Πειθαρχία | Πρέπει να τη ζητάμε από τα παιδιά άλλων;

Όταν κάποιος γονιός βρεθεί αντιμέτωπος με μια τέτοια περίπτωση, σίγουρα περνούν πολλές σκέψεις από το μυαλό του. Ωστόσο αυτό που πρέπει να έχει στο νου του είναι να μην κάνει κάτι που θα προσβάλει τους γονείς του εν λόγω παιδιού. Παρ΄όλα αυτά, όταν η συμπεριφορά του μικρού αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη ή απειλητική για το ίδιο και τους γύρω τους, δεν πρέπει να προσπεραστεί. «Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει ότι μπαίνετε σε ξένα χωράφια επειδή θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας» τονίζει η δρ Michele Borba, ειδική σύμβουλος διαπαιδαγώγησης και συγγραφέας του No More Misbehavin‘: 38 Difficult Behaviors and How to Stop Them (εκδ. John Wiley & Sons). Ο χειρισμός τέτοιων καταστάσεων εξαρτάται κάθε φορά ξεκάθαρα από τις συνθήκες. Διαβάστε παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε όσο το δυνατόν πιο σωστά τέτοια περιστατικά.

Η σπαζοκεφαλιά του αυτοκινήτου

Επιστρέφετε από το σχολείο στο σπίτι όλοι μαζί έχοντας μαζί σας και το παιδί του γείτονα το οποίο αρχίζει να φωνάζει και να σηκώνεται μέσα στο αυτοκίνητο.

Μπαίνετε στον πειρασμό… να αφήσετε το συμβάν να περάσει χωρίς να αναφέρετε τίποτα στη μητέρα του γιατί φοβάστε μην αποδοκιμάσει το γεγονός ότι προσπαθήσατε να επιβάλετε την πειθαρχία στο παιδί της.

Τι πρέπει να κάνετε: Το να δώσετε στο παιδί λίγο χρόνο να ξεδώσει και απλώς να επιστρέψει στη θέση του είναι η πιο καλή ιδέα. Ωστόσο στη μητέρα του είναι υποχρεωτικό να πείτε τι ακριβώς συνέβη, αφού πρέπει να γνωρίζει τη συμπεριφορά του παιδιού της. Μάλιστα καλό θα ήταν να της περιγράψετε τι ακριβώς έγινε γιατί υπάρχει πιθανότητα το παιδί να προλάβει να σχολιάσει το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς σας «κακιά». Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση αυτής της μητέρας. Δεν θα θέλατε κι εσείς να γνωρίζετε αν το παιδί σας δημιουργεί τέτοιου είδους ζητήματα με τον τρόπο που φέρεται; Διηγηθείτε τα γεγονότα χωρίς να εκφέρετε κάποια γνώμη ή κριτική και έτσι η μητέρα του δεν θα έχει κανένα λόγο να παρεξηγηθεί. Οι δυο σας μάλιστα μαζί ίσως σκεφτείτε σχέδιο δράσης σε περίπτωση που εκδηλωθεί μελλοντικά η ίδια συμπεριφορά από μέρους του. Ενδεχομένως εκείνη να πρέπει να επαναλάβει στο παιδί της τι περιμένει από εκείνο όταν βρίσκεται σε ξένο αυτοκίνητο ή στο σπίτι του φίλου του. Αυτή η ομαδική προσπάθεια μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε το αφεντικό στο αυτοκίνητο και το σπίτι σας και είναι καθαρά δική σας ευθύνη να κρατήσετε ασφαλή όλα τα παιδιά που έχετε υπό την επίβλεψή σας. Αν αφήσετε ένα να ξεφύγει από τον έλεγχό σας, τότε είναι σαν να λέτε και στα άλλα ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο!

Ο νταής της παιδικής χαράς

Ο τρίχρονος γιος σας κάθεται σε ένα παγκάκι στην παιδική χαρά και ζωγραφίζει στο μπλοκ του όταν δύο παιδάκια πέντε ετών ζητάνε να δανειστούν μερικές από τις κηρομπογιές του. Τους δίνετε και επιστρέφουν μετά από λίγο ζητώντας κι άλλες. Ο γιος σας αρνείται αλλά εκείνοι του τις παίρνουν με το ζόρι.

