Παιδική δυσκοιλιότητα: Αυτά είναι τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε
Τα παιδιά, πολλές φορές αναβάλλουν την επίσκεψή τους στην τουαλέτα, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή δεν θέλουν να σταματήσουν το παιχνίδι τους, είτε επειδή δε νιώθουν άνετα να πηγαίνουν σε ξένες τουαλέτες, όπως εκείνες του σχολείου. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται η δυσκοιλιότητα.
Για το λόγο αυτό, οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελούν το κομμάτι «τουαλέτα» των παιδιών και να τα παρακολουθούν, ανά τακτά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Γιατί μόνο έτσι, μπορούν να καταλάβουν, αν το παιδί τους υποφέρει από δυσκοιλιότητα.
Βιολογικό γάλα για βρέφη και νήπια – Αγνότητα και Υψηλή Διατροφική Αξία
[babyPostAd]Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημάδια, που σας δείχνουν αν το παιδί σας έχει έρθει αντιμέτωπο με τη δυσκοιλιότητα. Ας δούμε, ποια είναι αυτά:
1. Δεν ενεργείται καθημερινά ή κρατά την κοιλιά του στην τουαλέτα. Ζορίζεται, κλαίει, ενώ αφοδεύει μετά από πολύ κόπο χοντρά και σκληρά κόπρανα.
2. Εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα. Αν το παιδί επισκέπτεται την τουαλέτα λιγότερες από 3-4 φορές την εβδομάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει αιμορροΐδες. Αν, λοιπόν, πονά όταν ενεργείται και παρατηρήσετε πάνω στα κόπρανα, βλέννα αίματος, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για ραγάδα του πρωκτού. Και στις δύο περιπτώσεις, (αιμορροΐδες και ραγάδες), θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν παιδογαστρεντερολόγο για να διαπιστωθούν είτε οι ραγάδες είτε οι αιμορροΐδες, ώστε να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Μην το αμελήσετε.
3. Το παιδί φοβάται τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Αν το δείτε να αναβάλλει να πηγαίνει στην τουαλέτα, παρόλο που θέλει ή φοβάται την όλη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι νιώθει πόνο, γι’ αυτό και το αποφεύγει.
4. Λεκέδες στο εσώρουχο ή στην πάνα (αν πρόκειται για μωρό), μετά την αφόδευση. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει υπερχείλιση του εντέρου.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
1. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να καθυστερούν μέσα στο χοντρό έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσκοιλιότητα.
2. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, γλυκά, σοκολάτες είναι «σύμμαχοι» της δυσκοιλιότητας.
3. Η αναβολή της αφόδευσης. Όταν το παιδί αναβάλλει την ώρα της αφόδευσης και κρατά τα κόπρανά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πηγή: Healthandmore.gr