Περιμένοντας να ακούσουμε τον πιο γλυκό ήχο του μωρού μας – Το βρεφικό «μουρμούρισμα»!

Περιμένοντας να ακούσουμε τον πιο γλυκό ήχο του μωρού μας – Το βρεφικό «μουρμούρισμα»!

Αφού καλωσορίζετε ένα νεογέννητο στον κόσμο, το καλύτερο και το πιο συναρπαστικό πράγμα για πολλούς γονείς είναι το κάθε νέο ορόσημο. Την πρώτη φορά που υπάρχει βλεμματική επαφή, το πρώτο χαμόγελο και η πρώτη φορά που μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους είναι αφορμές για γιορτή. Αλλά πότε μπορείτε να περιμένετε το μωρό σας να γίνει πιο “φωνητικό” (εκτός από φωνές και κλάμα, φυσικά); Το «μουρμούρισμα», που κάνουν τα πολύτιμα μωρά μας, αποτελεί το πρώτο τους φωνητικό ορόσημο και είναι σίγουρο ότι θα φέρει χαμόγελα στο πρόσωπο του καθενός.

[babyPostAd]Εάν έχετε ήδη λιώσει με το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας, τότε δεν χρειάζεται να περιμένετε πάρα πολύ για να ακούσετε το πρώτο του «μουρμούρισμα». Τα μωρά αρχίζουν να «μουρμουράνε» από περίπου 6 έως 8 εβδομάδων. Ο γιος μου ήταν σχεδόν 7 εβδομάδων όταν «μουρμούρισε» για πρώτη φορά και του βγήκε από το πουθενά όταν το σκυλάκι μας έγλυψε το πρόσωπό του. Χαμογέλασε, τα μάτια του φώτισαν και η μικροσκοπική φωνή του αντέδρασε στο σπίτι μου. Τι ευτυχία! Κατά την εξέταση των 8 εβδομάδων, είπα στον παιδίατρο του για το ορόσημο και μου πρότεινε άλλους τρόπους για να ενθαρρύνει το μουρμούρισμα του που δεν περιείχαν σάλιο σκύλου.

  1. Συζητήστε με το μωρό σας. Παρόλο που δεν ξέρουν τι λέτε, εξακολουθούν να γνωρίζουν ότι τους μιλάτε και αυτό θα τους ενθαρρύνει να μιλήσουν (ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν).
  2. Δεν είναι αυτό που λέτε, είναι το πώς το λέτε. Η συζήτηση για το μωρό υπάρχει για έναν λόγο, και όσο υψηλότερη και πιο ενοχλητική μπορείτε να κάνετε τη φωνή σας, τόσο καλύτερα θα ανταποκριθεί.
  3. Μείνετε ήσυχοι και δώστε προσοχή. Ενώ η συζήτηση είναι απαραίτητη, πρέπει επίσης να του δώσετε λίγο ήσυχο χρόνο και αμέριστη προσοχή για να είναι σε θέση να μιλήσουν στο μυαλό τους.
  4. Διαβάστε τους. Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να είναι ένας ειδικός χρόνος σύνδεσης για κάθε γονέα με το παιδί του. Όχι μόνο μιλάτε στο μωρό σας, αλλά τους παρουσιάζετε και νέα συναρπαστικά πράγματα με εικόνες.

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε, θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί. Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και μερικά μπορεί να μην αρχίσουν να «μουρμουρίζουν» μέχρι αργότερα. Εάν έχετε κάποια ανησυχία, μη διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή