Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, θα θυμηθείτε τη φωνή του μπαμπά. Θα το πω μια φορά η μπάλα έξω από το σπίτι.
Ή πολλές φορές θα ακούγατε τους γονείς μαζί: Γρήγορα στο δωμάτιο σου.
Στις μέρες μας , η πειθαρχία εξαιρεί κάθε μορφή βίας σωματική αλλά και λεκτική. Οι τακτικές πειθαρχίας ,έχουν αναθεωρηθεί και είναι πιο κοντά στην λογική και την ψυχολογία του παιδιού. Δηλαδή κάθε γονιός οφείλει να φέρεται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού με αγάπη ,όρια, δύναμη και ασφάλεια .Αυτό σημαίνει τακτικές του παρελθόντος χρειάζονται αναθεώρηση.
Θα μετρήσω ως το 3.
Είναι συνηθισμένη μέθοδος πειθαρχίας που λίγοι είναι οι γονείς που δεν το εφαρμόζουν.
Το λάθος: Εξαρτάται από τι θα ακολουθήσει μετά. Δηλαδή αν το παιδί δεν ακούσει; Περιορισμός στο δωμάτιο; Στέρηση παιχνιδιού; Όπως και να έχει η τακτική αυτή στερεί από του γονείς και τα παιδιά την διαπραγμάτευση.
Πρόταση.
Αν το παιδί είναι μικρής ηλικίας ο πιο εύκολος τρόπος είναι η πρόληψη. Δεν αφήνουμε παράδειγμα πράγματα που σπάνε στον χώρο που παίζει.
Να του αποσπάτε την προσοχή .Ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, μια βόλτα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού.
Συζητήσετε ήρεμα με το παιδί, δίνοντας του χρόνο να καταλάβει την συμπεριφορά του.
Την πόρτα του δωματίου δεν την κλείνουμε ποτέ ,γιατί το παιδί μέσα στο δωμάτιο μπορεί να αναπτύξει φοβίες που θα το ακολουθούν στο μέλλον.
Αν δεν το κάνεις αυτό..δεν θα …
Η στέρηση προνομίων είναι από τις πιο διάσημες ταχτικές πειθαρχίας. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί περισσότερο εκβιαστικά και χάνει τις δυνατότητες όταν εφαρμόζεται με το παραμικρό.
Τι μπορούμε να δοκιμάσουμε
Ακριβώς την αντίθετη συμπεριφορά. Δηλαδή να του δίνετε προνόμια κάθε φορά που κάνει αυτό που αρμόζει. Δηλαδή αντί να σκέφτεστε την τιμωρία κάθε φορά, να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς θα το ενθαρρύνεται.
Όταν έχει την σωστή συμπεριφορά. Δεν πρέπει να του τάζετε κούνιες για να σταματήσει να κλαίει.
Κανόνες
Τα πολύ μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν από κανόνες και συνέπειες που θα υποστούν αν δεν τους ακολουθήσουν .Από την ηλικία των τεσσάρων, μπορείται με κανόνες που να βασίζονται στα σημαντικότερα προβλήματα συμπεριφοράς (παράδειγμα όταν μαλώνει με το αδερφάκι του και λέει κακές λέξεις).Ένας καλός αριθμός είναι 3 με 4 κανόνες για τα παιδιά του δημοτικού και λίγους περισσότερους για τα μεγαλύτερα.
Ο ποιος αποτελεσματικός κανόνας είναι ότι όλα τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζουν ξεκάθαρους κανόνες από τους γονείς τους.
Babyradio.gr
Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!