Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη | O αρκούδος που θα ζει για λίγες μέρες στην οδό Κριεζώτου

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει μια βιτρίνα για μικρούς και μεγάλους, εμπνευσμένη από το μοναδικό βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου «Ένας αρκούδος μια φορά» με εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».

Η Ελένη Γερουλάνου και η Ίριδα Σαμαρτζή ζωντανεύουν στη Βιτρίνα της Κριεζώτου το μαγευτικό κόσμο του αρκούδου που πρωταγωνιστεί στο βραβευμένο βιβλίο τους Ένας Αρκούδος μια φορά (Βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»-Κατηγορία: Βιβλίο γνώσεων για παιδιά). Ο αρκούδος, ανάμεσα από παιχνίδια και ζωγραφιές, ξανασυναντάει τους φίλους του από το ομώνυμο βιβλίο. Τμήμα των σχεδίων δημιουργήθηκε από παιδιά κατά τη διάρκεια εικαστικού εργαστηρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο αρκούδος περιπλανιέται στην πόλη ψάχνοντας το σπίτι του. Στη διαδρομή του συναντά έναν ναύτη, έξι πάπιες, μια αλεπού, μια σκαντζοχοιρίνα, ένα θεατρικό θίασο, ένα σκύλο. Όλοι θέλουν να τον βοηθήσουν. Άραγε θα καταφέρει να το βρει; Το βιβλίο, μέσα από ένα τρυφερό παραμύθι, ζωντανεύει με ευρηματικό τρόπο περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Μια συνέκδοση των εκδόσεων Πατάκη και του Μουσείου Μπενάκη.

Η Μαρία Αργυριάδη –φίλη του πατέρα της Ελένης Γερουλάνου- ξεκίνησε τη συλλογή της από ένα κίτρινο, φθαρμένο αρκουδάκι που βρήκε στον δρόμο και που της θύμισε ακαριαία τον αγαπημένο αρκούδο των παιδικών της χρόνων. Ο αρκούδος αυτός, μέρος της συλλογής που εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, ενέπνευσε την Ελένη Γερουλάνου για την ιστορία της.

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, στις 18:30, η Ελένη Γερουλάνου και η Ίριδα Σαμαρτζή θα βρίσκονται στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα για να συναντήσουν τους επισκέπτες. Η εγκατάσταση στη βιτρίνα θα παρουσιάζεται ως τις 25 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα με την παρουσίαση της βιτρίνας, έχουν δημιουργηθεί και πωλούνται αρκούδοι καρφίτσες (χειροποίητα έργα της Άννας Μανουσοπούλου), μεταλλικά κουτιά σε δύο σχέδια, μεταλλική κασετίνα μολυβιών σε τρία σχέδια και τετράδιο με σχολικό πρόγραμμα.