Πονάει το μωρό στο φυσιολογικό τοκετό;

Πονάει το μωρό στο φυσιολογικό τοκετό;

Πονάει το μωρό

από τη Μαριάννα Σπυράκου

Αν αναρωτιέσαι αν θα πονέσει το μωρό σου κατά τη διάρκεια του τοκετού, έχεις καταφέρει ήδη να λέγεσαι μητέρα αφού σκέφτεσαι τον πόνο του παιδιού σου αντί για τον δικό σου! Η απορία που έχεις είναι εύλογη και τη μοιράζονται πολλές άλλες γυναίκες. Είναι φυσικό να σου δημιουργούνται ερωτηματικά, καθώς η απλή λογική σε κάνει να σκέφτεσαι αν όλη αυτή η πίεση που ασκείται στο μωρό όταν εξέρχεται από τον κόλπο του προκαλεί πόνο. Ποια είναι η αλήθεια;

Έρευνες που έγιναν πριν μερικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξαν ότι τα παιδιά αρχίζουν και έχουν την αίσθηση του πόνου περίπου στις 35-37 εβδομάδες κύησης. Σε εκείνη τη φάση τα νεύρα τους είναι ικανά να δημιουργήσουν το αίσθημα του πόνου. Η γέννα έρχεται συνήθως μετά από αυτό το διάστημα των 35-37 εβδομάδων, με αποτέλεσμα να καθιστά πιθανή με την πρώτη σκέψη την ύπαρξη πόνου. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε κάποιος τρόπος να φτάσουν σε σίγουρα αποτελέσματα. Αυτό που μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν είναι ότι το σώμα και το κεφάλι του μωρού είναι έτσι σχεδιασμένα από τη φύση ώστε να μπορούν να υπόκεινται τη δύσκολη διαδικασία του τοκετού χωρίς πόνο, αλλά μόνο με μια αίσθηση πίεσης που είναι φυσιολογική για το βρέφος. Αυτό φυσικά με δεδομένο ότι όλα βαίνουν καλώς και η πορεία του τοκετού πηγαίνει κατ’ ευχήν.

Αν, λοιπόν, έχεις άγχος ότι το μωρό σου θα πονέσει όσο το γεννάς, μην το σκέφτεσαι. Επί χιλιάδες χρόνια τα μωρά γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας γλυκό πόνο στη μητέρα τους, αλλά όχι στα ίδια. Ο δρόμος προς τον κόσμο είναι μεν δύσκολος, οδηγεί όμως στην αγκαλιά της μαμάς και στη ζεστασιά της οικογένειας όπου εκεί κάθε πίεση χάνεται και σβήνει μέσα στην απόλυτη αγάπη.

Πηγή: dearmom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τοκετός: Τι νιώθει το μωρό;

Το πιο υπέροχο συναίσθημα στον κόσμο είναι να νιώθεις το μωρό να κινείται μέσα σου…(Βίντεο)

Πώς νιώθει το μωρό σας τη στιγμή της γέννησής του;