Ποια παιδιά κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα στο συκώτι στην εφηβεία

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα στο συκώτι στην εφηβεία

προβλήματα στο συκώτι

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology, αποκαλύπτει πως τα παιδιά που έχουν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες αλλά και εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν παχύσαρκες κατά την έναρξη της κύησης, έχουν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, στα εφηβικά τους χρόνια.

[babyPostAd]Οι ερευνητές πραγματοποίησαν υπερηχογράφημα ήπατος σε 1.1000 εφήβους 17 ετών τους οποίους είχαν παρακολουθήσει πριν από τη γέννησή τους. Το 15% όσων συμμετείχαν είχαν εμφανίσει λιπώδη διήθηση του ήπατος. Επιπλέον, φάνηκε πως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες, οι οποίες ήταν παχύσαρκες στην έναρξη της κύησης, είχαν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους διήθησης του ήπατος, ενώ εκείνα που είχαν θηλάσει για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Από την άλλη, το κάπνισμα κατά την έναρξη της κύησης φάνηκε επίσης να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την ινσουλινοαντίσταση, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως το ποσοστό εμφάνισής της σε εφήβους έχει διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία.

Αυτή είναι και η πρώτη μελέτη που συνδέει την παχυσαρκία της μητέρας και τη διάρκεια του θηλασμού με την πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους ήπατος στα παιδιά, κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το υγιές σωματικό βάρος της μητέρας και η ενθάρρυνση του θηλασμού μπορούν να έχουν μακροχρόνια οφέλη για την υγεία των παιδιών.

Πηγή:   4moms.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή η μαμά μας περιγράφει την δυσκολότερη μάχη του μωρού της μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες!

Δείτε πώς βλέπουν την ίδια μέρα μια μαμά και το παιδί!

Έγινε viral πέρυσι και φέτος επιστρέφει: Τα παιδιά της επιστρέφουν στο σχολείο και η μαμά τους το γιορτάζει!