Ποια είναι τα «αθώα» ψέματα που λένε κάποιοι γονείς στα παιδιά τους

211557

Κάποια πράγματα δε γίνεται να ειπωθούν ευθέως και κάποια άλλα λέγονται με μια δόση υπερβολής. Αυτά είναι τα λεγόμενα «αθώα» ψέματα που ίσως χρειαστεί να πείτε στο παιδί σας. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά…

«Το λέω μια φορά και δε θα το ξαναπώ!»

Είναι από εκείνες τις φορές που το παιδί σας δε λέει να εφαρμόσει με τίποτα αυτό που του λέτε. Και επειδή ακριβώς είναι πολύ σημαντικό, προσπαθείτε με αυτόν τον…αγωνιώδη τρόπο να του δείξετε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρέκκλισης. Μέχρι την επόμενη φορά βεβαίως!

«Αν συνεχίσεις έτσι, ξέχνα τη βόλτα που σου υποσχέθηκα!»

Μια ακόμα φράση που μαρτυρά ξεκάθαρα την απόγνωσή σας για κάτι που έκανε ή είπε το μικρό σας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι παιδαγωγικά ορθή και ούτε πρέπει να την κάνετε πράξη, όμως είναι μια λύση ανάγκης για ορισμένους γονείς. Μην ξεχνάτε ότι οι απειλές και οι τιμωρίες είναι λανθασμένες μέθοδοι ανατροφής των παιδιών.

«Είσαι το καλύτερο παιδί στον κόσμο!»

Αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι γονείς έχει χρειαστεί να πουν στο παιδί τους το συγκεκριμένο «αθώο» ψέμα, για διάφορους λόγους ο καθένας. Μπορεί να έχει μια δόση υπερβολής, όμως τονώνει την ψυχολογία του παιδιού.

«Μα τι ωραία ζωγραφιά έφτιαξες!»

Είτε λόγω ηλικίας, είτε επειδή δεν «πιάνει» το χέρι του, το παιδί θα φτιάξει και ζωγραφιές που δε θα είναι τίποτα ιδιαίτερο. Επειδή όμως δε θέλετε να το κακοκαρδίσετε για κάτι τόσο απλό, του λέτε τη συγκεκριμένη φράση, ίσως διανθισμένη με κάποιες διακριτικές συμβουλές για βελτίωση του αποτελέσματος.

«Ο παππούς έχει πάει ένα μεγάλο ταξίδι!»

Το παιδί αναζητά συχνά τον παππού του και δεν ξέρετε πώς να του το φέρετε ότι δεν είναι πλέον στη ζωή. Επειδή λοιπόν φοβάστε ότι θα «τραυματίσετε» την αθώα ψυχούλα του αν του πείτε την αλήθεια, κερδίζετε χρόνο με την παραπάνω φράση.

Διαβάστε ακόμη: