Η πεθερά μου κι εγώ: Μια σχέση για γερά νεύρα

Η πεθερά μου κι εγώ: Μια σχέση για γερά νεύρα

Οι πεθερές έχουν μια ιδιαίτερη φήμη, έχουν γίνει ανέκδοτα, τις έχουμε δει να πρωταγωνιστούν σε ταινίες και αποτελούν τον βασικό ύποπτο στις οικογενειακές διαμάχες. Και παρόλο που πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται κάποια στερεότυπα, κυρίως για τη σχέση νύφης – πεθεράς, δεν παύουν να κρύβονται και κάποιες μικρές αλήθειες.

Πολλές φορές οι πεθερές δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από τη ζωή των παιδιών τους, γιατί πολύ απλά μέχρι τότε ήταν στο προσκήνιο. Δεν είναι εύκολο να δεχτούν ότι ξαφνικά οι ισορροπίες και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Πλέον η γνώμη τους περνάει αναπόφευκτα και απ’ το δικό σας φίλτρο, οι στιγμές με τον γιο τους περιορίζονται και χρειάζονται «ειδική άδεια» για να κάνουν αυτό που έκαναν μια ζωή, να τον φροντίζουν και να τον προστατεύουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Τι κι αν μεγάλωσε τόσο πολύ; Τι κι αν στην πραγματικότητα έχουν πάψει να τον φροντίζουν καιρό πριν; Παραμένει το παιδί τους, ειδικά όταν πρέπει να τον μοιραστούν μαζί σας.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν η σχέση με την πεθερά σας αρχίζει να σας δυσκολεύει τον έγγαμο βίο και τη ζωή γενικότερα;

-Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της. Μήπως η συμπεριφορά της δεν έχει να κάνει τόσο με εσάς, μήπως υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση της με το γιο της και απλώς εσείς βρεθήκατε στη μέση της μάχης; Πολλές φορές η αδιαφορία που δείχνει ο γιος της απέναντι της μπορεί λανθασμένα να μεταφερθεί στο πρόσωπό σας. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να σκεφτεί ότι φταίτε εσείς, παρά να αποδεχθεί ότι ο γιος της δεν την υπολογίζει και τόσο.

Κρατήστε τα όρια με σταθερότητα. Είναι υπέροχο να σας ξεκουράζει από τις δουλειές, να κρατάει τα παιδιά και να μαγειρεύει κάποιες φορές, όμως αυτό μπορεί να της δώσει και δικαιώματα που δεν σας αρέσουν. Μειώστε τη συνεισφορά της στα απολύτως απαραίτητα. Αυτό θα τη βοηθήσει να διαχωρίσει την παρουσία της από τη δική σας οικογένεια.

Αποδεχτείτε ότι απλώς δεν ταιριάζετε. Μην προσπαθείτε να την κάνετε να σας αποδεχτεί και μην εκνευρίζεστε όταν δείχνει την αντιπάθειά της. Όσο κρατάτε τα όρια, το σεβασμό και είστε τυπική, το πρόβλημα συνήθως περιορίζεται. Σημασία έτσι κι αλλιώς έχει ότι εσείς για το ταίρι σας είστε το άλλο του μισό.

Ακούστε τις συμβουλές της χωρίς κριτική και ειρωνείες. Σίγουρα η πεθερά σας δεν τα ξέρει όλα, αν και πολλές φορές πιστεύει ότι είναι αλάνθαστη. Ακόμα και αν οι συμβουλές της δεν σας ταιριάζουν ή ο τρόπος της είναι απαράδεκτος, αναγνωρίστε της ότι έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εσάς. Ακούστε τι έχει να σας πει, ίσως απλώς να θέλει κι αυτή μια φορά κάποιος να την ακούσει.

Μιλήστε με τον σύντροφό σας για τους προβληματισμούς σας. Σεβαστείτε το γεγονός ότι μιλάτε για τη μητέρα του και μην είστε αρνητική ή κακοπροαίρετη. Μη χάνετε το δίκιο σας με φωνές, απλώς μιλήστε για ό,τι σας στεναχωρεί και σας πληγώνει στη συμπεριφορά της πεθεράς σας ή στην αντίδραση του. Όταν τα κίνητρα σας είναι θετικά, ο διάλογος έχει πάντα αποτέλεσμα.

Είστε η σύζυγός του και όχι η μαμά του. Αν ακούτε πολύ συχνά φράσεις του τύπου «κάνεις πάλι σαν τη μάνα μου» κάντε λίγο πίσω. Μπορεί η ένταση με την πεθερά σας να σχετίζεται και με αυτό. Έχετε ήδη πολλούς ρόλους να βγάλετε εις πέρας, δεν είστε, ούτε χρειάζεται να κάνετε και τη μαμά του.

Μην μπλέκεστε στη σχέση τους. Ακόμα και αν σας ζητηθεί, κρατήστε μια ουδέτερη στάση, αυτό δεν θα θέλατε να κάνει και η πεθερά σας;

Μην εμπλέκετε τα παιδιά. Συνήθως οι γιαγιάδες έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή των παιδιών, ακόμα και αν απέχει πολύ από τη δική σας πραγματικότητα. Για τα παιδιά, η μαμά και η γιαγιά μπορούν εύκολα να γίνουν πρότυπα μίμησης. Όταν οι συγκρούσεις είναι έντονες εξηγήστε τους ότι οι άνθρωποι δεν ταιριάζουν πάντα στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα, ότι όλοι έχουν προτερήματα αλλά και ελαττώματα και κάποιες φορές πρέπει απλά να τους δεχόμαστε όπως είναι. Διαβεβαιώστε τους για την αγάπη που θα έχουν και από τις δύο πλευρές παρουσία της πεθεράς σας. Αυτό θα βοηθήσει να κάνετε τις προθέσεις σας ξεκάθαρες προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Πάντα ξεχνά η πεθερά πως κάποτε ήταν νύφη», λέει μια παροιμία! Βοηθήστε την λοιπόν να το θυμηθεί και μην ξεχνάτε ότι κάποτε θα είστε και εσείς στη θέση της.

Νικοπούλου Βασιλική- Αλίκη Ψυχολόγος, ΜSc, Ψυχολόγος

Πηγή:   mothersbird.gr