“Περίμενα τόσο πολύ για να τον ακούσω να με λέει μαμά!”

“Περίμενα τόσο πολύ για να τον ακούσω να με λέει μαμά!”

Όταν κάνεις το πρώτο σου παιδί, οι εξετάσεις με τον παιδίατρο μερικές φορές αισθάνονται σαν μια τριμηνιαία ανασκόπηση της απόδοσης των γονικών σου εργασιών. Το κάνεις σωστά; Κερδίζει βάρος; Μπουσουλάει; Στέκεται στα πόδια του; Ακόμη και όταν ρωτάει ευγενικά ο παιδίατρος, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να δώσουν ένα επίκεντρο στις βαθύτερες αισθητές ανεπάρκειες και αδυναμίες σας.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Όμως, ο έλεγχος του γιου μου στους 15 μήνες δεν μου άρεσε.

«Πόσες λέξεις λέει;» ρώτησε ο παιδίατρος κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

“Τι; Ω. . . Δεν είμαι σίγουρη.” Είπα. Δεν τις είχα υπολογίσει. Είπε τόσες λίγες. Πόσα έπρεπε να λέει; Σκέφτηκα, προσπαθώντας να θυμηθώ τι έγραφαν τα blogs και τα βιβλία γονέων. Ο παιδίατρος, αισθάνθηκε τον πανικό μου, και ξαναρώτησε: “Μήπως λέει μαμά και μπαμπά;”

“Μάλλον!” Αλλά, καθώς έψαξα το μυαλό μου για αποδείξεις, συνειδητοποίησα ότι δεν το είχε πει. Εδειχνε. Είχε επαφή με τα μάτια. Έλεγε ένα”Μπαμπαμπαμπα”, μερικές φορές κοιτώντας προς τον άντρα μου. Αλλά ποτέ δεν είπε μαμά. Δεν είπε μπάλα ή γάλα. Ήταν απότομος και βαθιά προσεκτικός, παρακολουθώντας τις αλληλεπιδράσεις των ενήλικων γύρω του με το φρύδι του ελαφρώς αυλακωμένο. Αλλά δεν μιλούσε.

«Μην ανησυχείς», είπε ο παιδίατρος. “Θα τον ελέγξουμε ξανά στους 18 μήνες.” Έτσι, φυσικά, ανησυχούσα! Στο σπίτι, προσπαθούσα να τον κάνω να μιλήσει. Ο σύζυγός μου και εγώ μάλιστα κρατούσαμε βατόμουρα εκεί που δεν έφτανε, ρωτώντας “Κι άλλα; Κι άλλα “με την ελπίδα ότι θα μας μιμηθεί. Υποδείξαμε και ονομάσαμε κάθε αντικείμενο στο προσκήνιο. Ο γιατρός είπε να του μιλάμε όσο μπορούσαμε, γι ‘αυτό και έκανα ένα συνεχές μονόλογο όλη την ημέρα, κουβεντιάζοντας ασταμάτητα ενώ πλέναμε πιάτα, παίζαμε παιχνίδια ή πηγαίναμε στην βιβλιοθήκη. Ακόμα, σιωπή.

Δύο μήνες μετά την επίσκεψη του γιατρού, ήμουν στην παιδική χαρά βλέποντας τον γιο μου να παίζει δίπλα σε ένα άλλο παιδί περίπου της ηλικίας του. «Μαμά, σκυλάκι» το κοριτσάκι κάλεσε στη μητέρα της και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο γιος μου θα έκανε το ίδιο. Στο περίπατο στο σπίτι, έκλαψα καθώς κοίταξα τον αριθμό των υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης του νομού μας, σπρώχνοντας το καροτσάκι με το ένα χέρι ενώ καλούσα.

Η κλήση αυτή έμοιαζε να κυματίζει μια λευκή σημαία. Ο γιος μου δεν είναι τέλειος. Δεν μπορώ να το διορθώσω. Σε παρακαλώ βοήθησέ με.

Η γυναίκα στην άλλη γραμμή μου έκανε μια σειρά ερωτήσεων. Περίμενα να μου πει ότι ήμουν υπερβολική, ότι ήμουν απλώς μια ανήσυχη, πρωτάρα μαμά, ότι σπαταλάω το χρόνο της. Αλλά, αντ ‘αυτού, μου προγραμμάτισε ένα ραντεβού για λογοθεραπεία. Έκλεισα το τηλέφωνο, έκπληκτη. Τι έκανα; Γιατί δεν άκουσα μόνο τον γιατρό και δεν σταματάω να ανησυχώ;

Μια εβδομάδα αργότερα, δύο θεραπευτές έφτασαν στο σπίτι μας για την αξιολόγηση. Φορούσαν τζιν και πάνινα παπούτσια και γονάτισαν στο χαλί στο σαλόνι μας. Έδειξαν στον γιο μου μια σειρά παιχνιδιών και βιβλίων και κρατούσαν σημειώσεις ενώ έπαιζε.

Ένας από τους θεραπευτές έβγαλε ένα τρισδιάστατο συνδετικό υλικό. Κάθε σελίδα μέσα είχε μια μεγάλη, πολύχρωμη εικόνα πάνω της. Μπάλα. Μπάνιο. Σκύλος. Αυτοκίνητο. Θα μπορούσα να δω στην έκφραση του γιου μου ότι γνώριζε ποια ήταν τα περισσότερα αντικείμενα, αλλά δεν μπορούσε να πει τίποτα πέρα από μερικούς συνώνυμους θορύβους.

Γνωρίζει τι είναι! Ήθελα να φωνάξω. Είναι μια χαρά!

Ένας από τους θεραπευτές έβγαλε το σημειωματάριό του πάνω στο τραπέζι. “Ο γιος σας είναι πολύ έξυπνος, αλλά έχει μια σημαντική καθυστέρηση ομιλίας. Σίγουρα χρειάζεται να βοηθηθεί με την ομιλία του.” Σίγουρα. Γιατί έπρεπε να πει σίγουρα;

Ο λογοθεραπευτής κάλεσε την κυρία Kelly. Ερχόταν στο σπίτι μας κάθε Παρασκευή και καθόταν μαζί με το γιο μου στο πάτωμα του καθιστικού μας. Έφερε μια τεράστια τσάντα με παζλ και παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός πύργου απο τουβλάκια που είχε εικόνες ζώων και μικρών πλαστικών αυτοκινήτων που συνδέονταν μεταξύ τους με μαγνήτες. Το αγαπούσε.

Ήμουν σκεπτική αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Πώς θα μπορούσε αυτό το άτομο, ένας σχεδόν ξένος, να το διορθώσει παίζοντας μαζί του για 30 λεπτά την εβδομάδα, όταν η δική του μητέρα προσπαθούσε τόσο σκληρά και δεν μπορούσε;

Αλλά, μετά από περίπου ένα μήνα, άρχισε να κάνει περισσότερους ήχους. Του δίδαξε τη νοηματική γλώσσα των μωρών. Μια νύχτα στο δείπνο έκανε το σημάδι για “Κι άλλο” και είπε “μα μα μα”. Δάκρυσα καθώς τράβηξα ένα σταφύλι για να του δώσω.

Ένα κρύο πρωινό της Δευτέρας, καθόμασταν στον καναπέ μαζί και παρακολουθήσαμε το φορτηγό απορριμμάτων να βουίζει κάτω από το δρόμο μας. “Όχι”, είπε ο γιος μου, δείχνοντας. “Σκουπίδια,” είπα. “Όχι!”, Είπε επιμελώς, και συνειδητοποίησα ότι λέει “χιόνι, χιόνι” στις νιφάδες χιονιού που είχαν αρχίσει να πέφτουν. Κάτι συνέβαινε!

Στη συνέχεια, μια μέρα πριν ο ήλιος βγει, τον άκουσα να ξυπνάει στην κούνια του. Ήμουν έτοιμη να σηκωθώ από το κρεβάτι, μέχρι να τον ακούσω να φωνάζει από το δωμάτιο του: “Μαμά! Μαμά! “Και έπειτα, μακρύτερα, πιο ανυπόμονα:” Μαμάμαμα! ”

Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας, η κυρία Kelly παρατήρησε την πρόοδο που έκανε ο γιος μου. Της είπα, εντελώς απρόθυμα, πόσο δύσκολο ήταν για μένα να αντιμετωπίσω το πρόβλημά του και να έχω έναν επαγγελματία να τον βοηθάει.

“Είναι το ίδιο παιδί που ήταν πριν κάνεις εκείνη την κλήση”, είπε.

Η πρόοδος του γιου μου με την ομιλία ήταν σαν την αργή έκρηξη ενός φράγματος – αρχικά μια στάλα, χτίζοντας ένα ασταμάτητο ρεύμα σκέψεων και ήχων. Αυτές τις μέρες χρησιμοποιεί τα λόγια του – τις λέξεις που αγωνιστήκαμε τόσο σκληρά για να τις καταφέρουμε – για να μας εκπαιδεύσει για την εγκυκλοπαιδική γνώση του σύμπαντος των Αστέρων του Πολέμου. Κάθε λέξη ακούγεται ακόμα γλυκιά. Είναι όλες μικρά μαθήματα για μένα!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή