αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια αλλαγή στη ζωή του, όπως εάν περιμένετε ένα νέο μέλος στο σπίτι ή έχει ξεκινήσει ή αλλάξει σχολείο πρόσφατα. Είναι προτιμότερο, να αφήσετε να προσπεράσει αυτή την αλλαγή, να βρει τους ρυθμούς του και να ενταχθεί σιγά σιγά στο νέο του πρόγραμμα. Στην περίπτωση που έχετε ξεκινήσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα πολύ καιρό και το παιδί δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή αρνείται κατηγορηματικά, τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μας δίνει, να μην το πιέσουμε και να προσπαθήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Ναι… Η αλλαγή πάνας είναι και αντρική υπόθεση!
Πως οι γονείς θα καταλάβουν ότι το παιδί τους είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα;
Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να εντοπίσουμε:
- Όταν αρχίζει να ενοχλείται από τη λερωμένη πάνα, γεγονός που εκφράζει είτε λεκτικά ή με διάφορους μορφασμούς.
- Όταν μένει στεγνό για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βέβαια, το καλύτερο σημάδι είναι η στεγνή πάνα μετά το νυχτερινό ύπνο.
- Όταν αρχίζει να έχει τακτικό ωράριο που κάνει κένωση.
- Όταν αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον ως προς το μπάνιο και τα εσώρουχα και προσπαθεί να μιμηθεί τις συνήθειες των μεγαλύτερων αδελφών.
Αν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα…..
1. Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα χρειάζεται συμπαράσταση, υποστήριξη και υπομονή. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις. Μην βιάζεστε και μην περιμένετε αποτελέσματα από την αρχή.
2. Δείξτε του πώς εσείς πηγαίνετε τουαλέτα.
3. Αγοράστε ένα πολύ ωραίο γιογιό που μπορείτε να διαλέξετε μαζί.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί να καθίσει στο γιογιό. Εάν αρνηθεί μην επιμείνετε, μάλλον δεν ήρθε ακόμη η ώρα, οπότε δοκιμάστε ξανά μετά από ένα με δυο μήνες.
5. Αν δε θέλει γιογιό, αλλά προτιμά να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη, αγοράστε ένα στεφάνι ώστε να μικραίνει η διάμετρος κι ένα ειδικό σκαλοπατάκι.
Τips:
Σιγά σιγά. Η εκπαίδευση για την τουαλέτα θέλει το χρόνο της.
Έπαινος. Το μεγαλύτερο μπράβο θα του το πούμε όταν πια η πάνα του δεν θα είναι υγρή!
Ατυχήματα. Είναι πολύ πιθανόν το παιδί να έχει τα γνωστά ατυχήματα καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης. Δεν τιμωρούμε το παιδί, του μιλάμε ήρεμα λέγοντάς του πως την επόμενη φορά θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει το γιογιο του.
Απο την Κατερίνα Κατσιμπάρδη
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πηγή: govastileto.gr