Η πιο τέλεια σοκολατένια τούρτα για τα γενέθλια του μικρούς μας φίλου! Βήμα-Βήμα

Ο στολισμός είναι καθαρά επιλογή σας! Μπορείτε να παραλείψετε όλα τα μπιρμπιλωτά (κιτ κατ και m&ms) και να την αφήσετε σκέτη ή με τρούφα σοκολάτας ή με φράουλες όταν θα είναι της εποχής ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία σας (και να ταιριάζει εννοείται, εεε?!)

Επειδή την κάνω βέβαια χρόνια και χρησιμοποιώ ένα εύκολο παντεσπάνι, το έχω κρατήσει με μέτρηση κούπας, αλλά σας γράφω στις παρατηρήσεις τη χωρητικότητα της συγκεκριμένης που χρησιμοποιώ (είναι και  vintage οπότε δεν την αλλάζω..κάπου νομίζω φαίνεται στις φωτογραφίες!) Σε πολλά σημεία θα δείτε επίσης ότι γράφω για απαλές κινήσεις… ναι, όταν φτιάχνετε ένα γλυκό όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, θέλει αγάπη, θέλει απαλές κινήσεις για να σας ανταμείψει κι αυτό όταν βγει!

Μια τέτοια τούρτα να θυμάστε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!!

Υλικά τούρτας διαμέτρου 22εκ.

(περίπου για 20 άτομα, αναλόγως τα κομμάτια που κόβετε!)

Παντεσπάνι:

Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια διαμ.22εκ. (αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να κολλήσει η λαδόκολλα) και ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C (αέρα, αλλιώς προσαρμόστε εκεί που ψήνετε ένα κέικ).

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν αρκετά (αναλόγως την δύναμη του μίξερ χρειάζεται 5-6′). Ενδιάμεσα ρίχνουμε και τη βανίλια. Μόλις γίνει ένα αφράτο μείγμα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το ξύσμα και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι με ένα σουρωτήρι ώστε να κοσκινίζεται και παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Αν έχουμε ένα δεύτερο άτομο να μας βοηθάει, αυτός ριχνει το αλεύρι σαν βροχή κι εμείς ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω σαν να διπλώνουμε το μείγμα. Όχι γρήγορα για να μην χάσει τον όγκο του. Αν δεν έχουμε δεύτερο άτομο, ρίχνουμε μόνοι μας αλεύρι, σταματάμε, ανακατεύουμε, σταματάμε, ρίχνουμε αλεύρι κτλ. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγει αφράτο το παντεσπάνι. αν το χτυπήσουμε με το μίξερ στο στάδιο αυτό, θα σφίξει και δε θα πάρει όγκο.

Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε περίπου 25′. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα στα 25′ αν βγει στεγνή είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε.

Μους σοκολάτας:

Αρχικά τεμαχίζουμε με κοφτερό μαχαίρι την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια. Αν δεν την κόψουμε σε μικρά, δε θα λιώσει στη συνέχεια σωστά και θα μείνουν κομμάτια. Αν δεν έχουμε κοφτερό μαχαίρι, διαλέγουμε μια κουβερτούρα που να κόβεται από μόνη της σε κομμάτια(έστω κι αυτά!).

Ζεσταίνουμε τα πρώτα 300γρ. κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίζει να φουσκώνει, αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε 1′ να απορροφήσει η κουβερτούρα τη θερμότητα και μετά ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση.

Αφήνουμε το μείγμα 5-10′ να πέσει η θερμοκρασία του λίγο. Αυτά τα λεπτά καλό είναι να βάλουμε το μπολ που θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο και τα χτυπητήρια(την κρέμα γάλακτος προφανώς την έχουμε ήδη ψυγείο). Βοηθάει στο να χτυπηθεί μετά καλύτερα.

Οπότε αφού περάσουν τα 10′ περίπου, βγάζουμε το μπολ, χτυπητήρια και κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα (εμένα έχει μέχρι 10 και τη χτυπάω στο 8) μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή αλλά όχι να γίνει σφιχτή σαν σαντιγί! Μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία πώς είναι περίπου(δεν στέκεται με τίποτα σφιχτή στο χτυπητήρι).

Τη ρίχνουμε στη σοκολατένια κρέμα που φτιάξαμε (γκανάς) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης από κάτω προς τα πάνω.

Αν καταφέρουμε να μην βάλουμε το κεφάλι μας μέσα και να τη φάμε επί τόπου, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να πήξει λίγο ώστε να μπορούμε να στήσουμε την τούρτα.

Μπορούμε να τη βάλουμε και κατάψυξη, περίπου στο μισάωρο θα είναι σε καλή μορφή.

Σιρόπι και συναρμολόγηση:

Βάζουμε σε μπρίκι τη ζάχαρη με το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε 1′ και αποσύρουμε. Μεταφέρουμε σε μπολάκι και όταν πέσει η θερμοκρασία του, ρίχνουμε και το λικέρ(αν το ρίξουμε όσο είναι καυτό, θα εξατμιστεί το λικέρ).

Όταν είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την τούρτα, αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα από τα παντεσπάνια, τοποθετούμε το ένα σε μια βάση και το ραντίζουμε με το μισό σιρόπι. Προτιμάω πινέλο για να πηγαίνει ομοιόμορφα. Μπορείτε να κάνετε και μερικές τρυπούλες με οδοντογλυφίδα στην επιφάνεια πριν ρίξετε το σιρόπι.

Βάζετε ένα τσέρκι για να κρατήσει τη μους και στη συνέχεια απλώνετε τη μισή μους σοκολάτας. Αν είναι ακόμα ρευστή, βάζετε στην κατάψυξη τη μισή τούρτα για λίγα λεπτά και μετά συνεχίζετε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιρόπι και υπόλοιπη μους.

Θα χρειαστεί σίγουρα 3-4 ώρες στο ψυγείο, αναλόγως και την ψύξη.

Ξεφορμάρετε και  ακουμπάτε απαλά γύρω γύρω τα κιτ κατ και στην επιφάνεια ρίχνετε τα M&Ms.

Παρατηρήσεις:

  1. Το παντεσπάνι μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη ημέρα και να το έχετε τυλιγμένο σε μεμβράνη εκτός ψυγείου.
  2. Τα Κιτ Κατ, τα “κονταίνω” λίγο με μαχαίρι ώστε να μην προεξέχουν πολύ από την τούρτα.
  3. Οι χρόνοι ψησίματος και αντίστοιχα φύλαξης στο ψυγείο(για να πήξει λίγο η μους) είναι σχετικοί, πρέπει αν το τσεκάρετε στις δικές σας ηλ. συσκευές όπως πάντα.
  4. Το σιρόπι αν σας φανεί λίγο, μπορείτε να το αυξήσετε αναλογικά.
  5. Η κούπα που χρησιμοποιώ στη συγκεκριμένη συνταγή είναι χωρητικότητας 170γρ. νερού.
  6. Για να υπάρχει μους σοκολάτας στα πλαϊνά πρέπει στο τσέρκι που θα στήσετε την τούρτα να υπάρχει λίγο κενό από το παντεσπάνι ώστε να κυλήσει η μους και να σταθεροποιηθεί εκεί.
  7. Για να ξεφορμάρετε το τσέρκι εύκολα, παίρνετε το σεσουάρ μαλλιών(ω ναι!) και ζεσταίνετε περιμετρικά, δεν χρειάζεται πολύ, σε λίγο θα το κουνήσετε και θα δείτε ότι βγαίνει εύκολα προς τα πάνω.