Όταν βαφτίζουμε ένα παιδί γνωρίζουμε καλά πως εκτός από την πνευματική καθοδήγηση που μας προστάζει το μυστήριο της βάφτισης, έχουμε και άλλες υποχρεώσεις απέναντί του, όπως τα δωράκια που περιμένουν πάντα με λαχτάρα! Και τώρα που το Πάσχα είναι προ των πυλών, τα βαφτιστήρια μας έχουν την τιμητική τους!
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς και ποια τα πασχαλινά δώρα που πρέπει να πάρουν;
Η αγορά των δώρων είναι μία διαδικασία που την κάνουμε με πολλή αγάπη και δεν παίζουν ρόλο τα ποσά που θα ξοδέψουμε, αλλά η κίνηση και η χαρά με την οποία θα τα δωρίσουμε.
Σύμφωνα με την παράδοση και την εκκλησία, ο νονός το Πάσχα πρέπει να αγοράσει στο πνευματικό του παιδί μια λαμπάδα, ένα τσουρέκι κι ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα δώρα όμως δεν είναι αυτά που θα μας κάνουν σωστούς νονούς.
-Λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, την πίστη και την προσευχή, την νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στο θάνατο και το σκοτάδι γι’ αυτό και συνήθως επιλέγουμε να είναι λευκή. Την ανάβουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.
Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες σχέδια. Λάβετε υπόψη την ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντα του βαφτιστηριού σας και ξεκινήστε την αναζήτηση!
Στα πολύ μωρά διαλέγουμε κάτι λούτρινο (έτσι κι αλλιώς θα την κρατήσει η μαμά), τα λίγο μεγαλύτερα αγόρια συνήθως προτιμούν λαμπάδες με αγαπημένους ήρωες και αγαπημένα αθλήματα ενώ τα κορίτσια νεράιδες, πριγκίπισσες και πιο πλουμιστές με κορδέλες, τούλια και δαντέλες.
Αντίθετα, όσο μεγαλώνουν τις θέλουν όσο πιο απλές και λιτές γίνεται, με ελάχιστη ή καθόλου διακόσμηση.
Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε το έργο διαφόρων κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανώσεων, όπως Το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS, η Φλόγα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Unicef, η Κιβωτός του Κόσμου, κ.ά.
Πάντως η δική μου γνώμη είναι πως επειδή αυτές οι μέρες έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό δεν θα πρέπει να είναι φορτωμένες με παιχνίδια. Είναι προτιμότερο τα παιχνίδια να αγοράζονται ξεχωριστά και οι λαμπάδες να συμβαδίζουν με την κατάνυξη των ωρών και το γεγονός ότι θα ανάψει με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.
-Παπούτσια. Είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια και συμβολίζει τη σταθερή και γερή ζωή που ευχόμαστε να έχει το βαφτιστήρι μας. Φυσικά, τα παπούτσια μπορούν να αντικατασταθούν με ένα παιχνίδι ή ρουχαλάκι.
-Πασχαλινό αυγό. Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν Τάφω, η οποία φτάνει στην Ανάσταση, την αναγέννηση του κόσμου και τη γονιμότητα. Παλαιότερα οι νονοί έδιναν το Πάσχα κόκκινα αυγά, με τα χρόνια όμως αυτά αντικαταστήθηκαν από τα σοκολατένια, που είναι έθιμο του δυτικού κόσμου. Όσο πιο μεγάλο το σοκολατένιο αυγό, τόσο πιο γλυκές οι αγκαλιές που θα εισπράξετε!
-Τσουρέκι. Είναι ο άρτος της ζωής, όπως μας δίδαξε ο Χριστός. Παλιότερα οι γυναίκες έκαναν κουλούρες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκαν από το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Ωστόσο τα παιδιά θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αν υπάρχει και κάποιο παιχνίδι που συνοδεύει τα δώρα σας, αν αυτό δεν είναι στολισμένο στη λαμπάδα.
Δώρο για τα μικρούλια, καλώς ή κακώς, σημαίνει Παιχνίδι!
- Για τα μωράκια μέχρι 1 έτους: λούτρινα ζωάκια, παιχνίδια με φως και ήχους, κουδουνίστρες.
- Για 1-2 ετών: παζλ με μεγάλα κομμάτια, κουκλάκια, πάνινα ζωάκια, βιβλία, μουσικά παιχνίδια, τουβλάκια.
- Για 2-5 ετών: κουκλόσπιτα, παζλ με περισσότερα κομμάτια, αυτοκινητάκια, εργαλεία για μαστορέματα, κουζινικά, ποδηλατάκια, μπογιές και βιβλία για ζωγραφική, μουσικά όργανα, μπάλες.
- Για 5-9 ετών: πατίνια, ποδήλατο, ρομποτάκια, επιτραπέζια, αεροπλάνα, lego, λογοτεχνικά βιβλία και σετ χειροτεχνίας.
- Για 10-14 ετών: επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε το βαφτιστήρι μαζί σας στα ψώνια και να κάνετε μια ωραία βόλτα οι δυο σας συνδυάζοντας φαγητό και συζήτηση! Θα ευχαριστηθεί πολύ να περάσει λίγες ώρες παρέα σας.
Πότε πρέπει να πηγαίνουμε τα δώρα στα βαφτιστήρια μας;
Το έθιμο λέει πως την λαμπάδα ο νονός την πηγαίνει την Μ. Πέμπτη, ποτέ όμως Μ. Παρασκευή. Επειδή όμως τα πιτσιρίκια περιμένουν πώς και πώς, μην καθυστερείτε την παράδοση των δώρων της Λαμπρής- όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά!
Και αν οι σχέσεις μου με τους γονείς δεν είναι και οι καλύτερες;
Αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει τη σχέση που πρέπει να κρατάτε με το βαφτιστήρι σας. Οφείλετε να είστε σωστοί στις υποχρεώσεις σας ακόμα και αν χρειαστεί κατά την επίσκεψη να είστε τυπικοί με τους γονείς ή να το βγάλετε μια βόλτα έξω για να του δώσετε τα δώρα του.
Μέχρι πότε πρέπει να αγοράζω λαμπάδα στο βαφτιστήρι μου;
Η αναμονή της λαμπάδας σίγουρα δεν έχει ηλικία! Τα βαφτιστήρια όσο χρονών και αν γίνουν περιμένουν πάντα την λαμπάδα τους, ακόμα και αν αυτή είναι ένα απλό κερί. Είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται, ιδίως όταν οι σχέσεις παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Πόση χαρά παίρνει ένα παιδί στη θέα των δώρων και τι καλύτερο δώρο ως ανταμοιβή για έναν νονό να ακούσει από το βαφτιστήρι του να του λέει: «Νονέ/ά, σ’ αγαπάω!».