Παιδική παχυσαρκία: Τι ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί σας

Παιδική παχυσαρκία: Τι ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί σας

ypnos_paidi_madata_195068875

Το να βάζετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας για ύπνο νωρίς μπορεί να τους φέρει ένα αναπάντεχο όφελος: λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, όταν είναι έφηβοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics. Αυτό υποδεικνύει έρευνα που συνέκρινε παιδιά προσχολικής ηλικίας που πήγαιναν για ύπνο στις 20:00 με παιδιά ίδιας ηλικίας που κοιμόντουσαν αργότερα.

Ομάδα επιστημόνων από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Ohio State University College διαπίστωσε, ότι το να πέφτει για ύπνο ένα μικρό παιδί μόλις μία ώρα αργότερα (από τις 21:00 και μετά) διπλασιάζει την πιθανότητα να αναπτύξει παχυσαρκία στην εφηβεία.

“Για τους γονείς, αυτό ενισχύει τη σημασία της δημιουργίας μιας συγκεκριμένης ρουτίνας για ύπνο στο παιδί”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Sarah Anderson, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι το να πηγαίνει το παιδί νωρίς για ύπνο το βράδυ μπορεί να ωφελήσει την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Σκληρή κριτική από τα μικρά μας ανθρωπάκια… 

Η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 παιδιών που ήταν μέρος μιας άλλης μελέτης για υγιή μωρά, τα οποία γεννήθηκαν το 1991 σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Όταν τα παιδιά ήταν περίπου 4 ετών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνα που πήγαιναν για ύπνο από τις 20:00, εκείνα των οποίων η ώρα για ύπνο ήταν 20:00-21:00 και εκείνα που πήγαιναν για ύπνο αργότερα. Τα μισά από τα παιδιά ανήκαν στο 2ο γκρουπ. Τα υπόλοιπα ήταν ισομοιρασμένα ανάμεσα στο 1ο και το 3ο γκρουπ.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν το βάρος των παιδιών όταν είχαν φτάσει σε μία μέση ηλικία 15 ετών. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% των παιδιών στο 10 γκρουπ ήταν παχύσαρκα ως έφηβοι. Αντίστοιχα, παχύσαρκο ήταν το 16% των παιδιών στο 2ο γκρουπ και το 23% εκείνων στο 3ο.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα, καταγράφει μόνο μία στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην ώρα που πάει ένα παιδί για ύπνο και την πιθανότητα να αναπτύξει παχυσαρκία στην εφηβεία. Σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των δύο παραμέτρων.
consumer.healthday

10 σημαντικά πλεονεκτήματα που αποκτάς όταν κάνεις παιδιά