Μπαίνετε στον πειρασμό… να τους φωνάξετε να τις αφήσουν, αλλά, αν τελικά το κάνετε, θα τους τρομάξετε, οι γονείς τους θα έρθουν να τους υπερασπιστούν και πιθανότατα θα ξεκινήσει μια συζήτηση που μπορεί να εξελιχτεί περίεργα, υποστηρίζει ο Αμερικανός οικογενειακός σύμβουλος Hal Runkel.

Τι πρέπει να κάνετε: «Αρχικά κάντε αισθητή την παρουσία σας. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι αρκετό ώστε να σταματήσει η επιθετική συμπεριφορά. Αν ωστόσο δεν πιάσει αυτή η κίνηση, απευθυνθείτε στα παιδάκια και τους πείτε τους ήρεμα αλλά σε αυστηρό τόνο πως δεν αρπάζουμε πράγματα από άλλους ανθρώπους γιατί μπορεί κάποιος να χτυπήσει. Συνεχίστε εξηγώντας ότι ο γιος σας χαίρεται να μοιράζεται τις μπογιές του αλλά πρέπει να μοιράζονται και εκείνα και φυσικά να μην τις αρπάζουν. Αν συνεχίσουν, τότε απλώς πάρτε τα σύνεργα της ζωγραφικής και κατευθυνθείτε σε άλλο σημείο της παιδικής χαράς ή του πάρκου.

Αποτυχημένο ραντεβού για παιχνίδι

Η 5χρονη φίλη της κόρης σας παριστάνει την αφεντικίνα μέσα στο σπίτι σας, ανοίγει τις ντουλάπες για να φορέσει τα ρούχα της μικρής σας, σκορπάει όλα τα παιχνίδια και γενικά τα κάνει όλα άνω κάτω.

Μπαίνετε στον πειρασμό… να τη σταματήσετε με κάθε τρόπο ή να τη στείλετε πακέτο στο σπίτι της.

Τι πρέπει να κάνετε: Δικό σας το σπίτι, δικοί σας και οι κανόνες. Πριν όμως τους θέσετε σε ισχύ, συγκρατηθείτε για λίγο – ίσως η μικρή προσκεκλημένη σας να βρίσκεται σε κακή μέρα. Μπορείτε να αρχίσετε να αναφέρετε κάποιες συνήθειες που έχετε στο σπίτι σας όπως ότι ο καθένας μαζεύει τα πράγματα που σκορπάει ή ότι όταν όλοι τακτοποιείτε το δωμάτιό σας απολαμβάνετε κουλουράκια και λεμονάδα. Αν συνεχίσει, τότε χωρίστε με διακριτικό τρόπο τα παιδιά μεταξύ τους βάζοντάς τα να κάνουν διαφορετικά πράγματα για να ηρεμήσουν οι τόνοι. Σε περίπτωση που ούτε αυτό βοηθήσει, τότε δεν έχετε παρά να τη ρωτήσετε αν είναι καλύτερο να πάρετε τηλέφωνο τη μητέρα της για να σας πει τι κάνει μαζί της εκείνη σ’ αυτές τις περιπτώσεις – η στυγνή απειλή μπορεί να αλλάξει τη στάση της. Και φυσικά μιλήστε με θάρρος -και ωραίο τρόπο- στη μαμά ή τον μπαμπά της όταν έρθει να την πάρει για το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε.

Δαγκωνιά

Ο γιος σας επιστρέφει από το σχολείο με ένα έντονο σημάδι από δαγκωνιά στο μπράτσο του και λέει ότι του την έκανε ένας συμμαθητής του.

Μπαίνετε στον πειρασμό… να έρθετε σε αντιπαράθεση με τους γονείς του άλλου παιδιού και να πάτε να δείτε τη δασκάλα για να αναφέρετε το συμβάν στη δασκάλα και τη διευθύντρια του σχολείου.

