Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να γίνεις μαμά;

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να γίνεις μαμά;

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να γίνεις μαμά; Μεταξύ 20 και 35 ετών, σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των 15 χρόνων, είναι πιο εύκολο να συλλάβεις και είναι λιγότερο πιθανό να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, να υποστείς αποβολή ή να χρειάζεσαι καισαρική τομή. Είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις τη στέρηση του ύπνου και να έχεις αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσεις όλα όσα πρέπει.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Αλλά ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσεις να μεγαλώνεις ένα παιδί; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία, μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη – από τα μέσα της δεκαετίας των ’30 και προς τα πάνω. Σε μια μελέτη 4.741 μητέρων της Δανίας, το να είσαι μεγαλύτερη σε ηλικία, συνδέεται με την αύξηση των παιδιών με λιγότερες συμπεριφορικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες σε ηλικίες 7 και 11 ετών. Στη Δανία, η μέση ηλικία για παιδιά είναι 30,9 έτη και το ποσοστό των μωρών που γεννήθηκαν με μητέρες άνω των 40 ετών έχει τετραπλασιαστεί από το 1985. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών, η μέση ηλικία των γυναικών που έχουν παιδιά στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν τα 30,3 έτη, ενώ τα ποσοστά στις μεγαλύτερες γυναίκες αυξήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Οι γυναίκες που καθυστερούν τον τοκετό είναι συχνά (αλλά όχι πάντα) πιο μορφωμένες, οικονομικά πιο ασφαλείς και σε πιο σταθερές σχέσεις από ό, τι οι νεότερες μητέρες. Μπορούν οι παράγοντες αυτοί να εξηγήσουν τις διαφορές στην ανάπτυξη των παιδιών;

Η λύση

Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα για αυτό. Οι μεγαλύτερες μητέρες έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική ωριμότητα, τείνουν να είναι περισσότερο επιεικής και πιο ευέλικτες στη γονική τους ζωή. Αυτοί οι παράγοντες ενθαρρύνουν ένα αυθεντικό (σε αντίθεση με το αυταρχικό) στυλ γονικής μέριμνας, το οποίο εξισορροπεί τη λογική με τον καθορισμό ορίων για τη συμπεριφορά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες μητέρες (ηλικίας άνω των 33 ετών) είχαν λιγότερες πιθανότητες να τιμωρήσουν προφορικά ή σωματικά τα παιδιά τους. Ήταν πιο πιθανό να είναι υπομονετικές και χρησιμοποιούν λιγότερη πειθαρχία.

Η μελέτη δεν είναι ένας μόνος φάρος για να δείξει τα προτερήματα της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Τον περασμένο μήνα, η έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μεγαλύτερες μητέρες είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμές γνωστικής ικανότητας από εκείνα που γεννήθηκαν από νεότερες μητέρες. Αυτές οι δοκιμές θεωρούνται οτι μπορούν να προβλέπουν τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα και την υγεία στην μεταγενέστερη ζωή.

Ωστόσο, ενώ τα προβλήματα κατά τον τοκετό είναι σπάνια, αυτά, μαζί με τα προβλήματα γονιμότητας, είναι πιο κοινά στις μεγαλύτερες γυναίκες. Ο αιτιώδης σύνδεσμος εδώ είναι ισχυρότερος. Τα να είσαι μια μεγαλύτερη μαμά δεν είναι καλύτερο – αλλά μόλις αποκτήσεις το μωρό σου χωρίς σημαντικά ζητήματα, δεν είναι χειρότερο από το να είσαι νεότερη μαμά. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε οτι μπορεί να είναι ευκολότερο να είσαι πιο υπομονετική με τα παιδιά σου εάν βρίσκεσαι στα τέλη της 3ης δεκαετίας σου από ό, τι στα τέλη της 2ης δεκαετίας.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή