Πολλές φορές βουλώνει ή πονάει το αυτί του μικρού μου μετά το μπάνιο στη θάλασσα… Τι να κάνω;

Πολλές φορές βουλώνει ή πονάει το αυτί του μικρού μου μετά το μπάνιο στη θάλασσα… Τι να κάνω;

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των μικρών κολυμβητών είναι η εξωτερική ωτίτιδα ή ωτίτιδα του κολυμβητή. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι πρόληψης του προβλήματος ώστε τα μπάνια στη θάλασσα να μην επιφέρουν ανεπιθύμητα προβλήματα!
[babyPostAd]Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των μικρών κολυμβητών είναι η εξωτερική ωτίτιδα ή ωτίτιδα του κολυμβητή. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι πρόληψης του προβλήματος ώστε τα μπάνια στη θάλασσα να μην επιφέρουν ανεπιθύμητα προβλήματα!

Aν το μικρούλι σας μετά από ασταμάτητες βουτιές στη θάλασσα παραπονιέται ότι νιώθει το αφτί του βουλωμένο ή ότι πονάει, η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων του είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος του ακουστικού πόρου και παρατηρείται συχνά ύστερα από κολύμπι ή από την επαφή του αυτιού του παιδιού με το νερό. Λόγω, λοιπόν, της συχνότερης επαφής με το νερό στη θάλασσα ή στην πισίνα, αρκετά παιδιά παρουσιάζουν ωτίτιδα με μεγαλύτερη συχνότητα το καλοκαίρι, εξαιτίας της υγρασίας που κατακρατά το αφτί. Κλασικά συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας είναι φαγούρα στο αφτί,  πόνος που γίνεται όλο και πιο έντονος, ιδιαίτερα όταν μασάει το παιδί, έκκριση δύσοσμου υγρού,  αίσθηση βάρους στο αφτί, πυρετός ή ακόμα και βαρηκοΐα. Αν ωστόσο πρόκειται για μωρό, να θυμάστε πως δεν μπορεί να σας πει ότι πονάει το αφτί του. Αυτό που πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη, είναι ότι ένα μωρό που ξυπνά με γοερό κλάμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν αποκλείεται να έχει ωτίτιδα.

Τα tips της πρόληψης
Γενικά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί εξωτερική ωτίτιδα ή να κάνει υποτροπές. Ποιες είναι αυτές; Έχουμε και λέμε…

  1. Φροντίστε κατά το λούσιμο να μην μπαίνει νερό στα αφτάκια του μωρού. Ένας τρόπος είναι να βάλετε στα αφτιά του βαμβάκι εμποτισμένο σε ελαιόλαδο.
  2. Αποφύγετε τον καθαρισμό των αφτιών με μπατονέτες, γιατί μπορεί να σπρώξετε πιο βαθιά τη φυσιολογική κυψελίδα προς το εσωτερικό του αυτιού.
  3. Μετά το μπάνιο στο σπίτι μπορείτε να στάξετε μία σταγόνα καθαρό οινόπνευμα μέσα στο αφτί, πράγμα που το βοηθάει να στεγνώσει πλήρως, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να αναπτυχθούν μύκητες λόγω της υγρασίας.
  4. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα σκουπίστε τα αφτιά του παιδιού με χαρτομάντιλο ή με την άκρη μιας καθαρής πετσέτας (όχι με την πετσέτα που σκουπίζετε το σώμα του, γιατί μπορεί να έχει πάνω άμμο).
  5. Αν το παιδί κάνει συχνές ωτίτιδες, καλό είναι να αποφύγει τις βουτιές, καθώς και το κολυμβητήριο. 

Μαμά πονάει το αφτί μου! Και τώρα τι κάνουμε;
Αν πάντως παρά τα προληπτικά μέτρα το παιδί τεθεί η υποψία της ωτίτιδας, θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματά της να απευθυνθείτε στον γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να εξετάσει τα αφτιά του παιδιού. Συνήθως για τη θεραπεία της ωτίτιδας στα μικρά παιδιά χορηγείται αντιβίωση για 10 ημέρες, η οποία δε θα πρέπει να διακόπτεται ακόμα κι αν τα συμπτώματα υποχωρούν. Επίσης, αν το παιδί έχει ωτίτιδα, δε θα πρέπει κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μπαίνει στη θάλασσα ή να επισκέπτεται το κολυμβητήριο.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Γιάννη Χριστόπουλου, Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος.

Πηγή:   paidimag.gr

Διαβάστε ακομη:

«Πρόσεχε μην ξυπνήσει!» – Το βίντεο με το οποίο ταυτίστηκαν όλες οι μαμάδες!

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του μωρού σας

Σοβαρή «απειλή» οι μπατονέτες για τα παιδικά αυτιά