Ποιο γιαούρτι να επιλέγετε για τη διατροφή σας;

Φωτό: cheesemaking.com

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το greek yogurt, το στραγγιστό γιαούρτι δηλαδή, είναι το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι αλλά και το πιο υγιεινό. Καλό θα ήταν ωστόσο να αναφερθεί ότι το στραγγιστό γιαούρτι δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινό και ούτε είναι αυτό που οι Έλληνες θεωρούν παραδοσιακό. Οι παλιότεροι το γνώριζαν ως γιαούρτι σακούλας και το παραδοσιακό γιαούρτι ήταν αυτό που ήταν αστράγγιστο και συνήθως πρόβειο.

Ποιο είναι όμως πιο υγιεινό;

Μια ανάλυση παραδοσιακών τροφίμων της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι το παραδοσιακό αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο πλήρες αγελαδινό στραγγιστό. Βέβαια αυτά τα στοιχεία αφορούν γιαούρτια που παράγονται με πλήρες γάλα. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί καταναλωτές προτιμούν προϊόντα με 2% λιπαρά ή και 0%. Αν και είναι καλό να προσέχουμε την ποσότητα λίπους στη διατροφή μας, πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αυτά τα πλήρη παραδοσιακά γιαούρτια.

Τελικά, μπροστά σε αυτή την τεράστια ποικιλία γιαουρτιών που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ, ποιο πρέπει να επιλέξουμε;

Το καλύτερο γιαούρτι είναι το σκέτο γιαούρτι, χωρίς πρόσθετα υλικά. Και αν υπάρχει στο ράφι παραδοσιακό πρόβειο, ακόμα καλύτερα.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

Το άρθρο γράφει η Δημητρα Κυριακοπούλου, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος.