Παιδικός σταθμός: Είναι υποχρεωτικό το κόψιμο της πάνας;
Η στιγμή που αποφασίζει μία οικογένεια να πάει το παιδί της στον παιδικό σταθμό είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για όλους. Για το παιδί είναι η στιγμή που “μεγαλώνει”, γίνεται αυτόνομο, απομακρύνεται από τις “φτερούγες” της μητέρας και ξεκινά την κοινωνικοποίηση του και για τους γονείς είναι η στιγμή του αποχωρισμού και της αλλαγής της καθημερινότητας. Ειδικά για την εργαζόμενη μητέρα , σηματοδοτεί την επιστροφή της στην επαγγελματική ζωή, στην καριέρα και στην “εκτός σπιτιού” εποχή.
Νέος Διαγωνισμός της Adelco Kids… Δηλώστε συμμετοχή και ΚΕΡΔΙΣΤΕ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!
[babyPostAd]Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θέτουν ορισμένοι παιδικοί σταθμοί, που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή του προγράμματός σας και καθυστέρηση της ένταξης του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Ένας από αυτούς είναι το υποχρεωτικό κόψιμο της πάνας πριν την εγγραφή του παιδιού στο σταθμό.
Πολλοί γονείς αγχώνονται και προχωρούν σε βιαστικές αποφάσεις πιέζοντας το παιδί να μεγαλώσει γρηγορότερα και να ακολουθήσει το πρόγραμμα του σταθμού κι όχι την ηλικία του. Προφανώς αυτό είναι λάθος και μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Είναι διαφορετικό να έχει ξεκινήσει η αγωγή της τουαλέτας νωρίς, στα πλαίσια της απόφασης των γονιών για έγκαιρη εκπαίδευση του παιδιού και διαφορετικό να μπαίνει το παιδί ξαφνικά και βίαια, σε μια καινούργια συνθήκη για την οποία δεν είναι έτοιμο σωματικά, γνωστικά και ψυχολογικά.
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε σωματικά έτοιμο;
Εννοούμε αρχικά ότι το παιδί μπορεί να περπατήσει με σταθερότητα, να καθίσει σε μία θέση υπομονετικά για 5 λεπτά τουλάχιστον και να κατεβάσει ή έστω να ανεβάσει το παντελονάκι του. Επίσης, σημαίνει ότι βρέχει την πάνα του σε τακτικά χρονικά διαστήματα και κάνει κακά σε σχετικά προβλέψιμες χρονικές στιγμές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να παραμένει “στεγνό” για τουλάχιστον δύο ώρες, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι μύες της ουροδόχου κύστης του έχουν αναπτυχθεί αρκετά και μπορούν να συγκρατούν τα ούρα.
Τι εννοούμε όταν λέμε γνωστικό έτοιμο;
Εννοούμε, ότι το παιδί αντιλαμβάνεται τα φυσικά ερεθίσματα που νιώθει όταν πρέπει να πάει στην τουαλέτα και σας ενημερώνει. Αρχικά σας ενημερώνει “με καθυστέρηση” και στη συνέχεια εγκαίρως. Επίσης, σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει απλές οδηγίες, όπως φέρε μου αυτό το παιχνίδι και να τις ακολουθήσει. Και τέλος, σημαίνει ότι μπορεί να μιλήσει ώστε να σας πει ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα.
Εάν κι εφόσον, έχει κατακτήσει όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να ελέγξετε ότι το παιδί είναι και ψυχολογικά έτοιμο. Δηλαδή, ότι επιθυμεί να είναι ανεξάρτητο και θέλει να διεκπεραιώνει τις δουλειές του, μόνο του. Επίσης, υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά του και δεν αντιστέκεται στη διαδικασία εκπαίδευσης χρήσης της τουαλέτας και γενικά σε νέες οδηγίες. Τέλος, ψυχολογικά έτοιμο σημαίνει ότι το παιδί είναι ικανό να συνεργαστεί μαζί σας και αποζητά την επιβράβευσή σας για τα επιτεύγματά του.
Εάν λοιπόν το παιδί είναι έτοιμο, μπορείτε να ξεκινήσετε την προσπάθεια αγωγής της τουαλέτας και είναι βέβαιο ότι θα δείτε επιτυχία χωρίς κόπο και πολλά ατυχήματα. Εάν όμως το παιδί δεν είναι έτοιμο, θα πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια και προς το παρόν και το όνειρο του παιδικού σταθμού. Δεν είναι καλό να πιέζουμε τα παιδιά να μεγαλώσουν ή να βγουν από το δρόμο της φυσιολογικής τους ανάπτυξης. Γιατί με αυτό τον τρόπο κλέβουμε την ηρεμία τους και τα φορτώνουμε με τα άγχη μας. Δώστε τους χρόνο και κάντε υπομονή!
Πηγή: mommy.gr