Παιδικό δωμάτιο και μικρόβια | Πώς να τα αντιμετωπίσετε!


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβαλλοντικής προστασίας των Η.Π.Α., η ατμόσφαιρα μέσα στα κτίρια μπορεί να έχει ως και πέντε φορές περισσότερους ρύπους από την εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ή σε ένα προάστιο.

Στο σπίτι μας “συμβιώνουμε” με διάφορους ρύπους, που είτε μεταφέρονται από έξω με τον αέρα και τα ρούχα μας, όπως οι ενώσεις από τις εκπομπές των αυτοκινήτων, σκόνη, γύρη, κ.ά. είτε παράγονται μέσα στο σπίτι από τα δομικά υλικά, τα απορρυπαντικά και τα χημικά, με τα οποία είναι εμποτισμένα τα υφάσματα και τα έπιπλα. Μέχρι τώρα, ίσως να μη σας ανησυχούσε η ποιότητα των βερνικιών και η χρήση των εντομοκτόνων και του χλωρίου, όμως τώρα που περιμένετε το μωράκι σας στο σπίτι έχετε αρχίσει και αναρωτιέστε για την ποιότητα των υλικών που σας περιβάλλουν, καθώς και για την υγιεινή του σπιτιού σας.

Είναι αλήθεια, πως ένα “άρρωστο” σπίτι μπορεί να προκαλέσει ανεξήγητους πονοκεφάλους, υπνηλία, ερεθισμούς και αλλεργίες σε όλους μας, πόσο μάλλον σε ένα νεογέννητο παιδάκι. Μην ανησυχείτε, υπάρχουν τρόποι να αντισταθείτε στο μολυσμένο περιβάλλον, ώστε το μωράκι σας να ζει σε υγιεινό και καθαρό περιβάλλον!

Μέτρα αντιμετώπισης

Ο χώρος που κοιμάται, μεγαλώνει και παίζει το μωρό σας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρύβει κινδύνους για την υγεία του. Αν σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου χρόνου ζωής το παιδί το περνά στο σπίτι και ειδικά στο κρεβάτι του, καταλαβαίνετε γιατί θα πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στο παιδικό δωμάτιο, ελέγχοντας όλες τις παραμέτρους που θα διασφαλίσουν έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

Τα παιχνίδια κρύβουν μικρόβια!

Τα παιχνίδια του παιδιού άλλοτε στριμώχνονται σε ένα κουτί, κάποιες φορές απλώνονται στο πάτωμα του δωματίου του ή γυρνούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, ανάλογα με τις διαθέσεις του παιδιού και τις δουλειές που έχετε να κάνετε. Τα παιχνίδια με τα οποία παίζετε ώρες ολόκληρες με το μωράκι σας (και καμιά φορά και οι καλεσμένοι σας) φιλοξενούν πάρα πολλά μικρόβια, τα οποία πολλές φορές καταλήγουν στο στόμα του παιδιού ή στο κρεβατάκι του, αφού κάποια από αυτά δεν τα αποχωρίζεται ποτέ. Φροντίστε, λοιπόν, να τα διατηρείτε καθαρά.

Προτιμήστε να μην έχετε λούτρινα κουκλάκια μέσα στο δωμάτιο του μωρού ή αν έχετε είναι καλό κάθε δεκαπέντε μέρες περίπου (ανάλογα με τη χρήση) να βάζετε ένα πλυντήριο με τα λούτρινα παιχνιδάκια του. Όσο για τα πλαστικά παιχνίδια, αυτά να τα καθαρίζετε συχνά με ένα πανάκι που θα το έχετε βάλει σε νερό με ξύδι.

Τέλος, όταν αγοράζετε παιχνίδια, προτιμήστε εκείνα που κατασκευάζονται από οικολογικά υλικά.

Διαβάστε ακόμη: