Ποιο είναι το απόλυτο κλειδί μιας επιτυχημένης δίαιτας!

Ποιο είναι το απόλυτο κλειδί μιας επιτυχημένης δίαιτας!

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης σας αποκαλύπτει το…μυστικό

[babyPostAd]Μπορεί κανείς να χάνει με υγιεινό τρόπο μέχρι το 2% του βάρους του ανά δεκαπενθήμερο.Αυτό είναι το αποδεκτό όριο, πέραν του οποίου δεν χάνεται πλέον λίπος, αλλά μυϊκός ιστός, οστική μάζα και υγρά.

Το ρήμα “αδυνατίζω”, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική του έννοια, σημαίνει “χάνω δύναμη”.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να αδυνατίσει κανείς, αλλά να λεπτύνει, χωρίς να χάσει μυϊκό ιστό, ο οποίος δίνει δύναμη.

Για να χάσει κανείς 10 κιλά, πρέπει οπωσδήποτε να κάνει δίαιτα.

Τι σημαίνει, όμως, “δίαιτα”;

Σημαίνει σωστός τρόπος ζωής, όχι μόνο διατροφής.Η διατροφή συνιστά μόλις το 15% μιας δίαιτας.Το υπόλοιπο 15% είναι η άσκηση, 20% ο σωστός ύπνος, 30% οι ανθρώπινες σχέσεις και 20% η εργασία.

Παχαίνουμε εξαιτίας της υπερέκκρισης μιας ορμόνης.Η ορμόνη αυτή είναι η ινσουλίνη.Δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός.

Όσον αφορά στη διατροφή οι λόγοι για τους οποίους εκκρίνεται είναι τρεις:

Πρώτον, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, που προκαλεί στον οργανισμό στρες και τον ωθεί να τα αναζητήσει μέσω της έκκρισης ινσουλίνης.

Για να το αποτρέψουμε αυτό, πρέπει να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.

Ανά κιλό σωματικού βάρους χρειαζόμαστε 1 γραμμάριο πρωτεΐνης την ημέρα.

Ειδικά στις γυναίκες η αφομοίωση καθαρής πρωτεΐνης ανά γεύμα δεν υπερβαίνει τα 15 γραμμάρια, η συγκεκριμένη πρέπει κανονικά να πάρει 5 γεύματα την ημέρα.

Αν περιοριστεί σε 3, δηλαδή αφομοιώσει  45 γραμμάρια πρωτεΐνης, ο οργανισμός αφενός θα προσπαθήσει να καλύψει την έλλειψη  τραβώντας από τους μυς, αφετέρου θα εκκρίνει ινσουλίνη.

Έτσι, αντί να βρει ότι του λείπει, βρίσκει στο αίμα άφθονη γλυκόζη, που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς και μετατρέπεται σε λίπος.

Πρέπει επομένως να λαμβάνει κανείς τόσα γεύματα, όσα καθορίζει το βάρος του.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει στα  γεύματα ποικιλία τροφίμων.

Η ποικιλία λεπταίνει, αφού λαμβάνουμε πολλά νέα θρεπτικά συστατικά, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, πέφτουν τα επίπεδα ινσουλίνης και μειώνεται το λίπος.

Δεύτερος παράγοντας που προκαλεί έκκριση ινσουλίνης είναι η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία αποδίδεται κατά 3% περίπου στο νερό που πίνουμε και 97% στη διατροφή.

Δεν είναι δηλαδή τόσο μεγάλο πρόβλημα να μην πίνει κάποιος αρκετό νερό, όσο το να μην παίρνει τις κατάλληλες τροφές.

Για το μεν νερό βοηθάει να πίνουμε ζεστά αφεψήματα, γιατί το κρύο νερό δεν απορροφάται σχεδόν καθόλου από τον οργανισμό, και να αποφεύγουμε οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, η οποία δρα διουρητικά.

Πλήρη απορρόφηση του νερού που πίνουμε μπορούμε ακόμα να έχουμε προσθέτοντας ένα κουταλάκι ζάχαρη ή λίγο χυμό φρούτων, οπότε γίνεται διάλυμα γλυκόζης 2,5%.

