Πλαστικά παιδικά μπουκάλια νερού: Πόσο ακίνδυνα νομίζετε ότι είναι για το παιδί σας;

Πλαστικά παιδικά μπουκάλια νερού: Πόσο ακίνδυνα νομίζετε ότι είναι για το παιδί σας;

Πλαστικά παιδικά μπουκάλια νερού

Όλοι γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού που αγοράζουμε από τα περίπτερα και τα σουπερμάρκετ. Τι συμβαίνει όμως με τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια νερού που δίνουμε στα παιδιά μας; Τα ποτηράκια τους και τα παγούρια τους. Πόσο ακίνδυνα είναι για την υγεία των παιδιών μας;

[babyPostAd]Μια νορβηγική έρευνα που φέρνει στο φως η ΕΚΠΟΙΖΩ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την… ακαταλληλότητα της πλειοψηφίας των πλαστικών μπουκαλιών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου

Πρόσφατος εργαστηριακός έλεγχος από την Νορβηγική Οργάνωση Καταναλωτών δείχνει ότι πολλά από τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού απελευθερώνουν, επικίνδυνες χημικές ουσίες (δισφαινόλη Α, μόλυβδο κ.ά.) στο νερό που περιέχουν, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Προς έκπληξη όλων μας, βρέθηκαν πολλές ανεπιθύμητες ουσίες, μεταξύ των οποίων και πολλές αυστηρά ρυθμιζόμενες από τον νόμο χημικές ενώσεις. Πολλά από τα μπουκάλια απελευθερώνουν οργανοφωσφορικά και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, εκτός από πολλές άλλες χημικές ουσίες τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Η επικίνδυνη φύση των ουσιών αυτών είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση τους είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη νομικά. Πολλά από τα μπουκάλια που εξετάστηκαν, χρησιμοποιούνται από παιδιά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, λέει ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ένωσης Instefjord.

Ακόμα κι αν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν ήταν χαμηλά, ελπίζαμε πως ένα μπουκάλι που προορίζεται για τα παιδιά θα απέδιδε πολύ καλύτερα στο τεστ. Το αντίθετο μάλιστα, αυτά τα μπουκάλια είχαν την χειρότερη επίδοση, λέει ο Gunstein Instefjord, επικεφαλής του τμήματος Εμπορίου της Νορβηγικής Ένωσης Καταναλωτών.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Προϊόντα που τα παιδιά μας χρησιμοποιούν κάθε μέρα πρέπει να περιέχουν όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνα χημικά. Αυτό που δείχνει επίσης η έρευνά είναι ότι είναι δυνατό να φτιαχτούν πλαστικά μπουκάλια χωρίς σχεδόν καμία προβληματική ουσία

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει να επιλέγετε μη-τοξικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Η ευρεία διακύμανση των επιπέδων των επικίνδυνων ουσιών που ανιχνεύθηκαν δείχνει ότι πολλοί από τους κατασκευαστές έχουν σημαντικές δυνατότητες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές των φιαλών που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.

Ποια είναι αυτά; Οι νικητές του Τεστ

Οι νικητές του τεστ είναι 2: το «Behållare» και το «Sistema square» που απεικονίζονται. Αυτά τα μπουκάλια απελευθερώνουν λιγότερο επιβλαβείς ουσίες και σε ποσότητες πολύ χαμηλότερες από αυτά που βρέθηκαν στα άλλα μπουκάλια.

1

Στην Ελλάδα, μετά από σύντομη έρευνα του Εκποιζω, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε καταστήματα που διαθέτουν τα  2 καλύτερα  μπουκάλια (Behållare και Sistema square), σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου υπάρχουν σε πληθώρα καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Επίσης, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους δεν διατίθενται προς πώληση μέσω ίντερνετ, αφού τα έξοδα αποστολής είναι πολλαπλάσια.

Ωστόσο μην απελπίζεστε! Μπορείτε να τα προμηθευτείτε οι ίδιοι σε κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό ή να σας τα φέρουν συγγενείς ή φίλοι, ως το καλύτερο δώρο για το παιδί σας! Αρκεί να θυμάστε το όνομα του μπουκαλιού!

Πηγή:  ekpoizo.gr

Το διαβάσαμε στο:boro.gr