Ο Οργανισμός Αμερικής, Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ιδιαίτερα για τις παρακάτω τροφές:
Πράσινα λαχανικά
Είναι πολύ διαδεδομένα στις σαλάτες και σίγουρα κάνουν καλό στην υγεία μας. Αλλά αν δεν είναι πολύ καλά πλυμένα τότε μπορεί να μας βλάψουν σοβαρά. Τα πράσινα λαχανικά μπορεί να έχουν υπολείμματα κοπριάς, χημικών ουσιών από ψεκασμούς και να έχουν έρθει σε επαφή με ακάθαρτα χέρια. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, την δεκαετία 1998-2008 καταγράφηκαν 282 εξάρσεις δηλητηρίασης και συνολικά 8.836 περιστατικά με δηλητηρίαση στα νοσοκομεία της χώρας.
Αυγά
Συνιστούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους μόλυνσης με σαλμονέλα. Το βακτήριο αυτό μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο για τον άνθρωπο σε ορισμένες περιπτώσεις και για αυτό πρέπει να προσέχετε πάντα να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, να τα καταναλώνετε σύντομα και να τα μαγειρεύετε καλά.
Τόνος
Αυτό το είδος ψαριού μπορεί να έχει μολυνθεί από την τοξίνη scombrotoxin, η οποία προκαλεί έξαψη, πονοκεφάλους και κράμπες. Συγκεκριμένα, αν, μετά την αλίευσή του, ο τόνος μείνει αποθηκευμένος σε θερμοκρασία πάνω από 15°C, τότε μπορεί να απελευθερώσει την συγκεκριμένη τοξίνη, η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα και δεν έχει σχέση με τη μόλυνση από υδράργυρο ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την αλίευση του τόνου και άλλων ψαριών.
Μύδια
Προτού καταλήξουν στο πιάτο σας, τα μύδια περνούν την ζωή τους φιλτράροντας το νερό της θάλασσας. Αν το νερό αυτό είναι μολυσμένο (πχ μύδια που μεγαλώνουν μέσα σε λιμάνια) τότε είναι φυσικό να είναι και αυτά μολυσμένα. Αν τα καταναλώσετε ωμά ή όχι επαρκώς μαγειρεμένα, τότε υπάρχει περίπτωση να περιέχουν ακόμα μικρόβια, κυρίως εκείνο του ιού norovirus και ένα βακτήριο που είναι γνωστό ως vibrio vulnificus, το οποίο προκαλεί ναυτία, έμετο και διάρροια.
Τυρί
Το τυρί μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, όπως αυτό της σαλμονέλας ή της listeria, που μπορεί να προκαλέσουν μεταξύ άλλων και αποβολές στις εγκύους. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί προειδοποιούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά, όπως το Brie, το Camembert και το ροκφόρ.
Σε περιπτώσεις βέβαια καλού καθαρισμού και σωστού τρόπου μαγειρέματος ,καθώς και όταν γνωρίζουμε την προέλευση οι κίνδυνοι δηλητηρίασης μηδενίζονται και μπορούμε να καταναλώνουμε τα πάντα!