Παιδικές φιλίες: Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας

Παιδικές φιλίες: Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας

Η φιλία είναι τόσο σημαντική στη ζωή του καθενός και μάλιστα σε κάθε ηλικία που πολλές φορές επηρεάζεται η καθημερινότητά μας και η ψυχολογία μας πολύ εξαιτίας των φίλων. Πότε είναι το παιδί σας έτοιμο να έχει φίλους; Μπορείτε να του μιλήσετε; Είναι καλό να αποκτήσει τον καλύτερο φίλο που θα είναι αυτοκόλλητοι; Και τι γίνεται αν πληγωθεί;

Συνήθως στις μικρές ηλικίες υπάρχει μια σύγχυση για το τί είναι φιλία και τι σημαίνει να είναι ο καλύτερος φίλος ή ή καλύτερη φίλη κάποιου. Επικρατεί η νοοτροπία ότι πρέπει οι καλύτεροι φίλοι να κάνουν τα πάντα μαζί να μην ξεκολλάνε, να φοράνε ίδια ρούχα και να μην έχουν άλλους για καλύτερους φίλους αλλά μόνο απλούς φίλους. Υπάρχει δηλαδή μια τάση για αποκλειστικότητα ή κτητικότητα συνήθως.

Θυμηθείτε κι εσάς όταν ήσασταν πιο μικροί πόσο διαφορετικά βλέπατε μάλλον το θέμα της φιλίας τότε και πώς τώρα. Σίγουρα τα παιδιά θα πρέπει να βιώσουν τις φυσιολογικές συνθήκες και καταστάσεις για την ηλικία τους αλλά καλό θα ήταν να μιλάτε και να επικοινωνείτε με το παιδί σας και να μαθαίνετε πώς περνάει με τους φίλους ή τον καλύτερο φίλο, αν είναι χαρούμενο ή εάν πιέζεται. Διαβάστε του πολλές ιστορίες με θέμα τη φιλία για να έχει μερικά δεδομένα και να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα αυτή τη σχέση που βιώνει.

O Νικόλας ένα «αλλιώτικο» αγόρι και η Μαρία γίνονται φίλοι… αν και διαφορετικοί…(BINTEO)

Η φιλία σε αυτές τις ηλικίες βοηθούν πολύ τα παιδιά εφόσον φυσικά είναι υγιείς οι σχέσεις. Το παιδί θα πρέπει να καταλαβαίνει το σεβασμό, την κατανόηση προς τον άλλον, το παιχνίδι, το γέλιο, τα συναισθήματα και την ασφάλεια με τους φίλους του. Παρατηρήστε και φροντίστε να μάθετε εάν επηρεάζεται θετικά. Επίσης μέσα από τη φιλία το παιδί μπορεί να μάθει να χειρίζεται βασικά θέματα των σχέσεων σε περίπτωση διαφωνίας ή συγκρούσεων. Και πάλι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να του μιλήσετε αν χρειαστεί ώστε να βιώσει ομαλά όποια αλλαγή ή ένταση στη φιλία του.

Γενικά να είστε πάντα δίπλα στο παιδί και να το ακούτε χωρίς να του λέτε την άποψή σας γιατί μπορεί να το αποθαρρύνετε από το να σας μιλήσει για τους φίλους του. Προσπαθήστε να του δώσετε δεδομένα με δικά σας παραδείγματα ή ιστορίες για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα κι αυτά που είναι σε θέσει να καταλάβει!

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Οι φανταστικοί φίλοι των μικρών παιδιών. Η ταυτότητα και η σημασία τους.

Τι ρόλο παίζουν οι φανταστικοί φίλοι στην ανάπτυξη του παιδιού;