Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των παιδικών εμβολίων;
Τα περισσότερα εμβόλια συνήθως προλαμβάνουν τη νόσο, ενώ μερικά από αυτά την τροποποιούν, έτσι ώστε να μην εμφανιστεί σε πιο βαριά μορφή. Στην ουσία τα εμβόλια είναι εξασθενημένοι ιοί, μικρόβια ή τμήματα μικροβίων τα οποία έχουν χάσει την λοιμογόνο ιδιότητά τους αλλά πετυχαίνουν την ανοσοποίηση του οργανισμού. Αρκετά εμβόλια χορηγούνται ανά δόσεις και ονομάζονται επαναληπτικά. Ο εμβολιασμός του παιδιού αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των γονιών του και των υγειονομικών υπηρεσιών. Όσοι αρνούνται ή εμποδίζουν τον εμβολιασμό θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πράξη τους έχει σοβαρές συνέπειες.
[babyPostAd]Ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο το δικό μας παιδί αλλά όλα τα παιδιά και μειώνει τη διασπορά της νόσου στη χώρα.
Για να προλάβετε τις πιο συνηθισμένες ασθένειες στα παιδιά σας, πρέπει να φροντίσετε να εμβολιαστούν με τα κατάλληλα φάρμακα. Αν και οι παρενέργειες των νέων εμβολίων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ωστόσο οι πιο συνηθισμένες είναι το πρήξιμο και η ερυθρότητα στο σημείου του εμβολιασμού, πυρετός, διάρροια, ναυτία και ανορεξία, οι οποίες διαρκούν συνήθως ένα με δύο 24ωρα.
Τα υποχρεωτικά εμβόλια που θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά είναι τα εξής:
-Διφθερίτιδας (από 2 μηνών)
-Τετάνου (από 2μηνών)
-Κοκίτη (από 2 μηνών)
-Πολιομυελίτιδας (από 2 μηνών)
-Αιμόφιλου τύπου b της Iνφλουέντσα- (από 2 μηνών)
-Ηπατίτιδας Β (από 2 μηνών)
-Ιλαράς (από 15 μηνών)
-Ερυθράς (από 15 μηνών)
-Παρωτίτιδας (από 15 μηνών)
-Πνευμονόκοκκου (από 2 μηνών)
-Μηνιγγιτιδόκοκκου ABC (από 2 μηνών)
-Ανεμοβλογιάς (από 12 μηνών)
-Γρίπης (κατά περίπτωση -μετά τους 6 μήνες-)
-Φυματίωσης (γίνεται συνήθως σε ηλικία 6 ετών)
Πιο αναλυτικά:
Αμέσως μετά τη γέννηση, εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β, εφόσον υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις κάθετης μετάδοσης εκ μέρους της μητέρας. Ο εμβολιασμός αυτός επαναλαμβάνεται μετά από 1 μήνα και τουλάχιστον μετά από 6 μήνες, με συνολικά 4 δόσεις και όχι 3.
Ο εμβολιασμός διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ακυτταρικό) και πολιομυελίτιδας (αδρανοποιημένο IPV) συνιστάται να αρχίζει από το 2ο μήνα, επαναλαμβάνεται τον 4ο και 6ο, η πρώτη αναμνηστική δόση γίνεται το 15ο-18ο μήνα και η δεύτερη αναμνηστική στον 4ο-6ο χρόνο. Η επαναληπτική δόση στην ηλικία των 11-12 ετών συνιστάται να γίνεται με το TdaP (εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, με μικρότερη δόση διφθεριτικής ατοξίνης). Στη χώρα μας περιέχει και IPV και δύναται να χορηγηθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Συνιστάται να απέχει 5 χρόνια από το DTaP ή το Td, για λιγότερο τοπικές αντιδράσεις, μπορεί όμως να χορηγηθεί με ελάχιστον μεσοδιάστημα και δύο ετών. Οι υπόλοιπες δόσεις θα είναι κάθε 10 χρόνια με Td ενηλίκων.
Το εμβόλιο του αιμοφίλου της ινφλουέντζας Β συνιστάται επίσης να γίνεται τον 2ο, 4ο, 6ο και 12ο-15ο μήνα.
Υπάρχουν και συνδυασμοί με πολυδύναμα εμβόλια, τα οποία μπορούν να γίνουν στις αντίστοιχες προτεινόμενες ημερομηνίες.
Το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου C συνιστάται επίσης να γίνεται σε 2 δόσεις, τον 2ο και τον 4ο μήνα, και σε μια δόση μετά τον 12ο μήνα.
Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου συνιστάται να γίνεται σε 2ο, το 4ο και 6ο μήνα, η πρώτη αναμνηστική δόση το 12ο -18ο μήνα και η δεύτερη (εάν χρειάζεται) μετά τον 24ο μήνα.
*Γίνεται όταν το παιδί ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου (συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας).
Το εμβόλιο της ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας συνιστάται να γίνεται το 12ο -15ο μήνα. Συνιστάται η 2η δόση του εμβολίου στην ηλικία των 4-6 ετών, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία αρκεί να απέχει 2 μήνες από την πρώτη δόση. Ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει αν έγινε ή όχι η 2η και, αν όχι, χορηγείται η 2η δόση σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πηγή: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού
Το διαβάσαμε στο all4mama.gr