Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολία στο θέμα αποχωρισμού της πιπίλας. Συνήθως τα παιδιά δεν την αποχωρίζονται με τίποτα, κι αν αυτό συμβεί ξεσπούν σε κλάματα και προκαλούν ταραχή.
Γιατί τα παιδιά δεν αποχωρίζονται την πιπίλα τους;
Τα παιδιά συνεχίζουν και χρησιμοποιούν την πιπίλα ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω αισθητηριακής ανάγκης. Η στοματική αναζήτηση ξεκινά από το θηλασμό. Μεγαλώνοντας είναι ένα από τα πρώτα στάδια αναζήτησης και αντίληψης του κόσμου. Τα μικρά παιδιά τοποθετούν τα αντικείμενα στο στόμα προκειμένου να τα επεξεργαστούν. Αργότερα, όμως, η ανάγκη αυτή μειώνεται με τη βοήθεια άλλων αισθήσεων όπως η αφή και η όσφρηση. Η ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων συμβάλλει επίσης σημαντικά στην επεξεργασία των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για στοματική αναζήτηση αντικαθίσταται από πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων.
Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία αποχωρισμού της πιπίλας;
Η ηλικία διαφοροποιείται βάση των αναγκών του παιδιού. Είναι επιθυμητό το παιδί να έχει αυξημένη αντίληψη, να κατανοεί τα δρώμενα του περιβάλλοντος και να έχει όρεξη για επικοινωνία. Μια ενδεικτική ηλικία για να αποχωριστεί ένα παιδί την πιπίλα είναι κοντά στην ηλικία των 2 ετών.
Υπάρχει τρόπος για σταδιακή και αποτελεσματική αφαίρεση της πιπίλας;
Ας αναζητήσουμε, αρχικά, τους λόγους που χρειάζεται να σταματήσει η χρήση της πιπίλας:
- Το παιδί μεγάλωσε!
- Σωστή ανάπτυξη και τοποθέτηση των δοντιών στη στοματική κοιλότητα.
- Ενδυνάμωση και κίνηση γλώσσας στα μπροστινά μέρη της στοματικής κοιλότητας.
- Ανάπτυξη ομιλίας.
- Ανησυχία στον ύπνο π.χ. αν η πιπίλα πέσει από το στόμα του παιδιού, το παιδί θα την αναζητήσει την ώρα που κοιμάται.
Αντιλαμβάνοντας τους λόγους που χρειάζεται ένα παιδί να αποχωριστεί την πιπίλα του, κρίνεται και η αμεσότητα στη παρέμβαση αποχωρισμού. Η αφαίρεση της πιπίλας γίνεται συνήθως σταδιακά. Στη συνέχεια, παρεμβαίνουν και άλλοι τρόποι που ενισχύουν την προσπάθεια αποχωρισμού.
- Χρήση της πιπίλας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας π.χ. την ώρα του ύπνου.
- Σταδιακή κοπή της πιπίλας. Κόβετε με ένα ψαλίδι το μέρος της πιπίλας που εισάγεται στο στόμα σιγά σιγά ώσπου το παιδί δε θα δέχεται το ερέθισμα που επιθυμεί.
- Η νεράιδα πιπίλα. Πρόκειται για τη νεράιδα που μοιράζει τις πιπίλες στα παιδιά. Τις παίρνει από τα μεγαλύτερα και τις χαρίζει στα μωράκια που μόλις γεννήθηκαν.
- Το μπαλόνι που αγαπά τις πιπίλες. Δέστε σε ένα μπαλόνι την πιπίλα του παιδιού σας και αφήστε το να πετάξει μακριά.
- Χαρίστε την πιπίλα στον Άγιο – Βασίλη σε ανταλλαγή με ένα όμορφο νέο δώρο.
- Αντικαταστήστε την πιπίλα με ένα αγαπημένο αρκουδάκι / παιχνίδι.
ΠΗΓΗ: mikriagkalia