Τι πρέπει να κάνετε: Καλό θα ήταν να συναντηθείτε με τη δασκάλα τους ή τη διευθύντρια έτσι ώστε να την ενημερώσετε για το τι έγινε και να συζητήσετε για τη συμπεριφορά του γιου σας και του συμμαθητή του ζητώντας της ευγενικά να έχει το νου της μήπως ξανασυμβεί. Επίσης επιβεβαιώστε το γεγονός ότι οι γονείς του άλλου παιδιού θα λάβουν γνώση για το περιστατικό χωρίς να χρειαστεί να τους το πείτε εσείς, εκτός αν γνωρίζεστε και μπορείτε να τους το αναφέρετε προσωπικά.

Κακές κουβέντες

Όταν ο φίλος του 8χρονου γιου σας μαζί με τους γονείς του έχουν έρθει για μπάρμπεκιου σπίτι σας και αρχίζει να λέει διάφορες βρισιές.

Μπαίνετε στον πειρασμό… να κλείσετε τα αυτιά του παιδιού σας και να αρχίσετε να κατσαδιάζετε τους γονείς του που δεν του το απαγορεύουν.

Τι πρέπει να κάνετε: Να ρωτήσετε ψύχραιμα τον φίλο του να σταματήσει να λέει τέτοιες λέξεις υπογραμμίζοντάς του ότι είναι μεγάλος αλλά πως δεν είναι ευγενικό να τις χρησιμοποιεί. Λέγοντάς του αυτό θα κάνετε τους γονείς του να αντιληφθούν το πρόβλημα χωρίς ωστόσο να τους προσβάλετε. Όταν φύγουν, θα μιλήσετε στο παιδί σας γι’ αυτές τις λέξεις εξηγώντας ότι δεν τις χρησιμοποιείτε γιατί είναι απρεπείς και μπορεί να στενοχωρήσουν τους γύρω ανθρώπους.

6 τρόποι να επιβάλετε την πειθαρχία σε άλλα παιδιά

-Κινηθείτε σε ήρεμους τόνους. Μην φωνάζετε ή δείχνετε υπερβολικά θυμωμένοι, ακόμα κι αν το ξένο παιδί κάνει κάτι πολύ επικίνδυνο ή προκαλέσει κάποια ζημιά. Ο στόχος είναι να διορθώσετε τη συμπεριφορά του, όχι να το τιμωρήσετε.

Προνοήστε. Μπορείτε να συζητήσετε πώς σκέφτεστε να πάει το πρόγραμμα των παιδιών όσο είναι σπίτι σας έτσι ώστε να συμφωνήσετε και τι θα γίνει σε περίπτωση που το φιλοξενούμενο παιδί αρχίζει να παραπονιέται ή θέλει κάτι άλλο.

Εξηγήστε τις προσδοκίες σας. Ένα παιδί είναι απίθανο να υπακούσει σε κανόνες αν δεν τους θέσετε από την αρχή. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, αφιερώστε λίγα λεπτά στην αναφορά των κανόνων του σπιτιού σας.

Μη δίνετε σημασία και στο παραμικρό που δεν σας αρέσει. Αν ένα παιδί διαλύσει ένα lego ή δεν πει ευχαριστώ για τα ολόφρεσκα cookies που του προσφέρατε, μην το μπείτε στη διαδικασία να του το επισημάνετε. Κάθε γονιός έχει διαφορετικές δεξιότητες όσον αφορά την αποδεκτή συμπεριφορά.

Μην το φέρετε σε δύσκολη θέση. Ποτέ μην προσπαθήσετε να κάνετε ένα παιδί να πειθαρχήσει στους κανόνες μπροστά στους φίλους του. Αν δείτε ότι κάτι ξεφεύγει από τον έλεγχο, τότε αλλάξτε τη δραστηριότητα που κάνουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Δώστε έμφαση στο θετικό. Όταν πρέπει να υπενθυμίσεις σε ένα ξένο παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του, να τακτοποιεί το δωμάτιο κ.ά., τότε βεβαιωθείτε ότι επαινείτε και το παιδί σας όταν είστε μόνοι σας που τα κάνει όλα αυτά.