Παιδικός “υπνάκος”: Πόσο αθώος είναι;

Παιδικός “υπνάκος”: Πόσο αθώος είναι;

moro ipnos

Όχι και τόσο, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των 2 ετών που κοιμούνται εκτός του κανονικού ωραρίου τους έχουν κακή ποιότητα ύπνου.
[babyPostAd]Όχι και τόσο, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των 2 ετών που κοιμούνται εκτός του κανονικού ωραρίου τους έχουν κακή ποιότητα ύπνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood, τα παιδιά που συνηθίζουν να παίρνουν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά την ηλικία των δύο ετών, συχνά υποφέρουν από κακή ποιότητα του ύπνου αργότερα στην ζωή τους. Θέλοντας να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις του ύπνου εκτός του κανονικού στην υγεία, την συμπεριφορά αλλά και στην ποιότητα ύπνου, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 26 έρευνες που ανέλυαν τις συνήθειες ύπνου παιδιών μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Όπως διεπίστωσαν, μπορεί πολλοί γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται λιγάκι για να ξεκουράζονται την ημέρα, ωστόσο η συνήθεια αυτή μετά την ηλικία των δύο ετών βρέθηκε ότι συνδέεται με φτωχότερη ποιότητα ύπνου αργότερα. Όσα παιδιά έκλειναν τα μάτια τους κατά την διάρκεια της ημέρας, δυσκολεύονταν να… τα κλείσουν την νύχτα. Οι ώρες δε που κοιμόνταν ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες παιδιών που έπεφταν μια και καλή στο κρεβάτι για έναν καλό ύπνο. Πάντως, η ερευνητική ομάδα δεν κατόρθωσε να βρει συνδετικό κρίκο μεταξύ του έξτρα ύπνου και επιπτώσεων στην συμπεριφορά, ανάπτυξη και υγεία των παιδιών λόγω των διαφορετικών ηλικιών που συμμετείχαν στην σχετική μελέτη.

Πηγή: Iatropedia.gr