Ως προς την σχέση του νερού στον οργανισμό με τις τροφές που καταναλώνουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, τυρί, όσπρια κλπ) απαιτεί στη διαδικασία της πέψης 4 γραμμάρια νερού, γι΄ αυτό πρέπει σε κάθε γεύμα η αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, αρακάς, καλαμπόκι, φασολάκια, ψωμί, παξιμάδια, φρυγανιές κλπ) να είναι 1 προς 4 – η αναλογία της περίφημης μεσογειακής διατροφής.

Αν δεν τηρηθεί, ο οργανισμός θα πάρει νερό από τους μυς και θα αφυδατωθεί, ανεβάζοντας την ινσουλίνη.

Πολλοί, όταν θέλουν να χάσουν βάρος, κάνουν το αντίθετο, αυξάνουν δηλαδή την κατανάλωση πρωτεϊνών, οπότε το βάρος που χάνουν  είναι μόνο υγρά και μόλις ξεφύγουν λίγο, παίρνοντας 100-200 θερμίδες παραπάνω, το λίπος τους αυξάνεται αμέσως λόγω της ινσουλίνης.

Τρίτον, εκκρίνω ινσουλίνη όταν το σάκχαρό μου δεν είναι σταθερό.

Εφόσον φάμε ένα καλό δεκατιανό -πάντα ανάλογα με το βάρος του καθενός- ό, τι και να φάμε στο μεσημεριανό γεύμα το τρώμε με υπεργλυκαιμία, οπότε μεταγευματικά δεν παράγουμε παραπάνω του κανονικού ινσουλίνη, το σάκχαρο του αίματος διατηρείται σταθερό και δεν παχαίνουμε.

Αν δεν φάμε δεκατιανό και πάμε κατευθείαν στο μεσημεριανό, τρώμε με υπογλυκαιμία και το 50% του φαγητού γίνεται λίπος – ακόμη κι αν φάμε σκέτο μαρούλι!

Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αναγκαστούμε να παραλείψουμε το δεκατιανό, ένα “μυστικό” είναι να φάμε πριν από το μεσημεριανό γεύμα δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, μέλι, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ή ένα κομματάκι σοκολάτας.

Ακριβώς σε ένα δεκάλεπτο, όχι αργότερα, το σάκχαρο του αίματος έχει ανέβει , οπότε τρώμε με υπεργλυκαιμία και όχι υπογλυκαιμία.

Εκείνο που μένει είναι να δουλέψει το υπόλοιπο 85% των παραγόντων που επηρεάζουν τις οργανικές λειτουργίες και μπορούν να υπονομεύσουν ακόμα και την πιο σωστή διατροφή.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Α. Ασκηση

Βασικός στόχος της άσκησης είναι η αποφόρτιση  από την ένταση που συσσωρεύουμε καθημερινά.

Αρκεί ένα 20λεπτο περπάτημα μετά τη δουλειά για να γίνει αυτό.

Β. Υπνος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί κατά τη διάρκειά του εκκρίνεται αυξητική ορμόνη.

Οι 4 πρώτες ώρες είναι οι πιο σημαντικές, διάστημα το οποίο στην Ελλάδα υπολογίζεται βάσει της πορείας του ήλιου ότι πρέπει να είναι μεταξύ 10.00 μ.μ. και 2.00 π.μ. – οι λεγόμενοι κιρκάδιοι ρυθμοί.

Γ. Στρες-κουραση

Στο επίπεδο των σχέσεων, πρέπει να ξέρουμε ότι η ψυχολογία μας μπορεί να οδηγήσει σε υπερινσουλιναιμία.

Στην εργασία, όποιος δουλεύει υπερβολικά βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε δεν πρόκειται να χάσει λίπος ασχέτως διατροφής και άσκησης.

Έχουμε, τέλος, τον παράγοντα αδρεναλίνη, η οποία λειτουργεί ως καύσιμο για το σώμα.

Όταν είμαστε κουρασμένοι ή στρεσαρισμένοι, ο οργανισμός προτιμά να εκκρίνει αδρεναλίνη, αντί να λαμβάνει ενέργεια σιγά σιγά από την τροφή.

Έτσι, μπαίνουμε πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο μεταβολισμός εκμηδενίζεται.

Πηγή: star.gr